Cum procedezi daca omiti o zi din tratamentul anticonceptional?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Pilulele contraceptive
SusSa iei pilulele contraceptive in mod regulat, zilnic, la aceeasi ora poate fi greu. Desi este important sa se respecte o rutina consecventa pentru o eficienta maxima, viata te poate lua prin surprindere.
Indiferent daca ai ratat o pastila sau doua sau ai inceput o cutie noua cu intarziere, iata ce trebuie sa faci.
Cuprins articol
Ce trebuie sa faci daca ratezi o pilula contraceptiva
SusIn primul rand, ia pilula ratata cat mai curand posibil, iar apoi continua sa iei restul de pastile conform programului normal, chiar daca asta inseamna sa iei doua pastile intr-o zi.
Efectele care se produc in urma faptului ca ai uitat sa iei tratamentul contraceptiv, depind de mai multi factori precum tipul de pilula contraceptiva pe care il folosesti, de modul in care actioneaza si desigur de numarul de pastile pe care ai uitat sa le iei.
Daca nu esti sigura ce ar trebui sa faci, important este sa fii linistita si sa iti pui cateva intrebari:
1. Cand ai uitat sa iei pastila? Astazi, ieri sau mai demult? Momentul cand ai ratat sa iti iei tratamentul poate dicta ceea ce ar trebui sa faci ca raspuns pentru a preveni eventuale consecinte.
2. Ce tip de pastila iei? Daca folosesti contraceptivele orale combinate (au la baza estrogen si progesteron, hormoni sintetici cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii). Acestea inhiba ovulatia si modifica invelisul intern al uterului, facand implantarea putin probabila, efectele unei pastile ratate sunt usor diferit in comparatie cu utilizarea contraceptivelor orale numai cu progestogeni/ pilula monohormonala (au la baza un singur hormon, un progestogen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate si nu contin estrogen) .
3. Cand ai luat ultimele 2 pastile? Ai luat ultimele doua pastile in ultimele 2-3 zile? Sau cu mai mult timp in urma? O pauza mai lunga intre administrarea pastilelor poate impune utilizarea unor contraceptive de urgenta (pastila de a doua zi) si metode de contraceptie de rezerva precum prezervativul.
Ai ratat o pastila din tratamentul anticonceptional combinat?
SusPilulele contraceptive hormonale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de pilule anticonceptionale combinate.
Aceasta forma de contraceptie implica de obicei administrarea unei pilule hormonale (active) in fiecare zi timp de 21 de zile, urmata fie de o pauza de 7 zile, fie de 7 zile de pastile placebo nonactive.
Cand trebuie sa iei urmatoarele pastile? Cat mai repede posibil. De asemenea, iti reiei programul normal, ceea ce inseamna ca poate fi necesar sa iei doua pastile intr-o zi.
Cat de probabila este sarcina? Foarte putin probabila.
Este necesara contraceptia de urgenta? Nu.
Este necesara contraceptia de rezerva? Nu.
Sunt posibile efecte secundare? Da. Este posibil sa prezinti sangerari.
Daca ai ratat 2 sau mai multe pastile din tratamentul cu contraceptive combinate, poate fi necesar sa iei masuri suplimentare pentru a preveni sarcina, mai ales daca ai fost activa sexual in ultimele zile.
Daca ai uitat sa iei pastila in a treia saptamana, ia zilnic pastilele active din pachet pana cand il termini, apoi incepe un pachet nou in umatoarea zi fara sa mai faci acea pauza de 7 zile in care luai pastilele inactive.
Daca in prima saptamana a ciclului nu ai luat pastile si ai avut relatii sexuale neprotejate, ar trebui sa te gandesti sa utilizezi contraceptia de urgenta. Pe langa acestea, ar fi bine ca in urmatoarea perioada, pana cand iei pilulele active cel putin 7 zile consecutiv, sa folosesti si prezervativul. Totodata, este posibil sa apara unele sangerari, dar nu trebuie sa iti faci griji, deoarece dupa ce revii la programul normal, vor disparea.
Ai ratat o pastila din tratamentul contraceptiv cu progestogeni?
SusCand trebuie sa iei urmatoarea pastila? Cat mai repede posibil. De asemenea, ar trebui sa revii la programul normal, luand urmatoarea pastila la ora obisnuita.
Cat de probabila este sarcina? Oarecum probabila.
Este necesara contraceptia de urgenta? Daca ai avut relatii sexuale neprotejate in ultimele 5 zile, ia in considerare utilizarea contraceptiei de urgenta.
Este necesara contraceptia de rezerva? Utilizeaza contraceptia de rezerva, cum ar fi prezervativele, pana cand treci de 2 zile consecutive in care ai luat pilula.
Sunt posibile efecte secundare? Da. Riscul de sarcina exista pana cand nu iei pilula timp de 2 zile consecutiv.
In cazul in care ai ratat mai mult de o pastila din tratamentul anticonceptional cu progestogeni, trebuie sa fii atenta si sa utilizezi masuri de contraceptie de urgenta, mia ales daca ai avut relatii sexuale neprotejate in ultimele 5 zile, deoarece riscul de aparitie al unei sarcini este mai mare.
Indiferent de cate patile ai uitat sa iei, in momentul in care iti amintesti ia o pastila, iar apoi continua sa administrezi tratamentul dupa programul pe care l-ai avut pana acum.
In cazul in care ai ratat sa iei una sau mai multe pastile nonhormonale sau placebo (inactive)
Daca ai ratat una sau mai multe pastile nonhormonale sau placebo, pur si simplu arunca pilulele pe care nu le-ai luat si iti poti relua programul normal. Tine cont totusi ca este contraindicat sa treaca mai mult de 7 zile consecutiv intre administrarea pastilelor active.
Cand trebuie sa iei urmatoarea pastila? Arunca pilulele inactive pe care ai uitat sa le iei si continua programul normal.
Cat de probabila este sarcina? Foarte putin probabila.
Este necesara contraceptia de urgenta? Nu.
Este necesara contraceptia de rezerva? Nu.
Sunt posibile efecte secundare? Nu.
Daca nu esti sigura de ce tip de contraceptive folosesti sau de cate pastile ai ratat
In aceasta situatie ar fi bine sa te adresezi unui serviciu medical de specialitate care sa te indrume mai departe catre cea mai buna solutie care ti se potriveste. Nu uita sa fii complet sincera in fata cadrului medical si sa spui absolut toate detaliile care alcatuiesc situatia cu care te confrunti.
Daca ai fost activa sexual in jurul perioadei in care ai uitat de trarament, iti recomand sa iei in considerare contraceptia de urgenta sau contraceptia de rezerva pana cand te intorci la un program regulat.
Concluzie
SusPastilele contraceptive trebuie luate in mod constant pentru a fi eficiente, deci daca te confrunti des cu situatia in care nu iti amintesti sa iti iei pastila, programeaza-te la ginecolog pentru a discuta cu doctorul tau, care este varianta optima de tratament contraceptiv pentru tine si stilul tau de viata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Probleme ce pot aparea in timpul administrarii pilulelor anticonceptionale
- Efectele secundare ale pilulei contraceptive
- Fruntasi la avorturi, codasi la contraceptie
- 10 mituri despre contraceptie
- Contraceptie - diafragma si calota cervicala
- Alegerea metodei contraceptive potrivite
- Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal
- Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intreru ...
- Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala
Citeste pe aceeasi tema
- Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva
- Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia)
- Pilulele contraceptive
- Pilula contraceptiva: care sunt beneficiile contraceptiei de ultima generatie?
- Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?