Tratamentul hormonal la femeile aflate la menopauza creste riscul de dementa - studiu
Stire medicala
Tratamentul hormonal la femeile aflate la menopauza poate produce accelerarea pierderii de tesut cerebral, crescand riscul de dementa din cauza afectarii lobului frontal si a hipocampului, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Wake Forest, informeaza AFP.
Studiul a cuprins 1.400 de femei, iar imaginile prin rezonanta magnetica ale creierului acestora, efectuate la opt ani de la inceputul studiului, au aratat o reducere a volumului creierului celor care au fost supuse unui tratament hormonal.
Rezultatele cercetarii arata ca lobul frontal al femeilor care fac terapie hormonala este cu 2,37 centimetri cubi mai mic, in medie, decat cel al femeilor carora le-a fost dat un medicament placebo in locul tratamentului hormonal. De asemenea, volumul hipocampului este redus, acesta fiind cu 0,10 centimetri cubi decat cel al femeilor care nu au facut tratament hormonal.
"Rezultatele cercetarii aduc o posibila explicatie pentru cresterea riscului de dementa la femeile in varsta care au urmat un tratament hormonal dupa menopauza", a declarat medicul Susan Resnick de la National Institute on Aging, care a condus studiul.
Cercetari precedente au aratat ca tratamentul hormonal, cu sau fara progesteron, produce un risc de dementa si intretine diminuarea capacitatilor cognitive la femeile de peste 65 de ani.
Articole recomandate
- Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)
- Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii
- Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
- Diabetul gestational sau diabetul de sarcina
- Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
- Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere
- Dr. Cristina Blot, medic endocrinolog si diabet, ne vorbeste despre diabetul ...
- Interviu cu Dr. Cristina Blot: Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in ...
- Diabetul insipid