16% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala nu au folosit niciodata prezervativul
Stire medicala
In luna aprilie 2010, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS a desfasurat o cercetare de tip cantitativ privind "cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat".
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1325 de tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, din mediul urban si rural.
Debutul vietii sexuale poate reprezenta un moment de risc pentru contractarea unor anumite infectii cu transmitere sexuala dar indica, in acelasi timp, o anumita atitudine generala a tinerilor fata de relatiile intime. Aproximativ 62% dintre tineri declara ca si-au inceput viata sexuala, in vreme ce 26,6% declara ca nu au facut acest pas.
27% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala declara ca nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% dintre ei motivand ca a fost ceva neprevazut, 29% motivand increderea in partener, iar 15%, un procent reprezentativ, explicand ca nu s-au gandit sa foloseasca prezervativul. Dintre tinerii care au folosit prezervativul la primul contact sexual, 70% l-au folosit pentru evitarea unei sarcini nedorite, iar doar jumatate s-au gandit la evitarea unei infectii cu transmitere sexuala.
Un procent ingrijorator de mare dintre tinerii de 15-24 de ani care si-au inceput viata sexuala - 16,3% - declara ca nu au folosit niciodata prezervativul. Acestia reprezinta o categorie de tineri cu risc ridicat de contractare a infectiilor sexuale, mai ales in conditiile in care acest comportament este cumulat cu tendinta de a avea relatii ocazionale. Principalul motiv pentru care nu au utilizat prezervativul a fost increderea in partener/a - 46,9%.
Un alt aspect interesant relevat de studiu este legat de sursa informatiilor despre utilizarea prezervativului. Principala sursa de informare sunt prietenii/colegii/anturajul - 37,7% dintre tineri au indicat astfel. Alaturi de aceasta sursa de informare, internetul (9,7%) sau ziarele, revistele ori brosurile (10,5%) sunt semnificative in procesul dobandirii de informatii despre prezervativ. Scoala, prin profesori, joaca si ea un rol insuficient - doar 8,4% dintre tineri au indicat profesorii ca principala sursa de unde au aflat cele mai multe lucruri despre prezervativ.
In general tinerii au auzit de SIDA si de sifilis. Sunt insa mai putin informati privind "herpesul genital" - doar 61,6% cunosc informatii despre aceasta boala. De "gonoree" - stiu doar 56% dintre tineri, iar de "vegetatii veneriene" - doar 25,4%. De asemenea foarte putini tineri s-au testat pentru identificarea acestor boli - cel mult 6% dintre ei. Tinerii declara ca cele mai multe lucruri despre infectiile cu transmitere sexuala le-au aflat de la prieteni/anturaj - 27,3%, internet - 13,4%, profesori - 13,2%, reviste, brosuri - 11,2% ti doar 9,8% au avut drept sursa principala de informatii privind aceste boli parintii sau rudele.
In majoritate, tinerii au un nivel adecvat de informare asupra modalitatilor prin care HIV se poate transmite sau asupra modalitatilor prin care poate fi preintampinat riscul infectarii. Totusi, nivelul de informare este insuficient atata vreme cat aproape un sfert dintre tineri cred ca tantarul transmite HIV, 19% dintre tineri inca mai cred ca HIV se transmite prin sarut, iar 8,7% daca dai mana cu cineva; aproximativ 28% dintre tineri cred ca prin evitarea intepaturilor de tantari se reduce riscul infectarii cu HIV.
Concluziile studiului, extrem de benefice proiectului "Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania" subliniaza inca o data necesitatea unor astfel de proiecte de educatie sexuala, intrucat exista un procent semnificativ de tineri - 16% - care si-au inceput viata sexuala si nu au utilizat niciodata prezervativul. De asemenea, 12% dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala vad in prezervativ exclusiv un mijloc de evitare a sarcinilor nedorite.
Articole recomandate
- 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala
- Cum sa va salvati viata sexuala cand suferiti de depresie
- 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual
- Afecteaza alcoolul viata sexuala?
- Cum va afecteaza migrenele viata sexuala
- Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate
- 10 teste medicale care iti pot salva viata
- Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!
- Traind si iubind cu HIV/SIDA