Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala
Generalitati
SusCele mai sigure informatii despre sanatatea sexuala pe care le puteti obtine sunt cele furnizate de medicul dvs., dar, din dorinta de intimitate, confort, anxietatea sau chiar urgenta impusa de o situatie, puteti gasi pe internet raspunsurile la intrebari delicate dar importante, legate de sanatatea sexuala
Este important sa cunoasteti cat mai multe lucruri despre corpul dvs., despre alegerile pe care le puteti face, dar trebuie sa fiti precauti cand va documentati.
Studii recente au constatat ca site-urile care ofera informatii despre viata sexuala sunt adesea pline de erori, omisiuni si nu este intotdeauna simplu sa se depisteze adevarul printre numeroasele mituri legate de sanatatea sexuala.
Cuprins articol
- Generalitati
- Mit sau adevar?
- Mit: Puteti contacta o boala cu transmitere sexuala de pe colacul unui wc
- Mit: Nu puteti ramane insarcinata la primul contact sexual
- Mit: Nu puteti ramane insarcinata in timpul menstruatiei
- Mit: Orice femeie trebuie sa faca un test Papanicolau dupa varsta de 18 ani
- Mit: Pilula de a doua zi poate declansa un avort
- Mit: Pilulele contraceptive ingrasa
- Mit: Daca faceti vaccinul contra HPV puteti preveni aparitia cancerului de col uterin
- Mit: Spalaturile intravaginale sunt un mod sanatos de a curata vaginul
- Citeste pe aceeasi tema
Mit sau adevar?
SusInformatiile corecte si bazate pe dovezi permit oamenilor sa ia decizii mai bine fundamentate in diverse aspecte ale vietii, cum ar fi sanatatea, educatia sau finantele.
Recunoasterea miturilor ajuta la combaterea dezinformarii, care poate duce la credinte false si comportamente riscante.
De exemplu, miturile legate de sanatate pot duce la evitarea tratamentelor medicale adecvate. De asemenea, pot genera anxietate, frica si stres.
Oferind informatii corecte si inlaturand miturile, se poate contribui la un sentiment de siguranta si bine.
Mit: Puteti contacta o boala cu transmitere sexuala de pe colacul unui wc
SusVirusurile sau bacteriile care declanseaza bolile cu transmitere sexuala sau infectiile nu pot rezista in afara corpului o perioada indelungata de timp, mai ales nu pe o suprafata rece cum este colacul de wc.
In plus, ele nu sunt prezente in urina, de aceea sansele de a contacta vreo boala de la cel care a folosit baia inaintea dvs. sunt destul de slabe.
Puteti sa va faceti griji pentru contactul direct pe care il aveti cu pielea unei persoane care sufera de o boala transmisibila.
Prin sarut, de exemplu, se poate raspandi herpesul, iar prin contactul direct cu pielea unei persoane puteti sa manifestati condiloame genitale, herpes, scabie, paduchi pubieni.
Mit: Nu puteti ramane insarcinata la primul contact sexual
SusPrima data cand o femeie face sex are sanse la fel de mari ca oricare alta femeie activa sexual sa ramana insarcinata.
De fapt, unele statistici spun ca 20% din persoanele de sex feminin au ramas insarcinate chiar in luna dupa ce si-au inceput viata sexuala.
Mit: Nu puteti ramane insarcinata in timpul menstruatiei
SusEste putin probabil, dar este posibil, mai ales daca nu folositi prezervativ sau alta metoda contraceptiva.
La unele femei, menstruatia dureaza intervale indelungate de timp care se suprapun cu inceputul ovulatiei.
Acest lucru inseamna ca pot fi fertile chiar daca menstruatia nu s-a incheiat.
Sa presupunem ca aveti un ciclu menstrual scurt (de 21 de zile, de exemplu) si menstruatia dvs. dureaza o saptamana.
Daca aveti contact sexual la sfarsitul menstruatiei, ati putea ramane insarcinata, doarece spermatozoizii pot trai pana la 72 de ore in tractul reproductiv.
Mai exista si cazul neplacut al sarcinii care se instaleaza la o varsta mai inaintata a femeii care nu se protejeaza impotriva unei sarcini nedorite, in timpul perimenopauzei, atunci cand ciclurile menstruale sunt neregulate.
Expertii spun ca trebuie sa folositi o metoda contraceptive pana cand menstruatia lipseste timp de un an neintrerupt.
Mit: Orice femeie trebuie sa faca un test Papanicolau dupa varsta de 18 ani
SusUnii specialisti recomandau ca acest test sa se realizeze dupa ce femeia avea primul contact sexual sau cand implinea varsta de 18 ani, considerandu-se ca exista o stransa legatura intre cele doua aspecte.
Acum testul se recomanda femeilor care au activitate sexuala de cel putin trei ani si nu se va face inainte de implinirea varstei de 21 de ani.
Testarea timpurie poate parea inofensiva, dar stresul implicat de procedura (este considerata adesea invaziva si inconfortabila) poate provoca teama si retinerea tinerelor fata de controlul ginecologic.
Ca urmare a tensiunii psihice si incordarii, tinerele pot evita intrebarile legate de metodele contraceptive. Iar relatia dintre medicul ginecolog si pacientele sale ar trebui sa prespuna comunicare si apropiere.
Care este motivul acestei schimbari?
Majoritatea cazurilor de papilomavirus uman (hpv) dispar in mod normal de la sine dupa trei ani.
Daca acest lucru nu se intampla si sunt depistate la testul papanicolau, pot reprezenta un motiv real de ingrijorare, intrucat sunt rezistente, de obicei, tulpinile care pot declansa cancerul de col uterin.
Mit: Pilula de a doua zi poate declansa un avort
SusPlanul B sau pilula de a doua zi, nu este acelasi lucru cu RU-468 (mifepristone) pastila care produce avortul.
De fapt, daca luati pilula de a doua zi atunci cand sunteti deja gravida, aceasta nu-si va face efectul.
Din cercetarile anterioare, mai mult de 30% din adolescentii activi sexual au declarat ca au crezut ca rolul contraceptivelor de urgenta este sa induca avortul.
Mit: Pilulele contraceptive ingrasa
SusDesi studiile clinice nu au putut dovedi corelatia dintre contraceptivele orale si kilogramele acumulate in plus, aceasta este inca, o credinta comuna a femeilor de toate varstele.
Exista totusi un tip de contraceptiv, injectabil, numit medroxiprogesteron acetat depozit care poate determina cresterea in greutate.
Cercetarile au demonstrat ca femeile care aleg acest tip de metoda de contraceptie se pot ingrasa cu pana la 5 kilograme intr-un interval de aproximativ 3 ani.
Mit: Folosirea steriletului nu este sigura pentru adolescenti
Dispozitivele intrauterine (steriletele) sunt obiecte mici, care sunt introduse prin colul uterin si plasate in zona uterului pentru a preveni sarcina.
Pentru ca nu este nevoie sa luati pilule contraceptive in fiecare zi atunci cand vi s-a montat steriletul, acesta poate fi un mod convenabil si pe termen lung pentru a preveni o sarcina nedorita.
Studiile din trecut, considerau ca dispozitivele intrauterine pot creste riscul manifestarii bolilor inflamatorii pelvine la femeile sub 18 ani.
Dar incepand cu 2007, specialistii au demonstrat ca utilizarea acestora este sigura si ca reprezina o metoda eficienta de contraceptie pentru cei mai multi dintre adulti, cat si adolescenti (segment cu risc ridicat pentru obtinerea sarcinilor nedorite).
Mit: Daca faceti vaccinul contra HPV puteti preveni aparitia cancerului de col uterin
SusGardasil, vaccinul pentru cancer uterin, aprobat in 2006 pentru fetele si femeile cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani este eficient impotriva a patru tulpini de papilomavirus uman (HPV), dintre care doua declanseaza cel mai des cancerul de col uterin, iar alte doua cauzeaza aparitia condiloamelor si a anomaliilor care pot fi depistate prin intermediul testului Papanicolau.
Totusi, aproximativ 30% dintre femeile care manifesta cancer de col uterin, nu pot fi protejate de vaccin. Indiferent daca acestea au fost sau nu vaccinate, testul papanicolau trebuie recoltat periodic.
Desi vaccinul este, in prezent, aprobat doar pentru femeile sub 26 de ani, poate proteja si femeile mai in vasta care au viata sexuala activa.
Vaccinul este analizat in continuare si se doreste ca in viitor sa poata fi folosit si de catre barbati in scopul de a preveni raspandirea virusului HPV, de catre acestia, partenerelor.
Mit: Spalaturile intravaginale sunt un mod sanatos de a curata vaginul
SusVaginul are calitatea de a se autocurata si spalaturile intravaginale, de fapt, au mai degraba efecte negative decat pozitive.
Bacteriile naturale din interiorul vaginului il ajuta sa ramana curat si sanatos, iar spalaturile intravaginale pot perturba echilibrul si raspandi infectiile vaginale catre trompele uterine, uter si ovare.
In plus, acestea nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau a sarcinii. De fapt, chiar contribuie la instalarea unei sarcini, intrucat imping pana in vagin si colul uterin lichidul seminal din urma actului sexual.
Spalarile regulate cu apa calda si sapun sau gel cu aciditate scazuta, vor ajuta la mentinerea igienii zonei genitale exterioare.
Se vor evita tampoanele parfumate, tampoanele interne, pudra si spray-urile care pot creste sansele instalarii infectiilor vaginale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Beneficiile sexului pentru sanatate
- Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta
- Sfaturi pentru imbunatatirea vietii sexuale
- 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual
- Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?
- Informatii de baza legate de problemele sexuale
- Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...
- Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?