8 mituri si adevaruri despre prevenirea dementei si a sindromului Alzheimer
Generalitati
SusCauzele dementei si ale sindromului Alzheimer, doua afectiuni neurologice specifice populatiei in etate, raman inca incomplet elucidate si explicate.
Din acest motiv, au luat nastere numeroase mituri despre prevenirea lor, unele dintre ele continand adevaruri partiale, altele nefiind sustinute de argumente stiintifice.
Cuprins articol
Ce sunt dementa si sindromul Alzheimer
SusDementa este reprezentata de o serie de afectiuni ale sistemului nervos, care conduc la un declin progresiv al abilitatilor sociale si intelectuale, pe fondul tulburarilor neurodegenerative produse.
Astfel, persoanele care prezinta simptomele dementei sufera diminuari sau pierderi ale memoriei, capacitatii de gandire, rationamentului sau functiei limbajului, ca ulterior sa sufere modificari in comportament (dezvoltand conduite anormale). Dementa este dizabilitanta si nu poate fi tratata, cel mult poate fi oprita din evolutie.
Cea mai frecventa cauza a dementei este sindromul Alzheimer, caracterizat de modificari structurale cerebrale ce constau in distrugerea neuronilor din regiunea creierului responsabila cu memoria. Specifice bolnavilor de Alzheimer sunt concentratiile scazute de neuromediatori, care au rolul de a transmite bidirectional mesajele catre celulele nervoase.
Primele semne ale bolii Alzheimer sunt pierderile de memoriile, reactiile intarziate, tulburarile de judecata si de dispozitie afectiva, pierderea capacitatii de orientare si de a desfasura activitati simple cotidiene.
Faza incipienta este urmata de o faza in care bolnavul nu isi mai recunoaste persoanele apropiate, isi pierde logica in gandire si incepe sa aiba nevoie de ingrijiri si supraveghere permanente. In etapa finala a bolii, pacientii isi neglijeaza propria igiena, devin incapabili sa se imbrace singuri si sa foloseasca toaleta, manifestand un comportament confuz si agitat.
Chiar daca nu s-au descoperit mijloace de preventie sigure pentru dementa si boala Alzheimer, medicii recomanda mentinerea unei activitati fizice si intelectuale permanente si respectarea unei alimentatii sanatoase, bogata in antioxidanti proveniti din fructe si legume.
Mituri despre prevenirea dementei si a bolii Alzheimer
Sus1. Dementa poate fi prevenita prin evitarea expunerii la aluminiu
Gatitul in recipiente din aluminiu si consumul bauturilor direct din cutia confectionata din acest material au trezit suspiciunea in urma cu cativa ani ca ar putea fi cauze ascunse ale dementei. Profesorul in psihiatrie si stiinte comportamentale de la Universitatea de Medicina John Hopkins din Baltimore, Paul B. Rosenberg, sustine ca mitul nu este sustinut de niciun fapt adevarat.
Specialistul spune, in urma cu multi ani, au existat cateva cazuri de dementa asociate cu expunerea la aluminiu in cazul unor pacienti care urmau un tratament cu dializa, insa acest metal nu mai are nicio legatura cu dementa, in forma in care ea este diagnosticata in prezent.
2. Dementa poate fi prevenita prin evitarea abuzului de medicamente
Expertii medicali spun ca, desi legatura dintre abuzul de medicamente si sindromul dementei nu a fost inca cercetata pe deplin, nu exista momentan dovezi ca se poate stabili o conexiune clara intre abuzul de substante farmaceutice si dementa. Sigur ca administrarea in exces a medicamentelor ramane periculoasa, din multe alte motive medicale.
3. Simptomele dementei si ale bolii Alheimer nu pot fi controlate in niciun fel
Ambele tulburari neurologice provoaca degenerarea progresiva a creierului, insa acest lucru nu inseamna ca nu se pot lua anumite masuri de incetinire a evolutiei lor. Medicii pot recomanda cai de a compensa pierderile abilitatilor cognitive in fazele incipiente ale tulburarilor, posibile cu sprijinul apropiatilor si mentinerea unui stil de viata activ fizic, mental si social, pe cat posibil.
4. Contuziile suferite in tinerete pot cauza dementa
Acest mit a luat nastere in urma cresterii incidentei dementei prematura in randul fostilor jucatori de fotbal si nu este momentan contrazis in totalitate de catre specialisti. Contuziile suferite in tinerete si la varsta mijlocie ar putea creste riscul aparitiei diverselor forme de dementa la senectute, cred medicii neurologi, insa dovezile sunt cautate in continuare prin studii si cercetari de specialitate.
5. Vinul rosul protejeaza creierul de dementa
Un alt mit vehiculat cu referire la cauzele dementei spune ca un pahar de vin consumat la cina poate preveni in mod eficient aparitia dementei, a bolii Alzheimer si a altor tulburari neurologice la varsta inaintata.
O posibila explicatie ar putea fi aceea ca vinul rosu contine resveratrol, un antioxidant puternic ce se regaseste in struguri, ce ar putea proteja celulele creierului. Chiar si asa, pentru prevenirea unor tulburari de amploarea dementei, medicii spun ca ar fi necesar consumul de 20 de sticle de vin rosu in fiecare seara, pentru primirea dozei de resveratrol suficient de puternice pentru a avea efect.
6. Dementa si boala Alzheimer se transmit intotdeauna din generatie in generatie
Nu intotdeauna, spun medicii. Unele forme de dementa au cate o componenta genetica posibila, mai ales daca tulburarile au aparut in cazul parintilor sau al fratilor. Dar ca orice afectiune mostenita, oricine detine controlul asupra sanselor sale de a dezvolta aceeasi boala. Dovezile medicale arata ca miscarea fizica, protejarea sanatatii inimii, controlul hipertensiunii arteriale si mentinerea colesterolului la un nivel optim sunt masuri de preventie extrem de eficiente in cazul dementei.
7. Dementa poate fi prevenita prin consumul de ginko biloba
Planta asiatica asociata cu o serie intreaga de beneficii pentru sanatate a convins o parte din cercetatori ca poate incetini sau preveni pierderea memoriei si alte afectiuni neurologice. Studii recente dedicate impactului suplimentelor naturiste cu gingko biloba contrazic presupunerile anterioare, constatand ca planta nu are niciun efect concret asupra memoriei sau altor functii congnitive.
8. Dementa si sindromul Alzheimer desemneaza aceeasi afectiune
Sindromul Alzheimer are simptome similare cu comportamentul specific pacientilor diagnosticati cu dementa, insa el este o cauza a acesteia. Dementa este un sindrom care se imparte in mai multe tipuri, caracterizate de manifestari clinice diferite.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Jocurile pe calculator pot conduce la dementa?
- Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie?
- Dementa fronto-temporala sau Boala Pick
- Delir sau dementa?
- Dementa cu corpi Lewy
- 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva
- Dementa frontotemporala - diagnostic si implicatii
- Exista o legatura intre infectia cu SARS-CoV-2 si riscul de dementa?
- Atrofia cerebrala: ce este si cum o putem preveni