Acneea: mit si realitate
Generalitati
SusCu siguranta pana acum cel putin o persoana v-a sfatuit sa nu consumati ciocolata deoarece favorizeaza aparitia acneei.
Este total eronat! Intr-adevar exista situatii in care alimentele conduc la agravarea acneei, insa in niciun caz acestea nu conduc la aparitia acestei afectiuni
Recent cercetatorii din Australia au realizat cateva studii pentru a determina toate cauzele care duc la aparitia acneei.
Potrivit acestora, alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati conduc la aparitia acneei.
Explicatia: consumul ridicat de carbohidrati conduce la hipersecretie de insulina, crescand astfel riscul aparitiei rezistentei la insulina.
O cantitate mare de insulina in organism determina ovarele sa produca mai mult testosteron, fapt care intr-adevar favorizeaza aparitia acneei, dar poate genera si aparitia sindromului de ovar polichistic.
Inca mai sunteti convins/a ca stiti totul despre acnee? Cititi urmatoarele mituri si veti fi surprinsi sa constatati ca multe dintre lucrurile pe care le stiti despre acnee sunt in realitate simple mituri!
Cuprins articol
- Generalitati
- Mit: Inceperea activitatii sexuale conduce la aparitia acneei.
- Mit: Produsele cosmetice agraveaza acneea.
- Mit: Igiena necorespunzatoare conduce la aparitia acneei.
- Mit: Acneea nu trebuie tratata. Aceasta dispare de la sine!
- Mit: Acneea apare doar in adolescenta.
- Mit: "Stoarcerea" cosurilor este cea mai eficienta metoda de a scapa de acnee.
- Mit: Expunerea la soara contribuie la ameliorarea acneei.
- Mit: Stresul poate cauza aparitia acneei.
- Mit: Ciocolata si alimentele bogate in grasimi favorizeaza aparitia acneei.
- Citeste pe aceeasi tema
Mit: Inceperea activitatii sexuale conduce la aparitia acneei.
SusRealitate: La pubertate organismul experimenteaza o serie de modificari hormonale care conduc la dezvoltarea si maturizarea trasaturilor sexuale.
Acneea este provocata tocmai de aceste schimbari hormonale si nu de inceperea activitatii sexuale.
Mit: Produsele cosmetice agraveaza acneea.
SusRealitate: Atat timp cat produsele cosmetice utilizate sunt de buna calitate si corespund tipului dvs. de piele acestea nu au de ce sa va cauzeze probleme.
De asemenea, este bine de stiut ca majoritatea cremelor contin peroxid de benzoil si acid salicilic, substante care contribuie la tratarea acneei.
Atentie! Acest lucru nu inseamna ca toate produsele cosmetice sunt bune, nu trebuie omis faptul ca sunt suficiente cosmetice care nu fac altceva decat sa acutizeze acneea.
Sfat! In cazul in care suferiti de acnee, de orice tip, este indicat sa consultati medicul dermatolog pentru a va prescrie un tratament eficient si corespunzator problemei dvs. de sanatate.
Mit: Igiena necorespunzatoare conduce la aparitia acneei.
SusRealitate: Daca o persoana sufera de acnee nu inseamna ca nu obisnuieste sa se spele pe fata. Ceea ce se vede si pare a fi murdarie este de fapt melanina - pigmentul care asigura culoare pielii.
Curatarea excesiva a pielii nu contribuie la ameliorarea sau la vindecarea acneei, ci din contra agraveaza afectiunea.
Potrivit specialistilor, zilnic, tenul trebuie curata de doua ori cu apa si sapun delicat, dupa care se usuca prin tamponare cu un propos curat.
Sfat! Utilizati produsele tip scub numai de 2 ori pe saptamana, aceste produse cosmetice sunt dure cu tenul si pot cauza iritarea si uscarea pielii.
Mit: Acneea nu trebuie tratata. Aceasta dispare de la sine!
SusRealitate: Nu este adevarat! Acneea se vindeca foarte greu, iar pielea va fi profund afectata de cicatrici permanente - acestea pot fi prevenite prin urmarea unui tratament adecvat pentru acnee.
Cicatricile pe langa faptul ca sunt total inestetice, pot conduce la pierderea increderii si stimei de sine!
Deoarece pentru acneea au fost dezvoltate o serie de tratamente, indicat este ca cereti ajutorul medicului dermatolog, care in urma unei consultatii va diagnostica tipul de acnee de catre suferiti si va va prescrie tratamentul corespunzator.
Mit: Acneea apare doar in adolescenta.
SusRealitate: Gresit din nou! Acneea poate aparea la orice varsta, chiar si nou-nascutii sufera de acnee - acnee neonatala.
La nivel mondial 25% dintre oamenii cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 ani sufera de acnee.
Acneea apare mai ales in randul femeilor din cauza fluctuatiilor constante de hormoni in timpul ciclului menstrual.
Mit: "Stoarcerea" cosurilor este cea mai eficienta metoda de a scapa de acnee.
Sus Realitate: Aceasta actiune conduce la deterioarea celulelor pielii si la inflamarea acestora.
Cu toate ca este tentanta, "stoarcerea" cosurilor nu este si recomandata deoarece astfel acneea nu se vindeca si in plus contribuie la aparitia cicatricilor.
Mit: Expunerea la soara contribuie la ameliorarea acneei.
SusRealitate: Bronzul acopera temporar acneea.
Razele soarelui usuca pielea si acneea, in acelasi timp, insa nu vindeca afectiunea. De asemenea, exista riscul sa apare si o hiperpigmentare pe suprafata corpului afectata de acnee.
In realitate, nu este nicio legatura intre expunerea la soare si acnee, ci doar exceptii. Astfel, orice persoana cand se expune la soare trebuie sa foloseasca crema cu factor de protectie pentru a preveni imbatranirea pielii, arsurile solare si chiar cancerul de piele.
Atentie!
Exista persoane in cazul carora soarele conduce la agravarea acneei, iar medicamente utilizate pentru tratarea acneei, precum tetraciclina si retinoidele, conduc la sensibilizarea pielii la soare, fapt ce creste riscul aparitiei arsurilor solare.
Mit: Stresul poate cauza aparitia acneei.
SusRealitate: Nu stresul contidian conduce la aparitia acneei ci medicamentele recomandate pentru tratarea acestuia.
Astfel, daca observati ca acneea a inceput sa se manifeste imediat ce ati inceput un tratament pentru depresie sau stres este indicat sa solicitati sfatul medicului pentru a va recomanda o alta schema de tratament.
Mit: Ciocolata si alimentele bogate in grasimi favorizeaza aparitia acneei.
SusRealitate: Fie ca aveti o dieta bogata in zahar sau grasimi trebuie sa stiti ca potrivit studiilor nu exista nicio legatura intre alimentatie si acnee.
Trebuie mentionat ca unii oameni sunt sensibili la anumite alimente, care in cazul lor favorizeaza aparitia acneei.
Daca banuiti ca anumite tipuri de alimente contribuie la agravarea acneei, puteti confirma acest lucru prin evitarea consumarii respectivelor alimente timp de 2-4 saptamani.
Daca in aceasta perioada problema dvs. se amelioreaza inseamna ca ati avut dreptate!
Alimentele indicare de oameni ca si factori de risc pentru acnee sunt: ciocolata, cafeaua, mancare tip fast food, cartofi prajiti sau alte alimente prajite.
Regula! Alimentatia sanatoasa si echilibrata este cea mai buna alegere pentru sanatatea dvs.!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Personalitatea adictiva: mit sau realitate?
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Pierderea auzului: mit si adevar
- Despre ochi si vedere: mit si adevar
- Colesterolul: mit si realitate
- Circumcizia: mit si realitate
- Cancerul - mit si adevar
- Expunerea la soare: mit si adevar
- Vezica urinara - mit si adevar