Diagnosticarea menopauzei premature
Generalitati
SusTermenul de menopauza prematura se refera la menopauza care apare inainte de varsta de 40 de ani, indiferent ca aceasta se instaleaza in mod natural sau este indusa.
Femeile care intra la menopauza mai devreme vor experimenta aceleasi simptome ca si in cazul menopauzei naturale.
Printre aceste manifestari se numara bufeurile, uscaciunea vaginala, tuburarile emotionale, problemele de somn, scaderea densitatii osoase si diminuarea libidoului.
In anumite situatii, femeile aflate in menopauza precoce pot avea pierderi de memorie sau dificultati de concentrare ori dureri articulare. Pentru unele dintre femei, aceste simptome sunt destul de accentuate si este nevoie de tratament.
Cum se va diagnostica menopauza precoce
SusPentru a stabili prezenta menopauzei precoce, medicul va lua o serie de masuri printre care
- ii va solicita pacientei detalii despre istoricul sau medical, dar si despre cel familial, insistand asupra informatiilor legate de prezenta cancerului de san, bolilor tromboembolitice si osteoporozei
- va examina pacienta medical. In urma examinarii, specialistul poate constata faptul ca vaginul va avea un aspect pal, organele genitale vor avea mai putin par pubian, pielea vulvei va avea o elasticitate scazuta, vaginul va fi uscat si va fi prezenta o fuziune sau resorbtie a labiilor mici.
- va face o serie de analize pentru a exclude cauzele amenoreei (lipsa menstruatiei), cum ar fi sarcina, pierderea extrema in greutate, diverse tulburari hormonale sau unele boli ale sistemului reproductiv
- va face diverse investigatii pentru a depista unele conditii asociate cu menopauza prematura, cum ar fi bolile autoimune
- va face teste genetice pentru a verifica prezenta sau absenta unor probleme genetice care pot fi asociate cu menopauza prematura
- va face analize in diverse etape ale ciclului menstrual pentru a verifica valorile hormonului foliculostimulan, luteinizant, estradiolului etc.
Printre intrebarile pe care medicul le poate adresa pacientei suspecta de menopauza precoce se pot numara
- s-a modificat ciclul menstrual la ce perioada este prezenta menstruatia;
- menstruatiile sunt prezente mai rar sau mai des decat de obicei;
- menstruatia este abundenta sau mai scazuta cantitativ;
- aveti simptomele specifice menopauzei uscaciune vaginala, bufeuri, iritabilitate, infectii ale tractului urinar si transpiratii nocturne.
Diagnosticul menopauzei premature va debuta cu o revizuire a simptomelor, dar pentru a se stabili diagnosticul definitiv se vor face diverse analize de sange care au rolul de a verifica nivelul anumitor hormoni din organism.
Pentru a stabili daca este prezenta menoapuza prematura, medicul va intreba pacienta daca sufera de simptome specifice menopauzei bufeuri, menstre neregulate sau chiar absenta menstruatiei, tulburari de somn, absenta sau scaderea libidoului si uscaciune vaginala.
In mod normal, menopauza va fi confirmata atunci cand o femeie nu a mai avut menstruatie timp de 12 luni consecutiv. La unele femei, sangerarea din timpul menstruatiei va disparea, iar ciclurile vor fi anovulatorii, iar la altele sangerarea va fi abundenta si chiar prelungita, iar estradiolul seric va avea concentratii mari. In aceasta ultima categorie se pot incadra femeile care au greutate peste limita normala si cele care sufera de fibrom uterin.
Totusi, in cazul anumitor tipuri de menopauza prematura, este posibil ca prezenta acestor manifestari sa nu fie suficienta pentru diagnosticarea cu certitudine a menopauzei.
In aceste circumstante, specialistul va solicita pacientei sa realizeze o serie de analize de sange care au rolul de a masura valorile anumitor tipuri de hormoni. Printre acesti hormoni se numara hormonul foliculostimulant (FSH). Ovarele folosesc acest homon pentru a produce estrogenul. Nivelurile de FSH cresc atunci cand ovarele nu mai produc estrogen. Ca atare, in cazul in care valorile de FSH sunt mai ridicate decat in mod normal, femeia se afla la menopauza.
Totusi, nivelurile estrogenului pot varia de la o zi la alta, de aceea, pentru ca analizele sa fie relevante si pentru confirmarea diagnosticului, va fi nevoie sa se repete masurarea hormonului foliculostimulant.
Cand nivelul de estrogen din organism incepe sa scada, glanda pituitara localizata in zona creierului elibereaza mai mult hormon foliculostimulant pentru a incerca sa stimuleze ovarele sa produca estrogen. Este important de stiut ca acuratetea analizei prin care se masoara homonul foliculostimulant din sange poate fi influentata in cazul in care utilizati pilule contraceptive.
Medicul poate solicita si evaluarea, prin intermediul analizelor de sange, a valorilor estradiolului (un tip de estrogen), dar si a hormonului luteinizant (LH). Cantitatea de estradiol din organism scade atunci cand ovarele nu mai functioneaza optim. Nivelurile extrem de scazute de estradiol sunt un semn de menopauza.
Hormonul luteinizant este un tip de hormon care declanseaza ovulatia (contribuie la eliberarea unui ovul din ovar). Daca aveti valori mai mari de hormon luteinizant decat cele normale inseamna ca ati intrat la menopauza.
De asemenea, in urma analizelor de sange, la femeile care sufera de menopauza precoce se poate constata scaderea progresiva in ser a inhibinei B si a hormonului antimullerian produs de celulele granuloase. In plus, cantitatea eliberata de foliculi antrali ovarieni va scadea comparativ cu anii din perioada de reproducere.
In anumite situatii pot fi necesare analize hormonale suplimentare (prolactina si TSH) in scopul excluderii bolilor tiroidiene. La femeile cu varsta sub 40 de ani cu menstre neregulate si simptome de menopauza se va incerca excluderea diagnosticului de insuficienta ovariana primara.
Cand sunt prezente sangerarile abundente sau prelungite alaturi de alte manifestari specifice menopauzei se vor face aceleasi evaluari ca in cazul celorlalte femei suspecte de premenopauza pentru a se determina daca sangerarea este ovulatorie sau anovulatorie, se va incerca excluderea prezentei anomaliilor structurale pelviane cu ajutorul ecografiei si se va efectua biopsie endometriala daca medicul considera necesar acest lucru.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Infertilitatea - sterilitatea
- Terapia de substitutie hormonala
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni
- Fibromul uterin
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Polipii uterini, una dintre cauzele principale ale infertilitatii
- Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale
- Menopauza prematura
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm