Bufeuri, anxietate si menopauza: care este legatura?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusDaca te simti iritata si nervoasa, menopauza ar putea fi cauza. Primiti un val de caldura, apoi, incepeti sa transpirati din senin, parca temperatura corpului tau a crescut cu 10 grade, nu exista nicio indoiala, ai un bufeu. Desigur, acest lucru ar putea declansa o alta alarma in corpul tau: anxietatea.
Intrebarea adevarata este: s-ar putea lega aceste doua? Bufeurile sunt un simptom comun al menopauzei si perimenopauzei. Dar ar putea anxietatea - sentimentul de ingrijorare intensa si nervozitate - sa fie un declansator pentru a le agrava?
Cuprins articol
Ce sunt bufeurile?
SusDaca te apropii sau te afli in mijlocul menopauzei, probabil ca nu esti straina de bufeuri. Bufeul este un simptom vasomotor comun care apare in timpul menopauzei si perimenopauzei. De obicei, se simte ca transpiratia si ca te simti brusc foarte calda, ca si cum tocmai ai intrat intr-o sauna.
Este posibil sa incepeti, de asemenea, sa experimentati transpiratii nocturne, care vin mana in mana cu bufeurile, ca un duo dinamic ascuns. Desi „de ce” din spatele bufeurilor si transpiratiilor nocturne nu sunt tocmai clare, acestea sunt probabil legate de scaderea nivelului de estrogen. Ovarele produc treptat din ce in ce mai putin estrogen atunci cand cineva este la mijlocul de 40 de ani. In acest timp, aceste modificari hormonale pot afecta capacitatea corpului de a-si controla propria temperatura.
Anxietatea declanseaza bufeurile?
SusDaca simtiti anxietate, stiti ca se poate simtii ca un exercitiu de incendiu pornind in capul vostru. Deodata, chiar si cele mai mici griji devin cele mai mari catastrofe. Pe masura ce corpul dumneavoastra trece printr-o perioada de stres si neliniste, este obisnuit ca anxietatea sa declanseze si anumite simptome fizice in restul corpului.
Un studiu din 2016 sugereaza ca anxietatea poate fi un bun predictor al aparitiei unor bufeuri. Acelasi studiu a subliniat ca persoanele cu simptome de anxietate somatica (somatica inseamna ca aveti reactii fizice la anxietate, cum ar fi dureri de stomac, dureri de cap si ameteli) au o sansa mai mare de a experimenta bufeuri.
Dar mai multa anxietate sau ingrijorare legata de emotii nu au avut o relatie la fel de puternica cu bufeurile. Cu alte cuvinte, pur si simplu sa te simti nervoasa din cauza unui interviu de angajare nu este suficient pentru a declansa un bufeu. Aceasta conexiune cu bufeurile este valabila mai ales pentru evenimente precum atacurile de panica, in care ritmul cardiac si ritmul respirator este probabil sa creasca si mai mult.
Cateva exemple de simptome de anxietate fizica sunt:
• palpitatii cardiace.
• stomac deranjat sau greata.
• tensiune musculara.
• dificultati de respiratie.
• senzatie de ameteala sau ameteala.
Este menopauza, anxietatea sau ambele?
SusCe a venit mai intai? Gaina sau oul? Anxietate sau bufeuri? Raspunsul este... poate merge in ambele sensuri. Anxietatea poate declansa bufeuri. Si opusul este, de asemenea, adevarat – un bufeu poate duce la sentimente de anxietate.
Grupul brusc de caldura si alte simptome fizice ale bufeurilor pot fi cu adevarat suparatoare. Bufeurile tind sa te loveasca - ei bine, intr-o clipita. Asadar, atunci cand simti o crestere a temperaturii, s-ar putea sa fii surprins si, de inteles, sa simti un strop de anxietate sau nervozitate.
Intr-un studiu publicat in 2005, cercetatorii au urmarit 436 de femei aflate in premenopauza timp de sase ani si au descoperit ca persoanele cu anxietate au sanse de 3 pana la 5 ori mai mari sa aiba bufeuri. Cu alte cuvinte, daca altceva provoaca bufeuri, poate provoca un efect de domino si poate declansa si sentimente de anxietate. Si daca simtiti ca bufeurile vin si pleaca de mult timp, puteti incepe sa anticipati ca aceste bufeuri va vor lovi in orice moment. Bufeurile pot provoca atat anxietate fizica, cat si emotionala, in functie de persoana.
Iata cateva semne comune ale simptomelor de anxietate non-fizica:
• Sentimente de nervozitate si neliniste.
• Aveti probleme cu somnul din cauza gandurilor.
• Ganduri obsesive si ingrijoratoare.
Cum sa scazi anxietatea si stresul in timpul menopauzei
SusUn lucru este sigur: este o idee buna sa va tineti sub control nivelul de stres si anxietate in timpul menopauzei. Daca te confrunti cu o anxietate intensa, probabil ca iti atinge multe parti ale vietii tale. Reducerea bufeurilor este un alt beneficiu pentru tratarea anxietatii. Iata cateva modalitati de a tine la distanta simptomele de anxietate fizica si emotionala.
1. Terapie cognitiv-comportamental (TCC)- Un tip de terapie, care este o forma structurata de terapie prin vorbire care poate ameliora atat simptomele psihologice, cat si fizice ale anxietatii. Acest tip de terapie ajuta la corectarea tiparelor de gandire ilogice si daunatoare, ajuta stresul si anxietatea si calmeaza sistemul nervos.
2. Medicamente- Daca bufeurile induse de anxietate devin deosebit de severe, medicul dumneavoastra va poate recomanda anumite medicamente pentru a ajuta la combaterea lor. Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, benzodiazepinele si beta-blocantele sunt eficiente in reducerea anxietatii, dar ar trebuii utilizate cu prudenta.
3. Meditatie si atentie- A-ti goli mintea de griji este mai usor de spus decat de facut. Dar exista anumite exercitii de constientizare si respiratie pe care le puteti face pentru a ajuta la abordarea simptomelor de anxietate. Tehnicile de relaxare precum yoga, respiratia, meditatia sau jurnalul ajuta la calmarea mintii si la reducerea ritmului cardiac crescut.
4. Odihneste-te din plin- Daca te straduiesti sa ramai racoroasa pe tot parcursul zilei, este posibil ca bufeurile tale sa-ti invadeze corpul la ora de culcare. Aceasta crestere brusca a caldurii va poate afecta programul de somn, asa ca este important sa gasiti strategii de care aveti nevoie pentru a va odihnii. Patruzeci pana la 50% dintre femei se confrunta cu tulburari de somn sau insomnie in timpul tranzitiei la menopauza. Tulburarile de somn pot provoca anxietate, iar anxietatea poate determina o persoana sa doarma prost. Daca nu reusiti sa dormiti sapte pana la opt ore, incercati aceste strategii pentru a gasii alinare pentru transpiratiile nocturne si luati un pui de somn dupa cum este necesar pentru a va ajuta cu orice somn pierdut pe timp de noapte.
5. Faceti exercitii daca puteti- Poate parea contraintuitiv, dar miscarea corpului va poate ajuta cu bufeurile. Conform diferitelor studii de cercetare, exercitiile fizice ajuta la antrenarea sistemului de termoreglare (partea corpului care controleaza si se adapteaza la diferite temperaturi). Practic, miscarea corpului ajuta aceste sisteme sa practice reglarea temperaturii corpului - asa ca atunci cand aveti un bufeu, sunt mai pregatite sa se adapteze la aceasta. Dar este, de asemenea, important sa aveti grija sa nu va extindeti prea mult in timpul sesiunilor de antrenament, altfel ar putea provoca efectul opus. Incercati sa faceti exercitii cardio usoare ca o modalitate de a va face sa curga sangele si de a va relaxa.
6. Vorbeste despre asta- Gaseste pe cineva cu care poti vorbi despre orice sentimente anxioase pe care le poti avea. Acesta ar putea fi un prieten apropiat care va întelege situatia sau un terapeut autorizat (sau ambele!). Scopul este de a gasi o modalitate de a intelege orice sentimente anxioase si modul in care acestea va afecteaza emotional si fizic.
Cum sa gestionati bufeurile
SusExista, de asemenea, pasi pe care ii puteti urma pentru a aborda in mod direct bufeurile, inclusiv:
• Terapia hormonala (HT). De obicei sugerez o terapie de substitutie hormonala cu doze mici pe o perioda de pana la cinci ani. Acest lucru este sigur pentru persoanele in varsta de 40 si 50 de ani pentru o perioada limitata.
• Medicamente non-hormonale- o optiune pentru femeile care au bufeuri moderate pana la severe si nu sunt candidate bune pentru terapia hormonala. Cei cu cele mai bune rezultate includ inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptarii serotoninei-norepinefrinei (SNRI), antiepilepticele, clonidina si oxibutinina. Discutati cu medicul despre care ar putea fi cel mai potrivit tratament pentru dvs.
• Remedii naturale. Unele femei care se confrunta cu bufeurile gasesc, de asemenea, o usurare prin tratamente precum remediile chinezesti pe baza de plante. Cohoshul negru a fost explorat ca o optiune pentru bufeuri si, desi nu exista suficiente cercetari pentru a-l sustine, medicii l-au recomandat ca o modalitate de a ameliora oboseala sau de a imbunatati starea de spirit in timpul menopauzei.
De asemenea, puteti face mici schimbari in viata de zi cu zi, cum ar fi:
• Ajustarea dietei. Incorporarea anumitor alimente in mesele dvs. poate ajuta la stingerea acestor valuri de caldura. In plus, ceea ce nu mananci este la fel de important; eliminarea alimentelor picante, a sosurilor si a condimentelor este o modalitate buna de a evita declansarea bufeurilor.
• Scaderea temperaturii camerei. Da termostatul jos! Daca casa dvs. se simte prea calda, reglati temperatura pentru a evita bufeurile sau pentru a le diminua lovitura de foc. Un ventilator de racire langa birou, canapea sau pat va poate ajuta, de asemenea.
• Evitarea exercitiilor fizice la caldura.
Concluzie
SusIndiferent daca anxietatea va provoaca declansarea bufeurilor de la menopauza sau este invers, exista modalitati de a face fata ambelor. Foloseste tactici pentru a-ti gestiona bufeurile, abordand si anxietatea pentru a vedea cele mai bune rezultate.
Bibliografie:
https://health.clevelandclinic.org/hot-flashes-anxiety/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Partile pozitive ale menopauzei
- Postmenopauza: semne si simptome
- 10 cauze frecvente ale abstinentei
- Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor)
- Ce este acupresura?
- Remedii naturale pentru cancerul de san
- Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie
- Opioide vs. opiacee: Care este diferenta?
- Dr. Veronica Crisan, medic pediatru: Care este motivul pentru care bebelusii ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?