Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Parintii sunt de vina pentru lipsa de educatie contraceptiva a tineretului, sustin medicii

Publicat la data de: 29 Septembrie 2008

Tinerii au probleme legate de contraceptie din cauza parintilor, care nu le asigura o educatie sexuala corespunzatoare, potrivit medicilor specialisti prezenti, vineri, la o conferinta organizata de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei.

"Mamele nu au o educatie corespunzatoare si, tocmai de aceea, nu sunt capabile sa isi educe eficient copiii in legatura cu metodele de contraceptie. Discutiile legate de sex sunt considerate rusinoase si de aceea sunt evitate de catre parinti", a precizat, pentru NewsIn, dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist in obstetrica-ginecologie.

Un sfert dintre tinerii intre 15-24 de ani nu au folosit metode de contraceptie la primul contact sexual. Motivele invocate de tineri pentru neutilizarea metodelor contraceptive sunt teama ca parintii vor afla, teama de a fi examinat, costul ridicat, opozitia partenerului, dar mai ales lipsa de informare cu privire la acestea, potrivit unui studiu al companiei Durex..

"Tinerii au la dispozitie multe surse de informare cu privire la contraceptie, dar cu toate acestea, nivelul de educatie este scazut, din cauza faptului ca ei nu pun in practica informatiile pe care le poseda", considera directorul executiv al SECS, dr. Borbala Koo.

In ciuda faptului ca exista multe campanii de informare si tinerii au la dispozitie o gama larga de metode de contraceptie (pilula contraceptiva, prezervativ, sterilet), ei aleg, de multe ori, sa foloseasca metodele traditionale, precum metoda calendarului. Tinerii aleg astfel de metode, care au eficienta scazuta, din cauza parintilor care le transmit mituri cu privire la efectele secundare ale metodelor contraceptive moderne, mai spune dr. Koo.

"Pe o scara de la 1 la 10, nota pe care o dau tinerilor romani pentru cunostintele pe care le au despre contraceptie este sapte - o nota destul de buna", afirma dr. Ruxandra Dumitrescu.

Potrivit specialistilor, tinerele sub 19 ani care raman insarcinate au riscul de a avea o sarcina cu risc obstetrical crescut, din cauza faptului ca organismul este inca in crestere. Pe de alta parte, un avort facut la o varsta frageda poate duce la infertilitate.

Anual, aproximativ 29.000 de romance devin mame inainte sa implineasca 19 ani, potrivit SECS. Potrivit datelor statistice, in fiecare an, se inregistreaza in jur de 500 de nasteri la fete sub 15 ani. in 2005, Romania era pe locul II in Europa dupa numarul mamelor mai tinere de 19 ani, pe primul loc fiind Marea Britanie, cu 50.000 de nasteri la respectiva categorie de varsta. Tot in 2005, la grupa de varsta 15-19 ani, s-au inregistrat aproape 18.000 de intreruperi de sarcina legale, ceea ce inseamna aproximativ 10% din totalul avorturilor din acel an.

Tinerii romani isi pot alege, la scoala, ca disciplina optionala, educatia sexuala. Potrivit unui sondaj efectuat de Durex, tinerii cred ca tema principala in educatia sexuala ar trebui sa fie cea a mijloacelor contraceptive (26,6%), urmata de bolile cu transmitere sexuala (24,6%), igiena sexuala (17,2%), fenomene care insotesc actele sexuale (10,4%), normalitate si anormalitate in comportamentul sexual (6,5%) si rolul sexualitatii in viata.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate