Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Perimenopauza

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2011

Generalitati

Sus
Perimenopauza

Perimenopauza este definita ca perioada de tranzitie care precede menopauza naturala ce se manifesta adesea prin dezechilibre hormonale. Sub multe aspecte menopauza este reversul pubertatii si poate debuta oricand de la 30 pana spre 50 de ani. Cel mai adesea totusi perimenopauza se declanseaza in jurul varstei de 40 de ani ducand la instalarea menopauzei spre 50 de ani.

La fel ca in perioada pubertatii, menopauza este caracterizata de fluctuatii hormonale. Nu este normal atunci cand aceasta instabilitate hormonala este extrema sau neregulata, afectand in mod negativ calitatea vietii. In acest caz, nu mai este vorba despre perimenopauza ci despre dezechilibre hormonale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce apar simptome ale dezechilibrelor hormonale in timpul perimenopauzei?
  3. Cand debuteaza perimenopauza?
  4. Cine va manifesta dezechilibre hormonale mai severe in timpul perimenopauzei?
  5. Citeste pe aceeasi tema

De ce apar simptome ale dezechilibrelor hormonale in timpul perimenopauzei?

Sus

In timpul perimenopauzei, dezechilibrele hormonale apar atunci cand nivelurile de hormoni sexuali fluctueaza prea mult sau prea repede, depasind posibilitatile de control ale organismului. Exista, de asemenea, schimbari in ciclicitatea si raporturile dintre estrogen, progesteron, testosteron, DHEA, FSH si hormon luteinizant. Din fericire, organismul uman are un sistem de siguranta cu ajutorul caruia poate compensa toate aceste schimbari.

Consecintele cumulative ale unei diete dezechilibrate, stresul cronic, lipsa de somn, prea putina activitate fizica si toxinele din mediu afecteaza adesea corpul uman si declanseaza disfunctii hormonale. O data ce se intampla acest lucru, problema se va agrava in timp, exceptand sitatiile in care i se ofera organismului sprijinul de care are nevoie pentru restabilirea echilibrului hormonal

Ca urmare a dezechilibrelor hrmonale apar simptome cum ar fi: iritabilitatea, menstre neregulate, crestere in greutate, migrene menstruale, oboseala, somn, slabiciune si multe altele. Aceste simptome pot sa apara inainte ca o femeie sa observe vreo modificare a ciclurilor menstruale - desi agravarea problemelor coincide cu menstrele neregulate.

Cand debuteaza perimenopauza?

Sus

Nu se poate preciza exact cand debuteaza perimenopauza intrucat aceasta este o progresie de evenimente specifice. Primele simptome s-ar putea observa mai devreme cu 10-15 ani, atunci cand menstruatia se opreste complet sau cu doar cateva luni inainte de menopauza.

Daca totusi manifestarile sunt frecvente si severe si afecteaza capacitatea unei persoane de sex feminin de a se bucura de viata sau de relatiile intime, ar putea fi vorba despre un dezechilibru hormonal.

Cine va manifesta dezechilibre hormonale mai severe in timpul perimenopauzei?

Sus

Femeile care sunt suprasolicitate tind sa manifeste dezechilibre hormonale extreme. Stresul cronic si problemele emotionale se numara printre factorii care afecteaza cel mai grav sanatatea. Acestia pot modifica atat nivelul hormonilor sexuali cat si pe cei ai neurotransmitatorilor, precum si raporturile dintre acesti hormoni, rezultand mai multe simptome dramatice.

Alti factori care predispun la dezechilibre hormonale severe sunt: nutritia si somnul inadecvat dar si stilul de viata sedentar. Acesti factori reduc capacitatea naturala de detoxifiere si mentinere a echilibrului a organismului.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate