Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

8 mituri si prejudecati despre bolile mintale

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2013

Generalitati

Sus
8 mituri si prejudecati despre bolile mintale

Bolile mintale sunt probleme de sanatate complexe si dificil de inteles, dand nastere constant mai multor mituri care deformeaza perceptia oamenilor asupra implicatiilor reale ale unei tulburari psihice.

Studiile cercetatorilor canadieni arata ca, in fiecare an, unul din 5 adulti cu varsta de peste 65 de ani va fi diagnosticat cu o boala mintala. Mai mult decat atat, problemele de natura psihica exista intr-o proportie mai mare in randul populatiei Pamantului, decat tindem sa credem.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Adevarul despre tulburarile psihice
  3. Citeste pe aceeasi tema

Adevarul despre tulburarile psihice

Sus

Tulburarile psihice sunt, in termeni generici, dereglari de natura functionala ale creierului, ce apar atat pe fondul unor influente ereditare, cat si sub efectul unor factori specifici de mediu. Statisticile mondiale oficiale arata ca peste o treime din populatia lumii sufera de boli mintale, insa numarul bolnavilor poate fi mult mai mare, daca se iau in seama milioanele de cazuri nediagnosticate.

Intrucat sunt dificil de inteles, gestionat si acceptat, tulburarile psihice dau nastere multor mituri si prejudecati despre ce inseamna sa ai o boala mintala. Cele mai frecvente dintre acestea le puteti afla mai jos.

1. Persoanele cu boli mintale sunt violente si periculoase

Imaginea pe care mass media o promoveaza in legatura cu profilul bolnavilor mintal ce comit atrocitati a condus la nasterea unei conceptii generale, conform careia persoanele cu tulburari psihice sunt oricand gata sa comita crime cu sange rece.

Chiar daca unele tulburari de natura psihica pot implica recurgerea la gesturi necugetate, statisticile oficiala arata ca, la nivel de grup, pacientii cu boli mintale nu sunt mai violenti decat orice alta categorie a populatiei. Mai mult decat atat, persoanele cu tulburari psihice ajung mai des sa fie victimele violentelor si agresiunilor celor din jur, din cauza unor efecte secundare precum saracia, izolarea sociala sau problemele legate de consumul de substante periculoase.

2. Schizofrenicii au personalitati multiple

Filmele de la Hollywood au reusit cumva sa modeleze perceptia publicului larg asupra schizofrenicilor, din pacate intr-o directie prea putin conforma cu realitatea. Schizofrenia nu este o boala a personalitatilor multiple, ci o boala cronica incurabila care impiedica bolnavul sa distinga intre real si imaginar. Drept urmare, pacientii cu schizofrenie sufera episoade psihotice in care experimenteaza halucinatii, delir si idei paranoide, pe care trebuie sa le tina sub control cu ajutorul medicatiei.

3. Oamenii diagnosticati cu o boala mintala raman nebuni toata viata

Aceasta analogie ar fi similara cu situatia in care o persoana este diagnosticata cu diabet si nu mai poate duce o viata normala niciodata. Acesta prejudecata este falsa, cata vreme domeniul psihiatriei a evoluat atat de mult, incat exista numeroase cai de tratament ce permit pacientilor sa se bucure de un stil de viata multumitor.

Unele boli mintale sunt chiar tratabile prin psihoterapie, astfel ca sprijinul necesar ofera pacientilor cu tulburari psihice posibilitatea de a duce o viata fericita si productiva.

4. Persoanele cu boli mintale nu au vointa sa isi depaseasca problemele

Din pacate, exista si o conceptie gresita care circula despre oamenii cu boli mintale, care ii acuza pe acestia din urma ca nu vor sa isi depaseasca problemele, prin mai mult autocontrol si disciplina. Toti oamenii trec prin momente grele in viata, dar merg mai departe.

Eroarea acestui punct de vedere este bine scoasa in evidenta de o analogie ce implica descrierea unei probleme de sanatate fizice. Daca o persoana isi rupe un picior si merge in carje, oamenii din jur nu se mai asteapta ca ea sa participe la un maraton cu putina vointa si nici nu o judeca pentru ca se deplaseaza in carje, desi ar putea sa renunte la ele cu putin autocontrol. Un pacient cu o boala mintala este la fel de vulnerabil precum unul cu o afectiune fizica singura diferenta este ca primul nu are carje care sa ii semnaleze dizabilitatea.

5. Persoanele cu boli mintale au o inteligenta scazuta

Acest mit este 100% gresit si discriminator totodata. Tulburarile psihice nu pot fi asociate cu nivelul personal de inteligenta, statutul socioeconomic, locatia, educatia, cultura, religia sau sexul. Bolile mintale pot afecta pe oricine, oriunde si la orice varsta. Nimeni nu este imun in fata problemelor de sanatate mintala.

In schimb, este adevarat ca o boala mintala netratata poate interfera cu stilul de viata normal al unei persoane, precum educatia sau oportunitatile de a obtine un loc de munca. Tocmai din acest motiv, terapia inceputa cat mai repede este extrem de importanta pentru mentinerea calitatii vietii.

6. Bolile mintale sunt provocate de parintii care nu stiu sa educe

Tulburarile psihice nu pot fi privite dintr-o perspectiva atat de simplista. Ele nu se instaleaza doar din pricina unei educatii nepotrivite primite de la parinti. Bolile mintale sunt conditii medicale complexe, ce izvorasc dintr-o combinatie a geneticii, biologiei si mediului inconjurator. In schimb, familia joaca un rol definitoriu in procesul de recuperare.

7. Este imposibil sa previi o boala mintala

Prevenirea tulburarilor mintale, emotionale si comportamentale este posibila prin evaluarea si controlul factorilor de risc, precum expunerea la traume ce influenteaza sansele copiilor, adolescentilor si adultilor tineri sa dezvolte mai tarziu in viata o boala psihica. Astfel, asigurarea bunastarii socio-emotionale a copiilor este in sine o metoda de prevenire a posibilelor viitoare probleme de sanatate psihologica.

8. Toata lumea sufera de depresie

Depresia nu este o consecinta inevitabila a dificultatilor vietii si nici nu vine ca o conditie obligatorie a inaintarii in varsta. Aceasta tulburare mintala frecventa nu trebuie sa fie privita ca o banalitate sau un moft al persoanei deprimate, ci ca pe o boala periculoasa, care poate conduce la suicid fara suportul familial si medical potrivit. Depresia are numeroase cauze, de la ereditate, factori de mediu si expunere prelungita la stres, pana la traume sau tulburari hormonale.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate