Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Probleme ce pot aparea in timpul administrarii pilulelor anticonceptionale

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Probleme ce pot aparea in timpul administrarii pilulelor anticonceptionale

Contraceptia orala combinata este printre cele mai utilizate si mai eficiente metode de prevenire a sarcinilor nedorite. Ca orice medicament, si pilulele contraceptive hormonale pot avea efecte adverse, problemele care apar in timpul administrarii lor fiind in mare parte aceleasi: sangerari neregulate, cefalee, durere de sani, varsaturi, modificari ale dispozitiei generale. Efectele nu sunt semne de boala, ele dispar de la sine dupa primele doua-trei luni de utilizare. Astfel, femeia nu trebuie sa intrerupa administrarea lor, din contra, trebuie sa le ia in fiecare zi la aceeasi ora, pentru a determina sangerarile neregulate sa apara mai rar si pentru a nu creste riscul de sarcina.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cresterea in greutate
  3. Sangerarile neregulate
  4. Inelul contraceptiv hormonal
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cresterea in greutate

Sus

Printre efectele secundare de care femeile se tem cel mai mult se numara cresterea in greutate. Explicatia stiintifica ar fi ca pastilele cu estrogen determina o retentie mai mare a apei in organism si dezvolta un tesut adipos mai gros. Desi cea mai buna metoda de a reveni la greutatea initiala este renuntarea la anticonceptionale, solutia nu este aceasta. O solutie foarte buna pentru lupta cu greutatea corporala este atentia la consumul de lichide. Pentru o dieta sanatoasa si echilibrata, femeia trebuie sa bea in jur de doi litri de apa pe zi, indiferent de pastilele anticonceptionale administrate si sa renunte la sucurile dulci si acidulate.

Greutatea se modifica in mod firesc si datorita inaintarii in varsta sau a schimbarilor ce apar pe parcursul vietii. Deoarece modificarile de greutate sunt atat de frecvente, multe femei cred ca sunt produse de contraceptivele orale combinate. De aceea, medicii ne recomanda tuturor, indiferent daca luam sau nu pilule, sa facem miscare cel putin 30 de minute pe zi pentru ca ne tine in forma si ne ajuta sa pierdem kilogramele, indiferent de modul in care au fost acumulate. Totusi, studiile arata ca, in mod obisnuit, anticonceptionalele nu modifica greutatea, putine femei prezentand schimbari bruste ale greutatii atunci cand le utilizeaza.

Sangerarile neregulate

Sus

In schimb, sangerarile vaginale neregulate pot sa aiba drept cauze administrarea pilulelor la ore diferite, suprimarea efectului contraceptiv prin varsaturi sau diaree sau pur si simplu uitarea administrarii lor. Efectele pot fi ameliorate daca femeia continua sa ia cate o pilula contraceptiva in fiecare zi, la aceeasi ora. Totusi, daca a uitat sa ia o pilula sau doua, sau a inceput o folie noua cu o zi sau doua de intarziere, femeia trebuie sa ia pilula cu hormoni cat mai repede posibil, riscul de sarcina fiind mic sau absent. Daca, insa, a uitat pilulele trei sau mai multe zile la rand in prima sau a doua saptamana sau a inceput folia cea noua cu trei sau mai multe zile intarziere, trebuie sa ia pilula de indata ce este posibil si sa foloseasca o alta metoda contraceptiva in urmatoarele sapte zile.

Inelul contraceptiv hormonal

Sus

Acum, femeile pot scapa de schema administrarii zilnice a pilulelor contraceptive hormonale, de teama de a ramane insarcinate daca au tulburarile gastro-intestinale in timpul utilizarii anticonceptionalelor. Toate aceste probleme si-au gasit o rezolvare, iar solutia este inelul contraceptiv hormonal. Flexibil, transparent, inelul se introduce de femeie cat mai adanc in vagin si se pastreaza acolo timp de 21 de zile, spre deopsebire de pilula care trebuie luata in fiecare zi. El trebuie indepartat doar in cea de-a patra saptamana, timp in care femeia are sangerarea vaginala lunara. Inelul contine hormonii estrogen si progestogen, eliberati si absorbiti prin mucoasa vaginala direct in circulatia sangvina si actioneaza asemenea contraceptivelor hormonale, prin inhibarea ovulatiei. Modul local de administrare este benefic pentru ca se evita primul pasaj hepatic.

Inserarea lui este foarte usoara, femeie putand sa aleaga pozitia cea mai confortabila pentru ea. Ea trebuie sa preseze si sa apropie una de cealalata portiunile opuse ale inelului si sa il impinga in totalitate in vagin. Pozitia exacta nu este importanta, dar inserarea cat mai adanca ajuta la mentinerea pozitiei inelului, existand cea mai mica probabilitate sa fie simtit. Inelul nu va aluneca, fiind mentinut de peretii vaginului in mod natural.

Pentru indepartare, femeia trebuie sa il agate cu degetul aratator indoit, ca un carlig sau sa il comprime intre aratator si degetul mijlociu si sa il scoata. Daca insa din diferite motive aluneca, inelul va fi spalat cu apa calduta si apoi poate fi inserat la loc. Cele care l-au folosit pana acum nu s-au plans ca l-au simtit in timpul actului sexual, inelul putand fi scos, dar pentru maxim trei ore pentru ca altfel, se pierde protectia.

Pentru mai multe informatii despre metodele contraceptive accesati site-ul www.contraceptie-moderna.ro!


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate