5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate
Generalitati
Sus Majoritatea persoanelor au kilograme in plus fata de greutatea normala.
A avea kilograme in plus nu este deloc benefic pentru sanatate; excesul de greutate poate creste riscul de cancer, boli de inima si alte afectiuni.
Totusi, o greutatea mai mare decat cea ideala, nu reprezinta in toate situatiile un pericol pentru sanatate.
Va prezentam cateva dintre cele mai comune mituri legate de greutate
Cuprins articol
- Generalitati
- Mitul nr.1: Un IMC mare, inseamna ca trebuie sa slabesti
- Mitul nr. 2: Kilogramele in plus nu sunt intotdeauna o veste proasta
- Mitul nr. 3: Pierderea in greutate este intotdeauna un lucru pozitiv, indiferent de modul in care are loc
- Mitul nr. 4: A fi slab inseamna a fi sanatos
- Mitul nr. 5: A fi gras este intotdeauna un lucru rau
- Concluzii
- Citeste pe aceeasi tema
Mitul nr.1: Un IMC mare, inseamna ca trebuie sa slabesti
SusFapt: Indicele de masa corporala sau IMC ar putea fi un punct de plecare pentru a determina daca sunteti sau nu in forma: acesta ia in considerare atat inaltimea cat si greutatea. Dar acesta nu poate fi un reper relevant.
IMC nu ia in considerare conditia fizica sau structura oaselor si nu face diferenta dintre greutatea datorata musculatorii dezvoltate sau cea acumulata in urma consumului de produse tip fast-food.
In concluzie, persoanele cu musculatura foarte dezvoltata, conform formulei IMC, pot fi incadrate in intervalul caracteristic persoanelor care sufera de obezitate.
Mitul nr. 2: Kilogramele in plus nu sunt intotdeauna o veste proasta
SusFapt: Unul dintre lucrurile paradoxale este ca intr-adevar, surplusul de greutate nu este neaparat rau pentru o persoana.
Unele dintre concluziile surprinzatoare ale studiilor considera ca cei care au IMC cuprins in intervalul 25-30 ar putea supravietui mult mai bine unui atac de cord si interventiilor chirurgicale.
Acest lucru este explicabil prin faptul ca oamenii au tendinta de a pierde in greutate dupa o operatie.
Un studiu a constatat ca oamenii supraponderali sunt mai putin predispusi de a muri de boli respiratorii, boli de ficat, Alzheimer sau numeroase alte cauze, comparativ cu cei cu greutate normala, din aceeasi categorie de varsta.
Mitul nr. 3: Pierderea in greutate este intotdeauna un lucru pozitiv, indiferent de modul in care are loc
SusFapt: Efectul yo-yo poate afecta inima, poate cauza calculi biliari si poate perturba metabolismul.
Este mult mai sanatos sa se adopte o dieta echilibrata insotita de un program de exercitii, iar scaderea in greutate sa se realizeze in mod constant.
Expertii recomanda, in general, sa se piarda un kilogram pe saptamana, si nu un numar mare de kilograme intr-un termen scurt (care ar putea fi recastigate ulterior).
Tulburarile de alimentatie precum anorexia si bulimia sunt diferite de efectul yo-yo si de dietele drastice, dar prezinta multe riscuri pentru sanatate si chiar pot pune viata in pericol.
Anorexia si bulimia pot duce la aritmii cardiace si alte probleme grave din cauza dezechilibrelor electrolitice.
Varsaturile repetate provocate pot afecta dentitia, inima si declansa tulburari gastrointestinale.
Mitul nr. 4: A fi slab inseamna a fi sanatos
SusFapt: Cu siguranta, oamenii care sunt slabi, arata mai bine, dar nu inseamna neaparat ca sunt mai sanatosi decat cei care au surplus de greutate, mai ales daca au tutunul ca si viciu.
Persoanele relativ slabe pot avea chiar si ei depozite de grasime, la nivelul organelor interne, numita grasime viscerala. Cei care se incadreaza in aceasta categorie, au un risc crescut de boli de inima, diabet de tip 2 si cancer.
Doar pentru ca o persoana este mai slaba, nu inseamna ca nu este predispusa la anumite boli. Oricine, zvelt sau nu, ar putea manifesta riscul dezvoltarii diabetului sau a unor boli de inima, din cauza mostenirii genetice.
In general, bolnavii de diabet de tip 2 considera ca din cauza afectiunii manifesta o pofta de mancare exagerata si nu pot face prea multe exercitii fizice, dar in realitate, 20% dintre cei cu diabet sunt slabi ca urmare a influentei unor gene mostenite.
Mai mult, fumatorii sunt predispusi la diverse boli.
Unii oameni fumeaza pentru a reduce apetitul si a manca mai putin, dar tigarile pot cauza cancer pulmonar, bronhopneumopatie cronica obstructiva si boli cardiovasculare.
Un studiu realizat in 2008 a constatat ca 1 din 4 persoane cu greutate normala a avut valoarea a cel putin doi factori metabolici in limite anormale (hipertrigliceridemie, hipertensiune arteriala sau nivel ridicat de zahar in sange).
Mitul nr. 5: A fi gras este intotdeauna un lucru rau
SusFapt: Grasimea nu este repartizata in mod egal.
Noi cercetari au demonstrat ca, chiar daca doua persoane supraponderale au aceeasi greutate, una dintre ele ar putea fi mai sanatoasa decat cealalta.
Grasimea din jurul taliei, de exemplu a fost asociata cu riscul ridicat de disfunctii erectile, diabet, Alzheimer, etc.
Unii oameni supraponderali tind sa acumuleze grasime la nivelul ficatului, iar acest lucru nu se intampla in cazul altora cu aceeasi greutate.
Cercetatorii considera ca persoanele obeze cu depozite de grasime la nivelul ficatului pot dezvolta diabet.
Concluzii
SusGreutatea in plus ar putea fi o problema pentru oricine, dar in mod clar este mai nociva pentru anumite persoane comparativ cu altele.
Conditiile in care o persoana se poate mentina sanatoasa si in prezenta unui surplus de greutate, fac inca subiectul unor dezbateri aprinse.
Activitatea fizica si regimul alimentar sanatos, diminueaza riscurile caracteristice kilogramelor in plus. Acest lucru depinde si de modul in care traieste o persoana care are kilograme in plus, de starea generala de sanatate (nivelul colesterolului, boli de inima, etc.), de greutatea corporala dar si de cat de activa este.
In concluzie situatia ideala este cea in care numarul normal de kilograme este mentinut intr-un mod sanatos, iar persoana in cauza are o forma de invidiat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Fortifierea muschilor cu ajutorul greutatilor
- Metabolismul si greutatea corporala
- Ce determina scaderea inexplicabila in greutate
- Cum puteti lua in greutate?
- Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate
- Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare
- Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii
- Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire
- Plante care va ajuta sa slabiti