Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Expunerea la soare: mit si adevar

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Despre expunerea la soare

Sus
Expunerea la soare: mit si adevar

Expunerea la soare este benefica organismului atata timp cat sunt respectate orele de plaja recomandate de catre specialistii dermatologi. Pe langa beneficiile de ordin estetic, expunerea la soare favorizeaza sinteza de vitamina D, necesara pentru prevenirea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti, amelioreaza durerile articulare si fortifica sistemului imunitar.

Totusi, nu trebuie omis faptul ca expunerea prelungita la soare constituie un factor de risc pentru aparitia a nenumarate afectiuni - cancer de piele, arsuri solare, cataracta, degenerescenta maculara. De asemenea, aceasta practica poate agrava afectiuni patologice deja existente, precum: boli cardiovasculare sau boli autoimune.

Cand vine vorba despre mers la plaja si despre bronzat majoritatea persoanelor sunt de parere ca aceasta activitate este perfect sanatoasa, sau ca cel putin nu pericliteaza cu nimic bunastarea organismului. Din cauza acestor opinii eronate, medici de specialitate profita de orice ocazie pentru a avertiza populatia ca expunerea irationala la soare favorizeaza aparitia celei mai agresive forme de cancer cutanat - melanomul malign.

Pentru a pune punct tuturor suspiciunilor si ideilor eronate va prezentam cele mai frecvente mituri legate de expunerea la soare!

Cuprins articol

  1. Despre expunerea la soare
  2. Mit si adevar
  3. Citeste pe aceeasi tema

Mit si adevar

Sus

Mit: Produsele cu factor de protectie solar SPF ridicat previn afectiunile cauzate de radiatiile solare.

Adevar: Produsele cu factor de protectie SPF 15 sau mai mult sunt eficiente impotriva razelor ultraviolete B (UVB) - considerate a fi principalul factor de risc pentru aparitia arsurilor solare si a cancerului de buze. Insa, in cazul razelor ultraviolete A (UVA) nu au fost stabilite standardele de protectie, motiv pentru care este bine de stiut ca acest tip de raze constituie factor de risc pentru reactiile fotoalergice si pentru aparitia prematura a ridurilor.

Utilizarea produselor cu protectie solara nu permite cresterea perioadei de expunere la soare!

Mit: O piele bronzata este protejata de afectiunile cauzate de radiatiile ultraviolete (UV).

Adevar: Contrar credintei populare, nu exista asa-numitul termen "bronz sanatos". O piele bronzata presupune existenta unei deteriorari a pielii cauzata de radiatiile ultraviolete si in niciun caz nu protejeaza pielea de aparitia arsurilor solare, de exemplu.

Mit: Expunerea excesiva la soare este asociata doar cu aparitia cancerului de piele si a ridurilor.

Adevar: Pe langa afectiunile metionate mai sus, expunerea prelungita la soare presupune aparitia cataractei si/ sau a degenerescentei maculare. Deci, pe langa protejarea pielii, trebuie sa va protejati si ochii de radiatiile UV.

Mit: Tipul de piele si perioada de expunere sunt singurii factori care induc sensibilitatea la radiatiile UV.

Adevar: Tipul de piele si perioada de expunere la soare sunt doar doi dintre factorii de risc care conduc la aparitia afectiunilor cutanate.

Alti factori:

- anumite medicamente (ca de exemplu: anticonceptionale, antidepresive triciclice si sulfonamide)

- boli autoimune (lupus eritematos).

Mit: Persoanele de culoare (ca de exemplu, afroamericanii) nu au nevoie de protectie impotriva razelor ultraviolete.

Adevar: Melanina este substanta pigmentara inchisa la culoare prezenta in piele, par si membranele ochiului. De asemenea, aceasta constituie si factorul natural de protectie al organismului impotriva radiatiilor solare.

Astfel, cu cat in organism exista o cantitate mai mare de melanina, cu atat protectia naturala impotriva radiatiilor UV este mai mare. Cu toate acestea, medicii de specialitate le recomanda persoanelor de culoare sa foloseasca creme fotoprotectoare si sa nu exagereze cu expunerea la soare.

Mit: Cancerul de piele apare numai la persoanele varstnice.

Adevar: Este total eronat. Melanomul ocupa locul secund in topul celor mai frecvente forme de cancer in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 ani. Detectarea precoce a acestei forme de cancer este vitala pentru salvarea vietii pacientului!

Mit: Bronzul nu afecteaza sanatatea. Numai arsurile solare sunt periculoase!

Adevar: Fals. Nu exista "bronz sanatos". In realitate, bronzul poate fi la fel de periculos ca o arsura solara.

Atentie! Chiar daca bronzul este superficial, persoana tot este expusa riscului aparitie cancerului de piele. Din aceasta cauza este indicat sa va expuneti la soare numai in perioadele recomandate de specialisti (pana in ora 10:00 si dupa ora 17:00), si sa utilizati in permanenta produse cu factor de protectie SPF 15.

Mit: Produsele cu protectie solara sunt recomandata numai in timpul expunerii la soare, pe plaja.

Adevar: Fals. Radiatiile solare pot afecta pielea in orice moment, chiar si cand cerul este acoperit cu nori. Trebuie mentionat ca in randul medicilor deja s-a implementat notiunea de "cancer cutanat de stanga", mai exact este vorba despre cancer de piele manifestat pe mana stanga si provocat de expunerea mainii in timpul conducerii unui automobil.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate