6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre menopauza. Afla cum iti schimba viata!
Menopauza se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani, fiind considerata o perioada de provocari pentru femei, din cauza schimbarilor care au loc in organism.
Este o etapa a vietii caracterizata in primul rand de lipsa menstruatiei, cat si de alte simptome care pot fi neplacute.
Insa menopauza are si avantaje. Iata ce trebuie sa mai stii despre aceasta etapa a vietii:
1. Nu mai este nevoie sa iei pilule contraceptive
Odata ce menopauza este complet instalata, adica menstruatia nu a mai venit 12 luni la rand, inseamna ca nu trebuie sa mai iei pilule contraceptive, pentru a te proteja de o sarcina nedorita. Atat timp cat o femeie se afla la premenopauza, este important sa se protejeze de o sarcina nedorita, caci menstruatiile nu sunt oprite complet.
2. Bufeurile, manifestare intalnita la multe femei
Cele mai multe femei care intra la menopauza se plang de bufeuri si de transpiratii, care apar mai ales pe timpul noptii. Aceste bufeuri, care nu sunt altceva decat valuri de caldura si transpiratie abundenta, mai ales in partea superioara a corpului, pot sa apara pana la o perioada de cinci ani de la instalarea menopauzei.
Din cauza acestor simptome neplacute, multe femei sufera de insomnii si nu reusesc sa se odihneasca bine pe timpul noptii. Totodata, ele se pot confrunta cu stari de anxietate, irascibilitate, lipsa puterii de concentrare.
Insa aceasta nu este o regula generala si exista situatii in care aceste manifestari nu apar.
3. Crestere in greutate
Menopauza inseamna si cresterea in greutate, in medie cu 5-7 kilograme, la cele mai multe dintre femei. Acumularea de kilograme este favorizata de schimbarile hormonale, dar si de lipsa miscarii. Totodata, exista tendinta ca grasimea sa se depuna mai ales pe abdomen.
4. Uscaciune vaginala
O alta problema pe care o pot experimenta femeile care au intrat la menopauza este uscaciunea vaginala. Simptomul apare din cauza scaderii numarului de hormoni estrogeni.
Uscaciunea vaginala poate sa duca la o subtiere a peretilor vaginului, cat si la atrofie vulvara, de aceea femeile pot simti dureri in timpul contactului sexual. De asemenea, creste riscul aparitiei infectiilor tractului urinar si a celor vaginale.
5. Creste riscul de osteoporoza
Absenta hormonilor estrogeni determina o scadere a masei osoase si a scaderii nivelului de calciu, ceea ce inseamna ca riscul de osteoporoza creste. Ca sa reduci riscul, este importanta o alimentatie bogata in calciu si proteine.
Femeile care sufera de osteoporoza au un risc ridicat de fracturi, cat si de tasare a vertebrelor. Unele femei se pot confrunta cu pilozitate excesiva in zona fetei, dar si cu mici modificari ale vocii.
6. Risc de boli cardiovasculare
Menopauza inseamna si un risc mai crescut de afectiuni ale inimii, precum ateroscleroza si hipertensiunea arteriala. Acest lucru se intampla din cauza ca lipsa estrogenilor poate duce la cresterea colesterolului si trigliceridelor.
Deficitul de estrogeni are si aspecte pozitive, caci boli precum endometrioza si fibromul uterin dispar in aceasta etapa a vietii. In cazul simptomelor severe ale menopauzei poate fi recomandata terapia cu hormoni, care poate sa dureze maximum doi ani de zile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Menopauza
- Menopauza si substitutia hormonala
- Menopauza prematura
- Dieta pentru menopauza
- Legatura dintre progesteron si menopauza
- Transformarile pielii la menopauza
- Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza
- 10 semne care anunta intrarea la menopauza
- Modalitati moderne de a tine menopauza sub control
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm