Cum alegem metoda contraceptiva potrivita
Generalitati
SusOdata cu aparitia si dezvoltarea metodelor contraceptive, incidenta sarcinilor nedorite a scazut vertiginos. Din fericire, in prezent exista o gama larga si variata de metode contraceptive din care femeile active sexual pot alege.
Inovatiile in acest domeniu fac referire in principal la doua aspecte: scaderea dozelor de hormoni si gasirea unor cai alternative de administrare, care sa combine cateva beneficii majore si anume: protejarea femeii de o sarcina nedorita, pastrarea unei modalitati de administrare cat mai convenabile pentru utilizatoare cu reactii adverse cat mai mici.
Primul pas in alegerea metodei contraceptive este controlul medical la medicul ginecolog. Impreuna cu acesta se poate conveni asupra celei mai potrivite metode pentru fiecare pacienta in parte. O metoda poate fi perfecta pentru o femeie si complet nepotrivita pentru alta.
Alegerea unei metode contraceptive trebuie sa ia in calcul mai multi factori: varsta pacientei, paritatea, statusul biologic, bolile asociate, antecedentele patologice; pacienta trebuie sa decida daca doreste folosirea metodei pe termen lung sau scurt, daca planuieste in viitorul apropiat obtinerea unei sarcini, daca metoda trebuie folosita zilnic sau cu ocazia fiecarui act sexual sau odata la un interval dat de timp (lunar sau chiar pe o perioada care sa acopere mai multi ani), daca doreste protectie impotriva BTS, daca exista parteneri multiplii.
Gama de metode contraceptive disponibile este foarte larga, plecand de la metode contraceptive de bariera: prezervative masculine, prezervative feminine, diafragma, cupa vaginala, spermicide, burete vaginal (spermicide), metode contraceptive hormonale: anticonceptionale orale (combinate sau progesteronice), contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi), plasturele hormonal, injectii hormonale, inelul vaginal (cea mai recenta metoda contraceptiva), dispozitive intrauterine: steriletul intrauterin in T, steriletul cu eliberare lenta de hormoni, pana la metode ireversibile cum ar fi sterilizarea chirurgicala - ligaturarea trompelor uterine si vasectomia.
In functie de necesitatile fiecarei femei se poate alege o metoda contraceptiva potrivita.
Cuprins articol
- Generalitati
- Cum ne influenteaza metoda contraceptiva viata sexuala?
- Cat de mult ne protejeaza impotriva sarcinii metoda contraceptiva aleasa?
- Care sunt cele mai riscante metode contraceptive?
- Metoda contraceptiva aleasa, afecteaza in timp fertilitatea?
- Anumite boli cronice ar putea interfera cu metoda contraceptiva aleasa?
- Citeste pe aceeasi tema
Cum ne influenteaza metoda contraceptiva viata sexuala?
SusUna dintre principalele preocupari ale femeilor in alegerea metodei contraceptive este impactul acesteia asupra calitatii vietii si, in special impactul asupra calitatii vietii sexuale. Au fost realizate numeroase studii care au demonstrat ca nu exista modificari notabile in viata cotidiana sau viata sexuala a pacientelor indiferent de metoda contraceptiva aleasa.
Totusi, in functie de fiecare organism in parte, pot aparea reactii adverse mai mult sau mai putin deranjante, de la usoara greata si varsaturi sau migrene, pana la scaderea libidoului. De aceea, este important ca metoda contraceptiva sa fie aleasa cu grija si in cunostinta de cauza.
In acelasi timp, stilul de viata al femeii moderne poate sa fie un factor care sa influenteze metoda contraceptiva potrivita. O femeie care isi doreste o metoda contraceptiva care sa interfereze cat mai putin cu programul ei zilnic, trebuie sa discute acest aspect cu medicul ginecolog.
De asemenea trebuie tinut cont ca anumite persone pot fi alergice la anumiti compusi chimici aflati in compozitia produselor: alergia la prezervative, spermicide, etc. Nu in ultimul rand, exista anumite studii in literatura de specialitate care atesta o imbunatatire a vietii sexuale la femeile care au optat pentru sterilizare chirurgicala.
Cat de mult ne protejeaza impotriva sarcinii metoda contraceptiva aleasa?
SusEficacitatea fiecarei metode contraceptive in parte poate sa varieze de la limitarile “tehnice” ale produsului pana la gradul de corectitudine al folosirii lui. Este important de stiut ca nicio metoda contraceptiva nu este eficienta 100%.
Prezervativele - usor de folosit si de procurat, protejeaza impotriva BTS, eficienta 99,9% daca sunt folosite de la inceputul actului sexual, daca sunt montate corect si daca nu au defecte din fabricatie.
Diafragma - necesita consult medical in prealabil si deprinderea cu modul de folosire, eficienta 90%.
Spermicide - eficienta 80-85%, pot favoriza aparitia vaginozelor, se pot procura sub forma de gel, spuma, crema, ovule.
Anticonceptionale orale - necesita administrare zilnica si consult medical prealabil, se gasesc sub diferite concentratii, eficienta 99%.
Inelul vaginal - eficienta 99%, usor de utilizat prin inserarea in vagin de catre utilizatoare o data pe luna, avand cele mai mici doze de hormoni.
Steriletul intrauterin - eficienta crescuta, necesita control medical si montare in cabinet medical, poate fi folosit pe termen lung
Sterilizarea chirurgicala - metoda ireversibila, eficienta foarte crescuta
Care sunt cele mai riscante metode contraceptive?
SusRiscurile asociate diferitelor metode contraceptive folosite sunt de obicei minime, insa niciodata nule. Acestea pot creste odata cu factorii de risc care pot fi asociati. Metodele contraceptive hormonale au fost asociate cu un risc mai mare de tromboza venoasa profunda, accident vascular cerebral, boala tromboembolica, in cazul in care pacienta este fumatoare, supraponderala, sufera de hipertensiune arteriala, boli renale, hepatice, vasculare, trombofilii, are antecedente de tromboza venoasa etc.
Sterilizarea chirurgicala, desi consta intr-o procedura sigura, poarta riscul operator si riscul anestezic asociat. De aceea, alegerea unei metode contraceptive trebuie facuta impreuna cu medicul ginecolog, avand in prealabil un examen medical amanuntit.
Metoda contraceptiva aleasa, afecteaza in timp fertilitatea?
SusDaca se opteaza pentru o metoda contraceptiva ireversibila – sterilizare chirurgicala – o eventuala sarcina nu mai poate fi obtinuta pe cai naturale. Asta nu inseamna ca pacienta nu mai poate ramane insarcinata si ca fertilitatea este afectata, ci doar ca pentru obtinerea unei sarcini este nevoie de interventia medicala.
Restul metodelor contraceptive nu afecteaza fertilitatea pe termen lung.
Anumite boli cronice ar putea interfera cu metoda contraceptiva aleasa?
SusAlegerea metodei contraceptive trebuie facuta cu mare grija in cazul in care exista patologie asociata. Anumite boli cronice preexistente pot agrava si exacerba reactiile adverse in asociere cu anumite metode contraceptive.
Se recomanda evitarea metodelor contraceptive hormonale in cazul existentei unei boli hepatice cronice, boli renale, boli cardiovasculare, tromboze venoase sau embolie pulmonara.
- In cazul cancerului mamar sunt contraindicate anticonceptionalele orale combinate si de preferat sa se evite chiar si cele progesteronice.
- In cazul cancerului endometrial sau cervical este contraindicata montarea steriletului intrauterin.
- In cazul bolilor neurologice: epilepsie, migrene recurente: simptomatologia poate fi exacerbata in special de anticonceptionalele combinate.
- Incidenta reactiilor adverse poate creste vertiginos in cazul in care pacienta este fumatoare, sufera de obezitate, are antecedente de reactii adverse la anumiti compusi etc.
Autor: DR. Gheorghe Peltecu
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
Articole recomandate
- Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal
- Contraceptivele injectabile
- Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale
- Cum te ajuta vitaminele din complexul B?
- 8 semne timpurii ale sarcinii
- Diagnosticul infertilitatii masculine
- Anticonceptionalele - risc vs beneficii
- Metodele contraceptive permanente
- Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm