Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Efectele secundare ale pilulei contraceptive

Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Efectele secundare ale pilulei contraceptive

Pilulele contraceptive, bazate pe hormoni, pot avea o serie de simptome neplacute, insa astazi acestea sunt mult mai sigure decat in urma cu cativa ani, cantitatea de hormoni fiind mult mai mica; in consecinta, efectele adverse mai rare.

Majoritatea pilulelor contraceptive contin o combinatie de hormoni estrogeni si progesteroni care previn ovulatia. Pilula contraceptiva ingroasa mucusul din jurul cervixului, prevenind astfel sarcina.

Totusi, anumite femei pot avea unele neplaceri in timpul administrarii de contraceptive. De aceea, trebuie ca acestea sa fie recomandate numai de catre medicul ginecolog, de regula in urma efectuarii unor analize si investigatii amanuntite.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele efecte secundare
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalele efecte secundare

Sus

Greata. Este unul dintre simptomele care apare frecvent, de aceea este bine sa se administreze aceste medicamente dupa masa, de regula la ore fixe.

Dureri de cap, ameteli. Acestea sunt simptome care dispar in cateva saptamani, totul este ca organismul sa aiba timpul necesar sa se adapteze la aceste medicamente.

Sangerari neasteptate. Acesta este un efect advers care nu poate fi controlat decat daca pilulele se vor administra la ore fixe. Daca sangerarile nu dispar, atunci medicul va poate prescrie antiinflamatoare sau ocazional doze foarte mici de estrogen.

Daca nici in acest mod nu sunt oprite sangerarile, este posibil ca medicul ginecolog sa va recomande alte pilule sau chiar alta metoda contraceptiva.

Apetit sexual diminuat. Acesta este un alt efect advers al administrarii pilulelor, insa daca suspectati ca anticonceptionalele va bulverseaza viata sexuala, atunci cereti medicului sa vi le inlocuiasca sau apelati la alte metode contraceptive.

Depresie, anxietate. Majoritatea pilulelor contraceptive au acest efect advers, dar gradul de afectare depinde de fiecare femeie in parte. Astfel, unele pot fi afectate de depresie, altele nu.

Daca insa sunteti convinsa ca pastilele va ofera o stare de tristete, atunci cel mai indicat ar fi sa discutati cu medicul si sa alegeti impreuna o alta metoda contraceptiva.

Amplificarea acneei. Sunt cazuri in care administrarea de pilule contraceptive duce la agravarea unei forme de acnee deja existente. De regula, pilulele contraceptive care pot provoca afectiuni diverse ale pielii sunt cele care contin doar progesteron.

Noduli mamari, colesterol marit, crampe musculare, amortirea bratelor sau a picioarelor, urina inchisa la culoare, migrene, constipatie sunt alte efecte secundare ale administrarii de pilule contraceptive.

Greutatea corporala este oscilanta in perioada administrarii de pilule contraceptive. Astfel, sunt cazuri in care unele femei se pot ingrasa intr-un timp relativ scurt, iar altele pot slabi in urma administrarii de pilule contraceptive.

Pilulele sunt contraindicate femeilor diagnosticate cu afectiuni cardiovasculare, boli de ficat sau diabet, celor peste 35 de ani si femeilor fumatoare. Nici femeilor care urmeaza un tratament cu antibiotice nu le este recomandata administrarea de pilule contraceptive.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate