Metodele de contraceptie: afla care ti se potriveste
Contraceptia a fost gandita ca metoda de prevenire a sarcinilor nedorite.
Adolescentii care si-au inceput viata sexuala sau tinerii care nu sunt pregatiti inca sa-si intemeieze o familie, fie din punct de vedere emotional, fie din punct de vedere social si financiar, sunt cei care folosesc cel mai des metode contraceptive.
Marele lor avantaj este ca te scapa de trauma provocata de un avort, precum si de toate complicatiile care pot surveni ulterior.
Care este cea mai sigura metoda contraceptiva?
Indiferent ce metoda alegi, niciuna nu este 100% sigura, excluzand, desigur, abstinenta.
Prezervativele se pot rupe, rar, ce-i drept, sau pot aluneca de pe organul sexual al partenerului. Pilulele contraceptive iti ofera o protectie de 99% impotriva sarcinii, daca le administrezi corect, dar au efecte secundare pe care este bine sa nu le ignori.
Prezervativul si diafragma cauzeaza rar alergii
Atat prezervativul, cat si diafragma folosita de femei sunt fabricate din latex. Anumite persoane sensibile la acest material se pot trezi cu iritatii ale organelor genitale.
Prezervativul ramane totusi singura metoda contraceptiva care te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi infectia cu HIV sau hepatita C.
Preparatele hormonale, daunatoare pentru ficat
Fie ca vorbim de pilule, injectii sau contraceptie de urgenta, este bine sa stii ca preparatele hormonale tulbura echilibrul endocrin. De aceea, este bine sa te consulti intodeauna cu specialistul si sa nu cumperi niciodata pilule contraceptive fara recomandare medicala.
Printre cele mai comune reactii adverse ale acestor preparate se numara modificarile de greutate si de dispozitie. Femeile pot acuza depresie sau distonie neurovegetativa.
Hiperplazia nodulara focala este una dintre bolile care au fost corelate cu administrarea de anticonceptionale. Asa cum sugereaza si numele, boala se manifesta prin aparitia unor noduli necancerosi pe ficat.
Preparatele hormonale sunt interzise cu desavarsire persoanelor care au suferit sau sufera de tumori ale ficatului sau ale altor glande endocrine, cum ar fi adenomul sau adenocarcinomul.
Steriletul
Este un dispozitiv din plastic sau din metal, introdus de ginecolog in cavitatea uterina, cu scopul de a taia accesul spermatozoizilor spre trompele uterine si ovule.
Steriletele pot elibera cupru sau progestative, cu efecte adverse asupra sanatatii. Exista si sterilete fara eliberare de substante chimice, dar si acestea pot cauza neplaceri, precum dureri la contactul sexual, obezitate sau leziuni uterine.
Contraceptia de urgenta
Presupune administrarea unei singure pastile cu doza mare de hormoni, cat mai repede dupa un contact sexual neprotejat, insa nu mai tarziu de 48 de ore.
“Pilula de a doua zi”, cum i se mai spune, nu trebuie administrata mai mult de doua ori pe an, deoarece poate provoca tulburari hormonale grave si hemoragii.
Metoda calendarului
Nu este cea mai sigura metoda de prevenire a sarcinii, dar o poti folosi cu succes daca ai menstruatii regulate.
Metoda calendarului se bazeaza pe evitarea contactului sexual cu o saptamana inainte, respectiv o saptamana dupa producerea ovulatiei. Ovulul traieste doar 24 de ore, in timp ce spermatozoizi pot supravietui in corpul femeii mai bine de 5 zile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- 10 mituri despre contraceptie
- Contraceptie - diafragma si calota cervicala
- Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate
- Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura t ...
- Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate
- Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal
- Contraceptivele injectabile
- Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intreru ...
- Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala