10 mituri despre mentinerea sanatatii pe timpul verii
Generalitati
SusMentinerea sanatatii pe timpul verii este o prioritate pentru multi dintre noi, insa exista si mituri legate de consumul anumitor alimente de sezon sau despre expunerea la soare, care pot crea confuzii inutile.
Intepaturile de insecte, arsurile solare, insolatia si disconfortul provocat de canicula sunt probleme reale in timpul verii, pe care trebuie sa stiti sa le solutionati in mod corect.
Explicatiile specialistilor in privinta celor mai frecvente mituri despre mentinerea sanatatii in sezonul cald va ajuta in acest sens!
Cuprins articol
Mituri despre problemele de sanatate din timpul verii
Sus1. Arsurile solare sunt agravate de un dus cald
Dupa o sesiune de plaja fara o protectie corecta a pielii, este mai mult decat posibil sa va alegeti cu arsuri solare. In popor, dusurile calde sunt considerate periculoase in cazul acestei probleme cutanate, iar oamenii de stiinta confirma mitul.
Caldura creste nivelul inflamatiilor la nivelul pielii, accentuand disconfortul provocat de arsurile solare. Apa rece are efectul opus, alaturi de aplicarea cuburilor de gheata pe zonele afectate, a iaurtului rece sau a frunzelor de salata scoase de la frigider.
2. Inotul imediat dupa masa se poate solda cu inec
Copiii sunt avertizati de parinti de generatii intregi sa nu inoate imediat dupa ce au mancat, altfel risca sa se inece. Mitul se bazeaza pe ideea ca se pot declansa crampe musculare severe cand se depune un efort considerabil in timpul inotului pe stomacul plin.
In timp ce este adevarat ca procesele digestive pot obstructiona fluxul de sange care ajunge la nivelul muschilor, nu s-a inregistrat pana acum niciun accident de inot provocat de o digestie aflata in curs de desfasurare. Cele mai periculoase consecinte ale inotului imediat dupa masa sunt greata si varsaturile, in conditiile unui tract digestiv sensibil.
3. Arsurile solare se transforma intr-un bronz accentuat
Un mit fals, validat doar de persoanele care asteapta ca pielea lor sa devina rosie, pentru a considera ca s-au bronzat. Arsurile solare nu se transforma intr-un bronz estetic, ci in mai multe probleme cutanate, precum usturimea, basicile si decojirea pielii. In plus, orice expunere neprotejata si abuziva in fata razelor ultraviolete creste exponential riscul aparitiei cancerului de piele.
4. Persoanele cu pielea inchisa nu au nevoie de lotiune solara
In timp ce este adevarat ca pielea inchisa la culoare (cu mai multa melanina, pigmentul natural al tesutului cutanat) prezinta un grad mai scazut de absorbtie a razelor UVA si UVB, ramane si ea vulnerabila in fata consecintelor periculoase de expunere neprotejata la soare.
Academia Americana de Dermatologie recomanda tuturor oamenilor, indiferent de rasa, utilizarea unei lotiuni solare cu factor de protectie SPF de minimum 30, inainte de fiecare deplasare in mediul extern pe timpul verii.
5. Semintele pepenelui rosu sunt foarte periculoase pentru sanatate
Pepenele rosu, fructul-vedeta al verii, este evitat de unele persoane din pricina numarului mare de seminte din pulpa, considerate in popor foarte periculoase pentru sanatate. Oamenii de stiinta infirma acest mit si spun ca singurele riscuri asociate cu ingestia semintelor de pepene rosu se refera la leziuni minore la nivelul intestinului (inflamatii sau obstructii) sau la acumularea lor in apendice (foarte putin probabila sa se petreaca).
Medicii spun ca beneficiile de a include fructe in dieta, precum pepenele rosu, anuleaza orice risc asociat cu inghitirea semintelor acestora.
6. Dusurile reci au cel mai rapid efect de racorire
Sa faceti un dus rece intr-o zi caniculara poate sa para, la prima vedere, cea mai buna idee. Insa specialistii spun ca tranzitia brusca de la cald la rece declanseaza mecanismul de aparare al corpului, prin care vasele de sange se contracta, iar temperatura scazuta din exterior nu este absorbita in mod optim. Apa calduta, in schimb, poate fi mai eficienta, deoarece nu declanseaza raspunsul de autoaparare mentionat.
Consumati o bautura rece sau un aliment racoritor in zilele foarte calduroase, pentru a reduce rapid temperatura interna a corpului si a scapa de disconfort.
7. Orice tip de bautura ajuta la hidratarea organismului
Nu toate bauturile populare din timpul verii au acelasi efect de hidratare. Unele dintre ele au proprietati diuretice, ceea ce conduce la deshidratare. In lista acestora se inscriu lichidele care au in compozitie cofeina, foarte mult zahar sau alcool. Sucurile cu mult zahar adaugat solicita mai mult lichid celular pentru metabolizarea si eliminarea lor din organism.
Cele mai bune lichide pentru o hidratare optima in timpul verii sunt apa plata, laptele degresat, sucurile naturale din fructe, sucurile de legume sarace in sodiu si ceaiurile din plante. Adaugati felii proaspete de castravete, capsune, zmeura sau lamaie in apa, pentru un plus de hidratare si aroma.
8. Aerul conditionat este o cauza sigura a racelilor din timpul verii
Numeroase persoane cred cu tarie ca aerul conditionat cauzeaza raceli, mai ales atunci cand este folosit intens in zilele caniculare. Specialistii infirma acest mit si sustin ca aerul rece nu poate fi in sine o cauza a racelii, de vreme ce virusurile sunt cele care produc aceasta problema de sanatate.
Pericolele asociate cu utilizarea aerului conditionat tin de declansarea reactiilor alergice, atunci cand filtrul nu este curatat sau schimbat in mod regulat. Mai mult decat atat, aceste aparate tind sa usuce aerul din incaperi, survenind uscarea sinusurilor, respectiv stranutul.
9. Apa sarata ajuta la vindecarea ranilor
Sa va scufundati talpile ranite in apa sarata a marii este un asa-zis remediu popular pe care medicii nu il recomanda, deoarece leziunile deschise pot fi usurinta infectate de microorganismele din mediul acvatic, printre care se pot numara si bacterii periculoase.
Puteti utiliza, in schimb, o solutie salina sterila, pentru a preveni infectiile survenite in urma contaminarii.
10. Nisipul este curat si nu poate produce imbolnaviri
Cercetatorii infirma aceasta idee si spun ca petrecerea unui numar mare de ore pe nisip creste riscul instalarii diareei si a altor afectiuni gastrointestinale, deoarece poate fi contaminat cu bacterii, inclusiv cu E.coli.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Sarcina (normala, patologica si extrauterina)
- Cum sa faceti fata durerilor aparute ca urmare a activitatii fizice
- Durerea cronica
- Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala
- Metoda Feldenkrais
- Ce inseamna sa aveti o greutate normala la fiecare varsta
- 10 moduri sa slabiti eficient pana la inceperea sezonului estival
- Tratamentul modern al obezitatii. Cum scapam definitiv de kilogramele in plus
- Alimente si exercitii pentru cresterea masei musculare
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top