Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta menopauza?

Sus
Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei

Odata cu inaintarea in varsta, foliculii ovarieni isi pierd din activitate, la fel cum se intampla si cu secretia de hormoni sexuali feminini. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), menopauza reprezinta pierderea completa a activitatii foliculare sau o perioada de 12 luni de amenoree de la ultima menstruatie, apare intre 45 si 55 de ani, cu o varsta medie de instalare la 51 de ani, iar studiile efectuate releva un procent de aproximativ 10 % din populatia feminina unde menopauza se instaleaza inainte de 45 de ani.

Premergator instalarii menopauzei, femeile pot prezenta perioade de ciclu menstrual neregulat ceea ce reprezinta tranzitia menopauzala (perimenopauza).

Cuprins articol

  1. Ce reprezinta menopauza?
  2. Cum se manifesta?
  3. Factori care induc menopauza
  4. Ce modificari aduce la nivelul organismului?
  5. Diagnostic
  6. Tratament si ameliorarea simptomelor
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta?

Sus

Pe termen scurt, menopauza se insoteste de tulburari de dispozitie, dereglari ale ritmului somn-veghe, disfunctii sexuale, simptome vasomotorii cu senzatie brusca de caldura la nivelul toracelui superior urmata de senzatia de frig si frisoane, uscaciunea mucoasei vaginale.

In timp, apare incetarea capacitatii reproductive si creste riscul de a dezvolta boli de natura cardiovasculara, dementa sau osteoporoza prin lipsa efectului protectiv pe care l-a avut pana acum estrogenul la nivelul oaselor.

Factori care induc menopauza

Sus

Ereditatea – influenteaza in mod direct, prin genele existente in organism, momentul aparitiei si felul in care se va desfasura menopauza pe durata acesteia estimata la aproximativ 10 ani.

Stilul de viata – menopauza are un debut precoce la femeile cu un loc de munca solicitant, expuse la factori de stres, surmenaj fizic si intelectual, deficit de somn manifestat cronic.

Aria geografica – climatul sudic s-a constatat ca poate contribui la aparitia mai devreme si incetarea mai rapida a acestui proces.

Bolile cronice – duc la aparitia mai rapida a menopauzei.

Ce modificari aduce la nivelul organismului?

Sus

Fiziologic, schimbarea majora se regaseste la nivel hormonal, estrogenul fiind principalul hormon sexual feminin implicat. In timpul vietii fertile, acesta are rol in aparitia si mentinerea caracterelor sexuale secundare, in dezvoltarea tesuturilor si organelor reproductive feminine (sani, vagin, uter), in mentinerea densitatii osoase.

Scaderea secretiei acestuia in cadrul menopauzei aduce modificari patologice printre care dereglari ale somnului si dispozitiei, atrofie urogenitala, osteopenie si osteoporoza, tulburari ale functiei psihice, tulburari metabolice, risc de boli cardiovasculare si dereglari ale metabolismului lipidic.

Asa numitele „bufeuri” sunt manifestari cunoscute a fi caracteristice menopauzei. Se manifesta prin febra resimtita la nivelul toracelui, gatului si al fetei, alaturi de transpiratii profuze, senzatie de sufocare, tahicardie si greata, fara sa depaseasca 3 minute, urmate apoi de senzatia de frig cu aceeasi localizare.

Pe timpul noptii, pot sa apara transpiratii abundente, fapt denumit in medicina hiperhidroza. Tulburarile de somn sunt iarasi frecvent intalnite, la baza fiind deficitul de progesteron. Acesta este responsabil, printre altele, si de relaxarea corpului. In lipsa acestuia, somnul este unul nelinistit, cu frecvente treziri nocturne si imposibilitatea de a adormi inapoi sau de a mentine un somn fiziologic. Deficitul de magneziu aparut ca urmare a dezechilibrului mineral care se poate instala odata cu menopauza, este un alt factor care determina agitatie si un somn nelinistit.

Scaderea functiei hormonale, incetarea activitatii foliculilor ovarieni contribuie in timp la intreruperea ciclului menstrual cu instalarea amenoreei. Inainte de menopauza, ciclul menstrual poate deveni neregulat, cu o crestere a intervalului dintre menstruatii fata de perioada fertila anterioara.

Mucoasa vaginala va suferi si aceasta modificari in urma scaderii elasticitatii peretilor si a secretiei glandelor interne. Aproximativ o jumatate dintre femeile aflate la menopauza se pot confrunta cu prolaps vaginal sau la nivelul organelor pelvine tocmai datorita scaderii cantitatii de tesut elastic din constitutia acestora.

Tulburarile de dispozitie, anxietatea, labilitatea emotionala, deficitul de memorie si concentrare sunt alte manifestari care pot insoti perioada menopauzala.

Cefalic si la nivel muscular se pot resimti dureri datorate dezechilibrului mineral cu aparitia deficitului de calciu, magneziu si potasiu. Tot din aceasta cauza se pot manifesta dureri sacrale si de spate, oboseala, slabiciune musculara si , cea mai de nedorit, osteoporoza care reprezinta o scadere severa a densitatii osoase cu predispozitie spre fracturi la traumatisme minore.

Dezechilibrul hormonal determina de asemenea, fragilitate la nivelul fanerelor, parul, unghiile devin friabile, subtiri.

Femeile care sufera deja de hipertensiune arteriala, sunt mai predispuse la dezvoltarea de boli cardiovasculare odata cu instalarea menopauzei. Incriminat in aceasta cauza este si metabolismul lipidic, acesta suferind modificari odata cu deficitul de estrogen specific perioadei si cresterea sintezei de androgeni. Astfel, distributia tesutului adipos se modifica, daca premenopauza era cu localizare preponderent pe coapse, la menopauza se centralizeaza la nivel visceral fapt nefavorabil activitatii cardiace.

Activitatea sexuala este influentata, atat prin modificarile survenite la nivel hormonal, cat si prin tulburarile starii psiho-emotionale prin care trece femeia la menopauza, aparand astfel scaderea atractiei sexuale.

Diagnostic

Sus

Tabloul clinic cu simptomele caracteristice si varsta sunt primele indicii ale instalarii menopauzei sau ale perioadei premenopauzale.

Dozarea hormonala pentru estrogen si progesteron prin analize de sange si urina ajuta la identificarea perioadei in care se va instala menopauza sau daca aceasta este deja prezenta. Mucoasa vaginala poate fi evaluata prin examen pelvian si odata cu starea acesteia si scaderea de estrogen. Important este sa se efectueze teste pentru determinarea densitatii osoase cu scopul prevenirii osteoporozei (osteodensitometrie / DXA).

Tratament si ameliorarea simptomelor

Sus

Este important sa fie cunoscute deficitele care pot aparea in ceea ce priveste nivelul mineralelor si hormonii care asigura buna functionare a organismului. Pentru prevenirea osteoporozei sau incetinirea progresiei acesteia daca deja s-a instalat, se prescrie aport regulat de calciu si vitamina D3 pentru sustinerea oaselor. In cazuri selectionate cand manifestarile clinice sunt mai severe, medicii recomanda substitutie hormonala care creste in mod artificial nivelul estrogenului in organism.

Masuri adjuvante pot fi luate in ceea ce priveste dieta, alimentatie bazata pe fructe, legume si cereale, stimularea activitatii fizice pentru imbunatatirea sistemului locomotor si a starii de spirit. Se mai pot utiliza geluri hidratante care impiedica perturbarea microflorei si aparitia inflamatiei, deoarece in lipsa estrogenului pielea si mucoasele vor suferi un proces de deshidratare. Odihna suficienta, evitarea alcoolului si a fumatului, precum si a mancarilor picante sau a bailor fierbinti care pot declansa bufeurile, pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzale.

Concluzii

Sus

Menopauza este o perioada fiziologica in evolutia unei femei instalata odata cu scaderea secretiei hormonilor sexuali feminini si stoparea activitatii foliculilor ovarieni. Desi simptomele prin care se manifesta le determina pe acestea sa astepte cu teama acest moment exista modalitati prin care aceasta poate fi parcursa cu mai multa usurinta fiind un subiect abordat mai mult in prezent.

Aportul de calciu si vitamina D3 pentru prevenirea osteoporozei, suplimentarea de vitamine si minerale, un regim de viata echilibrat si sanatos, exercitiul fizic de tipul drumetiilor si odihna suficienta sunt modalitati care pot ajuta in acest sens. Cazurile mai severe beneficiaza de substitutie hormonala care sa suplineasca deficitul de estrogen. Atentie deosebita trebuie acordata tratamentului osteoporozei si aparitiei bolilor cardiovasculare care pot insoti menopauza.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019719/
https://health.clevelandclinic.org/heres-how-menopause-affects-your-skin-and-hair/


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate