Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Generalitati

Sus
Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal

Trebuie sa recunoastem: femeile sunt tot mai sofisticate, iar perioada in care aplicau metoda calendarului sau asa-numitul coitus interruptus a apus de mult.

Incepand de la prima menstruatie si pana la menopauza perioada in care femeia este fertila, alegerea unei metode contraceptive potrivite este cheia evitarii unei sarcini nedorite, iar astazi femeia moderna este perfect constienta de controlul pe care il poate avea asupra propriului corp.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Contraceptia, optiunea de a alege a femeii moderne
  3. Ce este Inelul contraceptiv vaginal?
  4. Cum functioneaza inelul contraceptiv?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Contraceptia, optiunea de a alege a femeii moderne

Sus

In ultimele decenii, stiinta medicala a inventat mijloace de contraceptie sigure si eficiente, dar totodata adaptate stilului de viata alert si foarte plin al femeii moderne. Dintre toate, pilula contraceptiva este cel mai des folosita, avand o eficienta de 99%.

Continutul de hormoni poate fi diferit de la un tip de pilula la alta, putandu-se adapta foarte bine necesitatilor femeii. Pilula are si beneficii non-contraceptive.

Cate dintre femei nu isi alegeau saptamana in care sa mearga la mare, astfel incat sa nu se suprapuna cu perioada „delicata“ din luna?

Cate dintre femei nu au suferit neplacerea durerilor menstruale sau a sindromului premenstrual?

Cate femei nu s-au trezit ca menstruatia venita mai devreme le-a dejucat planurile romantice?

Pentru toate aceste femei, pilula a adus control total al menstruatiei: controlul momentului in care aceasta vine, al durerilor si al sindromului premenstrual, ba chiar asupra numarului de menstruatii din timpul unui an.

Pentru ca exista femei care prefera sa aiba un numar mai mic de menstruatii intr-un an (patru, doua, una sau chiar niciuna) – si atunci nu vor intrerupe administrarea pilulelor, “sarind” peste cele sapte zile de pauza si incepand folii noi de 21 de pastile imediat dupa terminarea celor anterioare.

Conform celor mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta situatie nu are riscuri in plus pentru sanatatea femeii – deci a avea sau nu menstruatie devine strict o decizie personala.

Pe de alta parte, cate femei nu au uitat sa isi ia pilula si ca urmare si-au dorit sa existe o alternativa de contraceptie la fel de eficienta, dar mai comoda, despre care sa nu fie nevoite sa-si aminteasca zilnic?

Ce este Inelul contraceptiv vaginal?

Sus

La implinirea a peste 50 de ani de existenta, pilula contraceptiva incepe sa aiba concurenti importanti, pe piata aparand noi metode contraceptive sigure, discrete si confortabile.

La mare moda in Franta si in America, inelul contraceptiv vaginal a ajuns acum in Romania.

In tarile din Vest, atat femeile care l-au folosit cat si partenerii lor s-au declarat satisfacuti datorita usurintei in utilizare.

Inelul contraceptiv este nepotul batranei pilule – pastrand toate avantajele sale contraceptive si non-contraceptive!

Dar, in plus fata de aceasta, are mai putine riscuri pentru sanatate prin continutul hormonal mai mic si modul de administrare specific (substantele active nu trec prin ficat, deci absorbtia lor nu este influentata de alimentatie si varsaturi) si totodata ofera femeii mai multa libertate, prin independenta fata de gestul zilnic de a lua pilula.

Asadar, inelul vaginal nu depinde de o schema zilnica de administrare, iar varsaturile, diareea sau alte tratamente concomitente nu ii diminueaza efectul contraceptiv.

Cum functioneaza inelul contraceptiv?

Sus

Practic, inelul contraceptiv este un inel flexibil subtire, transparent, din material plastic inert biologic, care se introduce in vagin in scop contraceptiv in prima zi de menstruatie.

Acesta se mentine timp de trei saptamani, oferind protectie impotriva sarcinii pe toata perioada, datorita hormonilor estrogenici si progesteronici pe care ii elibereaza constant, continuu si regulat timp de 21 de zile.

Indepartarea lui se face in cea de-a patra saptamana(ziua 21); dupa 7 zile, perioada in care femeia va avea sangerarea vaginala lunara, se introduce un nou inel contraceptiv pentru urmatoarele 21 de zile.

Hormonii continuti de inelul contraceptiv stopeaza ovulatia si ingroasa mucusul cervical, realizand astfel si o bariera naturala impotriva spermei.

Totodata, se monteaza si se scoate foarte usor, fara sa apara vreo jena in momentul actului sexual.

La fel ca pilulele, inelul contraceptiv reduce durerile menstruale si sindromul premenstrual si ofera control total asupra momentului menstruatiei si a numarului de menstruatii pe care vrei sa le ai intr-un interval dat de timp.

Pentru a “sari” o menstruatie, tot ce trebuie sa faci este sa introduci un nou inel in vagin, imediat ce l-ai scos pe cel dinainte. In acest fel, protectia contraceptiva este neintrerupta si un trebuie sa iti modifici in niciun fel programul de vacanta!

Pentru mai multe detalii, accesati siteul: http://www.contraceptie-moderna.ro/


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate