Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Postmenopauza: semne si simptome

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este postmenopauza

Sus
Postmenopauza: semne si simptome

Postmenopauza este perioada dupa care ati ramas fara menstruatie timp de 12 luni. In aceasta etapa, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, devin mai usoare sau dispar. Persoanele aflate in postmenopauza prezinta un risc crescut de osteoporoza si boli de inima. Medicamentul sau modificarea stilului de viata sanatos pot reduce riscul acestor afectiuni.

Postmenopauza este un termen care descrie perioada dupa care cineva a trecut prin menopauza. Cand esti in postmenopauza, perioada menstruala a disparut de mai mult de 12 luni consecutive. In aceasta etapa a vietii, anii tai de reproducere sunt in urma si nu mai ovulezi. Simptomele menopauzei pe care le-ati experimentat in trecut pot deveni mai usoare sau pot disparea complet. Cu toate acestea, unii oameni continua sa experimenteze simptomele menopauzei timp de un deceniu sau mai mult dupa menopauza.

Etape ale menopauzei

Sus

Exista trei etape ale menopauzei: perimenopauza, menopauza si postmenopauza.

1. Perimenopauza este perioada care duce la menopauza. Descrie o perioada in care hormonii incep sa scada, iar ciclurile menstruale devin neregulate si putine. Este posibil sa incepeti sa experimentati efecte secundare ale menopauzei, cum ar fi bufeurile sau uscaciunea vaginala.

2. Menopauza apare atunci cand ai incetat sa produci hormonii care provoaca menstruatia si ai ramas fara menstruatie timp de 12 luni la rand. Odata ce s-a intamplat acest lucru, intri in postmenopauza.

3. Postmenopauza este perioada dupa menopauza. Odata ce se intampla acest lucru, esti in postmenopauza pentru tot restul vietii. Persoanele aflate in postmenopauza prezinta un risc crescut pentru anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi osteoporoza si bolile de inima.

Cat dureaza postmenopauza?

Sus

Odata ce intri in postmenopauza, te afli in aceasta etapa pentru tot restul vietii. Nivelurile tale de hormoni vor ramane scazute si nu vei mai avea o perioada lunara. Nu poti ramane insarcinata pentru ca ovarele tale au incetat sa mai elibereze ovule.

Ce schimbari hormonale au loc dupa menopauza?

Sus

Ovarele tale produc foarte putin atat estrogen, cat si progesteron pana cand esti in postmenopauza. Unii oameni inca se confrunta cu efecte secundare de la nivelul scazut al hormonilor.

La ce varsta esti considerata la postmenopauza?

Sus

Nu exista o varsta la care sa fii automat in postmenopauza. Odata ce menstruatia a lipsit de mai mult de un an, esti in postmenopauza, indiferent de varsta. In medie, femeile trec prin menopauza in jurul varstei de 51 de ani.

Care sunt simptomele postmenopauzei?

Sus

Majoritatea persoanelor aflate in postmenopauza simt simptome persistente de la menopauza. Simptomele sunt mai putin intense. In unele cazuri, ele aproape dispar. Simptomele persistente sunt cauzate de nivelurile scazute de hormoni reproductivi.

Persoanele aflate in postmenopauza pot simti simptome precum:
Bufeuri si transpiratii nocturne.
• Uscaciune vaginala si disconfort sexual.
• Depresie.
• Modificari ale apetitului sexual.
• Insomnie.
• Piele uscata.
• Modificari de greutate.
• Pierderea parului.
• Incontinenta urinara.

Daca simptomele devin mai intense sau interfereaza cu viata de zi cu zi, discutati cu medicul. El poate dori sa excluda orice afectiune de baza care cauzeaza aceste simptome.

Ce cauzeaza sangerarea postmenopauza?

Sus

Sangerarea vaginala in timpul postmenopauzei nu este un efect secundar normal al scaderii nivelului hormonal. In unele cazuri, uscaciunea vaginului poate provoca sangerari usoare sau pete dupa sex. In alte cazuri, ar putea indica o afectiune precum hiperplazia endometriala sau fibroamele uterine, infectii precum endometrita sau cancerul. Contactati medicul dumneavoastra daca aveti orice sangerare vaginala, astfel incat sa puteti fi evaluata.

De unde stii ca esti in postmenopauza?

Sus

Medicul dumneavoastra va va putea spune daca sunteti in postmenopauza in functie de simptomele dumneavoastra si de cat timp a trecut de la ultima menstruatie. In unele cazuri, medicul va preleva o proba de sange si va va verifica nivelul hormonilor pentru a confirma ca ati trecut prin menopauza. Amintiti-va, nu se considera ca ati ajuns la menopauza pana cand nu a trecut peste un an de cand ati avut menstruatie.

Ce medicamente sunt folosite pentru a trata simptomele postmenopauzei?

Sus

Terapia hormonala ar putea fi o optiune, desi medicii recomanda adesea utilizarea acesteia pentru o perioada scurta de timp si la persoanele cu varsta sub 60 de ani. Exista riscuri pentru sanatate asociate cu terapia hormonala, cum ar fi cheaguri de sange si accident vascular cerebral. Unii medici nu recomanda utilizarea terapiei hormonale dupa terminarea menopauzei sau daca aveti anumite afectiuni medicale.

Unele medicamente pe care medicul dumneavoastra le poate lua in considerare sa va ajute cu simptomele postmenopauzei sunt:
-Antidepresive pentru schimbari de dispozitie sau depresie.
-Creme vaginale pentru dureri legate de actul sexual si uscaciune vaginala.
-medicamente pentru ameliorarea bufeurilor.
Adesea, medicul dumneavoastra va va recomanda modificari ale stilului de viata pentru a va ajuta sa va gestionati simptomele.

Exista riscuri pentru sanatate asociate postmenopauzei?

Sus

Persoanele aflate in postmenopauza prezinta un risc crescut pentru mai multe afectiuni:

1. Boala cardiovasculara
Estrogenul ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare precum atacul de cord, bolile de inima si accidentul vascular cerebral. De asemenea, este obisnuit ca persoanele aflate in postmenopauza sa devina mai sedentare, ceea ce contribuie la cresterea colesterolului si a tensiunii arteriale. Acesti factori combinati pot creste riscul unei femei de boli cardiovasculare dupa menopauza. O dieta sanatoasa, fara fumat si exercitiile fizice regulate sunt cele mai bune optiuni pentru a prevenii bolile de inima. Tratarea tensiunii arteriale crescute si a diabetului, precum si mentinerea nivelului de colesterol sunt, de asemenea, modalitati de a reduce riscul.

2. Osteoporoza
Oamenii pierd masa osoasa mai rapid dupa menopauza din cauza nivelului scazut de estrogen. Puteti pierde pana la 25% din densitatea osoasa dupa menopauza (aproximativ 1% pana la 2% pe an). Cand se pierde prea mult os, creste riscul de a dezvolta osteoporoza si fracturi osoase. Oasele soldului, incheieturii mainii si coloanei vertebrale sunt cel mai frecvent afectate. Testarea densitatii minerale osoase, numita si densitometrie osoasa, poate fi facuta pentru a vedea cat de mult calciu aveti in anumite parti ale oaselor. Testul este utilizat pentru a detecta osteoporoza si osteopenia, un precursor al osteoporozei.

3. Atrofie vaginala
Scaderea nivelului de estrogen face ca tesuturile din vagin sa se subtieze si sa se deterioreze, facandu-va vaginul uscat. Persoanele aflate in postmenopauza pot continua sa se lupte cu uscaciunea vaginala ani de zile dupa ultima menstruatie. Utilizarea lubrifiantilor vaginali poate ajuta la usurarea oricarui disconfort cauzat de sex. Scaderea nivelului de estrogen poate afecta, de asemenea, tractul urinar si vezica urinara si poate face ca scurgerea de urina sa fie o problema pentru unele femei. Uscaciunea persistenta si actul sexual dureros ar trebuii sa fie evaluate de medicul dumneavoastra pentru a exclude alte afectiuni. Utilizarea lubrifiantului si a cremelor topice sau aplicarea terapiei cu laser in vagin poate ajuta la uscaciunea vaginala.

4. Probleme de sanatate mintala
Multe persoane aflate in postmenopauza se confrunta cu stare de dispozitie, anxietate si depresie. Acest lucru ar putea fi cauzat de stres, tensiune sexuala sau alte provocari ale vietii care apar in aceasta perioada. Unii oameni se simt tristi ca anii lor de reproducere s-au terminat. Simptomele de dispozitie pot fi cauzate si de scaderea nivelului hormonal. Ar putea fi de ajutor sa discutati cu un terapeut sau un consilier despre ceea ce simtiti.

Ce pot face pentru a preveni osteoporoza si bolile cardiovasculare?

Sus

Osteoporoza nu este complet prevenita, dar puteti lua masuri pentru a va intari oasele. Consumul de alimente bogate in calciu, cum ar fi branza, iaurtul, spanacul sau cerealele fortificate poate ajuta la cresterea aportului de calciu. Adaugarea unui supliment de calciu poate ajuta, de asemenea. Unii oameni au nevoie si de un supliment de vitamina D, deoarece ajuta organismul sa absoarba calciul.

Cele mai bune modalitati de a preveni bolile cardiovasculare sunt sa mananci o dieta sanatoasa, sa faci sport in mod regulat si sa eviti fumatul. Conditii precum colesterolul ridicat, tensiunea arteriala crescuts si obezitatea sunt de obicei legate de dietele proaste si de lipsa activitatii fizice.

Concluzie

Sus

Trecerea prin menopauza poate fi inconfortabila si poate prezenta noi provocari si probleme de sanatate. Discutati cu medicul dumneavoastra despre orice simptome pe care le simtiti sau intrebarile pe care le aveti. El va poate ajuta sa va asigurati ca suntei sprijinita in aceasta perioada si sa obtineti ingrijirea de care aveti nevoie.

Bibliografie:
1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21837-postmenopause/
2. https://www.nhsinform.scot/healthy-living/womens-health/later-years-around-50-years-and-over/menopause-and-post-menopause-health/after-the-menopause/


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate