Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mituri despre frumusete

Actualizat la data de: 28 August 2024

Generalitati

Sus
Mituri despre frumusete

Ideal ar fi ca frumusetea interioara sa triumfe asupra aspectului exterior, dar oamenii sunt conceputi sa le pese de aparente, de modul in care arata.

Posterele sau reclamele filmate, la diverse produse pentru ingrijirea parului sau corpului prezinta modele perfecte, cu trupuri si chipuri ireprosabile.

Astfel perceptia frumusetii exterioare ar putea fi deformata, iar multi tineri sau chiar persoane de toate varstele tanjesc si sa straduiesc sa fie perfecti.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Adevarul din spatele miturilor despre frumusete
  3. Citeste pe aceeasi tema

Adevarul din spatele miturilor despre frumusete

Sus

1. Mit. Ca urmare a adoptarii pozitiei picior peste picior, picioarele vor fi acoperite de vene varicoase.

Adevar. Statul perioade lungi pe scaun si adoptarea pozitiei picior peste picior nu vor duce la aparitia venelor varicoase dar ortostatismul prelungit ar putea fi cauza declansatoare a venelor pronuntate. Acestea apar mai ales la persoanele care au o predispozitie genetica sau la care locul de munca necesita statul indelungat in picioare ce determina pomparea cu dificultate a sangelui de la picioare spre inima.

In cazul in care supapele care mentin circulatia sangelui intr-o singura directie in cadrul vaselor de sange nu functioneaza normal, sangele se poate acumula in anumite portiuni ale venelor iar rezultatul vor fi venele inestetice.

Sarcina sau un accident ar putea pune presiune asupra sistemului circulator. Alte traume, cum ar fi cele rezultate in urma loviturilor din timpul activitatilor sportive pot duce la aparitia venelor varicoase sau telangiectazii.

2. Mit. Celulita poate fi tratata.

Adevar. Nici chiar liposuctia nu poate elimina definitiv celulita. Aceasta este formata din depozite de grasime localizate intre benzile fibroase care conecteaza tesuturile pielii. Benzile preseaza grasimea sub piele rezultand o textura asemanatoare cu coaja de portocala.

Mostenirea genetica este cea care stabileste daca o persoana va face sau nu celulita. Nu conteaza daca un individ este gras sau slab. Aspectul neplacut al pielii poate fi ameliorat prin folosirea unor creme care ofera fermitate pielii.

Printre acestea cele care contin cofeina au cea mai eficienta actiune, netezind pielea. Totusi chiar si o crema hidratanta poate ajuta la hidratarea pielii, iar celulita va fi ma putin evidenta. Un rol pozitiv il poate avea si autobronzantul, deoarece un bronz artificial poate camufla cu succes celulita.

3. Mit. Dupa ce va fi ras, firul de par se va inchide la culoare si se va ingrosa.

Adevar. Parul care nu este taiat va creste pana intr-un punct, va avea baza mai mare si varful mai ingust. Cand este folosita lama de ras, parul este taiat de la baza, astfel ca atunci cand creste va parea mai gros insa folosiarea lamei de ras nu modifica grosimea, densitatea sau culoarea firului de par.

4. Mit. Aplicarea de vaselina pe ten, in timpul noptii, va preveni aparita ridurilor.

Adevar. Vaselina este una din cele mai puternice solutii hidratante din cate exista deoarece forteaza patrunderea uleiurilor in piele si impiedica evaporarea acestora. Pe masura ce pielea imbatraneste, isi pierde capacitatea de a retine umezeala, iar pielea uscata va fi mai ridata.

Vaselina poate face ridurile mai putin vizibile deoarece hidrateaza pielea, dar nu poate preveni imbatranirea. Numai o crema cu un ingredient activ a carei actiune a fost demonstrata, cum ar fi retinolul, ajuta la estomparea ridurilor.

In plus, vaselina este atat de uleioasa incat poate duce la aparitia altor probleme, inclusiv aparitia cosurilor sau punctelor negre.

5. Mit. Mentinerea timp indelungat a ojei pe unghii va duce la ingalbenirea unghiilor.

Adevar. Acest lucru este adevarat, dar se pot aplica solutii protectoare pentru a se evita modificarea culorii unghiei. Unghiile sunt poroase iar acestea absorb pigmentul ojei.

Culorile inchise, in special cele rosii, au mai mult pigment, asa ca vor pata destul de des unghiile. Inainte de a se aplica lacul de unghii este recomandat sa se foloseasca solutii protectoare care sa previna ca unghia sa absoarba pigmentul din oja.

6. Mit. Porii pot fi micsorati cu albus de ou

Adevar. De fapt, este imposibil sa se micsoreze porii. Prin aplicarea albusului de ou pe fata, porii pot sa para mai mici deoarce albusul de ou strange pielea oferind iluzia micsorarii porilor, dar efectul este temporar.

7. Mit. Daca se foloseste ceara pentru indeparetarea parului, firele de par se vor rari.

Adevar. Ceara smulge foliculul firului de par, iar daca aceasta actiune se repeta vreme indelungata, foliculii ar putea fi deteriorati si ar putea sa nu mai creasca din nou atat de repede. Ca urmare, epilarea cu ceara ar putea avea avantajul de a mentine picioarele mai fine o perioada mai lunga de timp si nu de a contribui la rarirea firelor de par.

8. Mit. Anumite creme pentru tratarea hemoroizilor amelioreaza umflaturile din jurul ochilor.

Adevar. Acesta este un secret al profesionistilor in machiaj si exista destule dovezi ca unele creme pentru tratarea hemoroizilor calmeaza pungile de sub ochi. Ingredientul responsabil de reducerea inflamatiei este fenilefrina care contracta temporar vasele de sange. Cu toate acestea, utilizarea oricarei creme pentru hemoroizi in jurul ochilor poate determina uscarea si chiar inflamarea pielii sensibile.

9. Mit. Prin frecarea ochilor pot lua nastere ridurile.

Adevar. Ridurile din coltul ochilor nu se vor forma prin frecarea ochilor atunci cand o persoana este obosita, dar gravitatia si miscarile repetitive ale muschilor faciali care au loc atunci cand cineva zambeste sau se incrunta, pot determina descompunerea colagenului din piele si crearea ridurior de-a lungul timpului.

10. Mit. Untul de cacao si uleiul de masline previn vergeturile.

Adevar. Din pacate acest lucru nu este adevarat. Vergeturile apar atunci cand pielea se intinde rapid (cum este cazul sarcinii), cand are loc descompunerea fibrelor de colagen si elastina, care o sustin in mod normal, sau pur si simplu din cauza mostenirii genetice.

Vergeturile se formeaza sub stratul superior al pielii, unde untul de cacao sau uleiul de masline nu pot patrunde. In schimb aceste produse pot calma senzatia de mancarime de la nivelul pielii atunci cand aceasta se intinde.

11. Mit. Perierea parului de 100 de ori il va face sa straluceasca.

Adevar. Prin aceasta actiune se poate face mai mult rau decat bine. Parul se va rupe daca va fi intins prea mult.

Cu toate acestea, perierea cu delicatete a parului, va oferi stralucire parului prin distribuirea uleiurilor naturale de pe scalp pe firele de par si cuticulele netezite vor reflecta mai bine lumina. Prin periaj se vor indeparta impuritatile si se va stimula fluxul de sange la nivelul scalpului, care va hrani si va mentine sanatatea foliculilor de par.

12. Mit. Bronzul artificial si pasta de dinti ajuta la tratarea cosurilor.

Adevar. S-a demonstrat ca lumina cu o anumita frecventa stimuleaza productia de profirina, o substanta chimica ce contribuie la eradicarea bacteriilor care provoaca acneea.

Insa, chiar daca expunerea la soare ajuta la tratarea temporara a cosurilor, poate avea loc un efect de rebound: daca pielea devine uscata si deteriorata din cauza timpului indelungat petrecut in lumina razelor de soare, raspunsul organismului este de a produce mai multe grasimi.

In plus, expunerea la soare duce la aparitia unor probleme mai mari, cum ar fi imbatranirea prematura si cancerul de piele.

In ceea ce priveste pasta de dinti, aceasta contine adesea mentol care va usca cosurile, insa alte ingrediente care se afla in mod normal in compozitia pastei de dinti pot irita pielea.

De asemenea, exista multiple tratamente care pot fi recomandate de medic pentru tratarea cosurilor , cu putine efecte secundare.

13. Mit. Daca o persoana va dormi pe spate sau pe o perna de satin nu va avea riduri.

Adevar. In aceasta afirmatie exista si o urma de adevar. Pe masura inaintarii in varsta, fibrele de colagen si elastina se descompun astfel atunci cand o persoana isi va ingropa fata in perna va creste presiunea asupra acestor fibre, timp de mai multe ore, iar pielii ii va lua o perioada mai lunga de timp sa isi revina.

Daca o persoana are un model de dormit , pe o anumita parte, fata sa se va rida mai mult pe partea respectiva, dar diferenta nu va fi foarte vizibila. Studiile au demonstrat ca dormitul pe spate ajuta pielea sa ramana intinsa, insa prea putin.

Protectia solara, folosita zi de zi are un rol mult mai important decat dormitul pe o perna de satin sau chiar pe spate.

14. Mit. Clatirea parului cu bere contribuie la ingrosarea firului de par.

Adevar. Clatirea parului cu bere il va face mai stralucitor si voluminos, dar problema de baza ar putea fi mirosul. O alternativa ar putea fi un sampon care contine hamei.

15. Mit. Maioneza face parul mai lucios.

Adevar. Maioneza contine ulei care va face parul mai lucios, dar pentru a evita ingrasarea parului sau alte neplaceri, se poate aplica urmatoarea metoda: se va aplica putina maioneza amestecata cu o lingurita de extract de vanilie (pentru a se diminua mirosul de maioneza) pe parul nespalat.

Apoi se va acoperi parul cu un prosop cald timp de 20 de minute pentru ca maioneza sa patrunda in firul de par. Inainte de a spala parul, se va aplica sampon si se va masa bine parul, fara sa se clateasca, timp de cateva minute.

Acest lucru va ajuta la inlaturarea excesului de ulei. Se va clati cu apa calduta, iar parul va fi stralucitor si matasos. Daca ideea de a pune diverse condimente in par vi se pare una dezagreabila, se poate incerca un tratament special pentru ingrijirea parului, care contine uleiuri si ou, ingredientele de baza din maioneza.

16. Mit. Nu se va smulge nici un fir de par alb, intrucat vor creste zece in locul sau.

Adevar. Acest lucru este fals. Cum se pot forma inca 10 foliculi noi de par in urma smulgerii unuia singur? Cea mai buna solutie pentru ca firele de par alb sa nu mai fie vizibile si deranjante este acoperirea cu vopsea speciala.

17. Mit. Parul creste mai repede vara decat iarna.

Adevar. Desi studiile au aratat ca barba barbatilor creste mai repede vara, nu exista nici o dovada care sa confirme ca acest lucru este valabil si in cazul firelor de par din cap.

Chiar si femeile care au afirmat ca parul creste mai repede vara decat iarna, considera ca diferenta este foarte mica si slab detectabila. Singura perioada din viata unei persoane de sex feminin cand s-a confirmat stiintific ca parul creste mai repede este in timpul sarcinii, datorita modificarilor hormonale.

18. Mit. Apa previne uscarea pielii.

Adevar. Umiditatea pielii este oferita de uleiuri, nu de apa. Desigur ca apa potabila contribuie la functionarea corespunzatoare a organelor corpului, iar prea putina apa poate oferi un aspect palid, dar pielea poate fi in continuare uscata chiar si in cazul unei persoane care consuma opt pahare de apa pe zi.

19. Mit. Persoanele care vor dormi suficient vor fi mai frumoase.

Adevar. Se pare ca acesta nu este in totalitate chiar un mit. Oamenii mai odihniti par mai frumosi si mai atragatori decat ceilalti care nu se odihnesc de ajuns.

De aici si denumirea de somn de frumusete, a somnului de cel putin de 7-8 ore pe zi. Cei care dorm suficient nu doar ca vor avea un aspect estetic mai placut ci vor fi mai sanatosi, iar capacitatea lor de rezistenta la boli va fi mai ridicata.

La fel de importanta este rutina si constanta obiceiului: oamenii care nu dorm in mod regulat si nu au o rutina a somnului vor arata obositi si lipiti de energie intrucat trupul lor oboseste in urma schimbarilor presuspuse de ritmurile diferite somn.

Desigur ca o noapte pierduta urmata de odihna suficienta nu are acelasi efect ca o perioada indelungata in care o persoana a fost privata de odihna necesara.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate