Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate

In jurul pilulelor contraceptive hormonale s-a creat un adevarat folclor: ca ar duce la ingrasare si la aparitia cosurilor sau mai grav, ca ar provoca cancer. Nimic mai fals in toate aceste afirmatii contrazise de medicii specialisti. Lansate pe piata acum peste 40 de ani, anticonceptionalele sunt printre cele mai studiate medicamente, milioane de femei folosindu-le pentru a se proteja de sarcina. Mai mult, studiile realizate in SUA sau Marea Britanie au demonstrat ca anticonceptionalele contribuie la protejarea femeilor impotriva cancerului de endometru, de ovar si nu influenteaza dezvoltarea de celule canceroase la ficat, in zona cervicala sau mamara. Dar sa le analizam pe rand.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Anticonceptionalele si cancerul ovarian
  3. Anticonceptionalele si cancerul mamar
  4. Anticonceptionalele si cancerul cervical
  5. Inelul vaginal
  6. Citeste pe aceeasi tema

Anticonceptionalele si cancerul ovarian

Sus

Medicii de specialitate au evidentiat faptul ca tratamentul contraceptiv oral reduce riscul aparitiei cancerului ovarian cu 40 pana la 80% chiar dupa primul an de utilizare, prin scaderea ciclurilor ovulatorii, dar si riscul aparitiei cancerului de endometru, cu pana la 50%. Protectia oferita de pilule continua timp de 15 ani sau mai mult si dupa oprirea utilizarii, iar pe masura ce acestea sunt administrate pe perioade mai mari de timp, riscul de cancer ovarian scade. Astfel, analizele realizate de-a lungul anilor indica faptul ca femeile care au folosit contraceptive orale sunt mult mai putin susceptibile in a dezvolta cancer ovarian si endometrial fata de cele care nu au folosit.

Anticonceptionalele si cancerul mamar

Sus

Anticonceptionalele nu cresc nici riscul aparitiei cancerului mamar, iar factori precum administrarea pilulelor pe o perioada mai indelungata, inceperea folosirii lor inainte varsta de 20 de ani, istoricul familiar cu cancer mamar s-a dovedit ca nu influenteaza aparitia acestuia, ci din contra riscul este din ce in ce mai scazut, pe masura ce pilulele sunt utilizate un timp mai indelungat. Aceleasi efecte protectoare apar si in cazul cancerului endometrial, actiunea benefica a contraceptivelor hormonale prelungindu-se si dupa intreruperea administrarii acestora.

Anticonceptionalele si cancerul cervical

Sus

In ceea ce priveste riscul de cancer cervical, studiile in domeniu inca nu sunt relevante, iar rezultatele nu dovedesc faptul ca folosirea prelungita a pilulelor ar duce la o astfel de situatie. Medicii sunt de parere ca pilula contraceptiva nu induce aparitia cancerului de col uterin dar, intrucat modul sau de actiune nu este unul de tip bariera mecanica, favorizeaza expunerea colului la diversi agenti cu actiune potential cancerigena. Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de papilloma virus uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala intalnita la 50-80% dintre femeile active sexual.

In majoritatea cazurilor, infectia cu HPV dispare de la sine si per total, mai putin de 5% din toate femeile cu virus dezvolta si cancer de col uterin. De aceea, femeilor care iau pilule hormonale anticonceptionale si au viata sexuala activa, li se recomanda sa mearga la fiecare trei ani la teste pentru depistarea oricaror modificari precanceroase la nivelul colului uterin. De obicei, evolutia leziunilor pre-canceroase spre cancer de col uterin dureaza de la 10 la 20 de ani, deci este o perioada lunga in care exista sansa de a depista si trata modificarile si leziunile precanceroase inainte de a se transforma in cancer. Acesta este si scopul screeningul cancerului de col uterin.

Inelul vaginal

Sus

Un mijloc de contraceptie la indemana, folosit de tot mai multe femei cu efecte similare pilulelor anticonceptionale, dar care exclude dezavantajul administrarii zilnice, este inelul vaginal. Acesta beneficiaza de avantajul unei doze mici de hormoni, fiind administrat vaginal. Practic, se evita tractul digestiv si metabolizarea prin ficat, implicate in administrarea orala a anticonceptionalelor, prin care se pierd din hormoni.

Inelul vaginal este realizat dintr-un material plastic medical, este flexibil, transparent si contine hormonii, estrogen si progesteron, absorbiti prin peretele vaginal, direct in circulatia sanguina. Dispozitivul este introdus in vagin dupa menstruatie si este pastrat timp de trei saptamani, fiind indepartat in cea de-a patra, cand urmeaza sa aiba loc sangerarea vaginala lunara. Inelul vaginal hormonal are o eficienta de 99%, precum pilulele anticonceptionale, iar pericolul de sarcina apare doar in momentul in care a fost scos din vagin in primele doua saptamani mai mult de trei ore.

Spre deosebire de pilulele contraceptive, inelul vaginal hormonal are avantajul de a proteja ficatul de doza de hormoni datorita pozitionarii intravaginale, si in plus, eficienta contraceptiva nu este afectata de varsaturi sau diaree, care pot chiar suspenda efectul contraceptiv.
Specialistii mai sustin ca nu are impact negativ asupra microbiologiei vaginale si nu influenteaza rezultatele testului Papanicolau sau ale colposcopiei.

Pentru mai multe informatii despre metodele contraceptive accesati site-ul www.contraceptie-moderna.ro!


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate