7 mituri despre infectiile urinare
O infectie urinara, care se manifesta prin febra, frisoane, urinari frecvente, greata si varsaturi, este una dintre cele mai intalnite forme de infectii la pacientii romani si nu numai.
Lasate netratate, aceste infectii pot duce la complicatii precum pietrele la vezica, pielonefritele, cistitele cronice.
Fiind des intalnite, exista multe mituri referitoare la infectiile tractului urinar (UTI). Descopera care sunt adevarate si care nu:
1. O igiena precara, de vina pentru UTI
Probabil ai auzit de multe ori ca igiena precara este de vina pentru UTI. Este adevarat ca aceste persoane sunt mai predispuse, insa si persoanele cu o igiena intima riguroasa pot dezvolta o astfel de infectie, spun medicii urologi.
2. Numai femeile fac infectii urinare
Intr-adevar, femeile sunt mai predispuse la infectiile urinare, cu 50% mai mult spre desosebire de barbati. Medicii au si explicatia: femeile au uretra mai scurta decat a barbatilor, ceea ce inseamna ca bacteriile au acces mai usor spre vezica urinara.
De asemenea, vezica femeilor este mai aproape de anus si vagin, care pot fi surse de bacterii.
Insa si barbatii pot face infectii urinare, aproximativ 12% din populatia masculina fiind predispusa la un episod de infectie pe parcursul vietii.
3. Doar femeile active sexual fac infectii urinare
Un alt mit este acela conform caruia doar femeile care si-au inceput viata sexuala se pot imbolnavi. Este fals, spun specialisti, caci o astfel de infectie poate sa apara la orice varsta.
Totusi, sunt mai predispuse femeile aflate la menopauza. Si femeile active din punct de vedere sexual au un grad mai mare de risc.
4. Femeile gravide au un grad mai mare de risc
Aceasta afirmatie este adevarata caci, intr-adevar, femeile insarcinate se imbolnavesc mai des de infectii urinare. Totul este pus pe seama secretiei mai crescute de progesteron, hormon care relaxeaza muschii uretrei si ai vezicii, ceea ce inseamna ca bacteriile pot patrunde mai usor.
5. Merisoarele previn aparitia UTI
Cu siguranta ai auzit ca merisoarele previn aparitia infectiilor urinare. Este adevarat, caci aceste fructe contin antioxidanti si un ingredient activ care impiedica bacteriile sa ajunga in vezica urinara.
6.Cofeina inrautateste simptomele
Persoanele care se confrunta cu infectii urinare si care consuma cofeina in acea perioada pot resimti o inrautatire a simptomelor bolii. Acest lucru se intampla deoarece cofeina in exces poate duce la deshidratatre si astfel, la iritarea vezicii urinare.
De evitat sunt si alcoolul, bauturile carbogazoase, citricele si alimentele picante. Acestea pot fi, de asemenea, de vina pentru inrautatirea simptomelor si cresterea disconfortului pe care il simt bolnavii.
7. Infectia trece de la sine
"Nu merg la doctor pentru ca oricum o sa treaca de la sine", isi spun unii dintre pacientii care sufera din cauza unei infectii urinare. Este total gresit, spun medicii, caci o astfel de infectie nu se vindeca de la sine.
Chiar daca simtpomele pot disparea, asta nu inseamna ca persoana respectiva este vindecata. Din contra, pot aparea complicatii. O infectie urinara necesita intotdeauna tratament de specialitate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- Igiena intima: ghid pentru femei
- Utilizarea tampoanelor: mit si realitate
- Metode contraceptive
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Infectiile urinare la copii - inalte si joase
- Acupunctura si infectiile urinare
- Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita
- Infectiile urinare in anotimpul cald
- Infectiile urinare: de ce sunt mai frecvente in sezonul rece si cum le putem ...