Poliomielita (paralizia infantila) – infectia cu virusul poliomielitic
Generalitati
SusPoliomielita (paralizia infantila) este infectia cauzata de un virus, virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orala sau respiratorie si invadeaza sistemul nervos central, putand determina paralizii flasce la nivelul membrelor uneori ireversibile, fiind o boala invalidanta.
Cu toate ca in multe cazuri infectia este asimptomatica sau produce doar forme usoare, exista si cazuri foarte grave, in care prin afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia muschilor respiratori si deces.
Este o boala epidemica si contagioasa, afectand mai ales copiii sub varsta de 5 ani, singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica.
Mod de transmitere
SusTransmiterea este fecal-orala, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (in care virusul e prezent timp indelungat), sau aeriana, prin picaturi (virusul fiind prezent in secretiile nazo-faringiene). Riscul transmiterii virusului este foarte mare pe durata celor 7-10 zile care preced si care urmeaza aparitiei primelor simptome de boala. Persoanele cu infectii inaparente si purtatorii sanatosi de virus pot de asemenea sa transmita boala.
Simptome
SusPersoana infectata nu prezinta intotdeauna simptome. In unele cazuri simptomele sunt pseudo-gripale: febra, angina (durere de gat), tulburari digestive, dureri de cap, dureri abdominale. Uneori pacientul acuza redoare de ceafa sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Cea mai grava forma a bolii este paralizia poliomielitica. Durerile musculare sunt foarte intense, paralizia instalandu-se in decursul primei saptamani. Paralizia poate afecta unul sau ambele membre inferioare sau superioare, cat si musculatura toracelui. Vindecarea este mai mult sau mai putin completa, in functie de caz.
Tratament
Sus
Aproximativ 1% dintre copii sunt afectati de paralizie. Dintre acestia peste 1% sunt afectati pe viata post-poliomielita. Daca sunt afectati muschii respiratori, in absenta respiratiei artificiale, poate surveni decesul.
Nu exista tratament, dar intr-o oarecare masura se pot ameliora simptomele. Bolnavul poate avea uneori nevoie de respiratie artificiala.
Profilaxie
Metoda de prevenire recomandata copiilor este vaccinarea cu vaccin antipoliomielitic. Sunt disponibile doua feluri de vaccin contra poliomielitei:
- un vaccin cu germeni viu-atenuati, Sabin, care se administreaza pe cale orala
- un vaccin cu germeni omorati, Salk, cu administrare injectabila.
In Romania, vacinarea antipoliomielitica face parte din Programul National de vaccinari obligatorii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactu ...
- 10 boli care nu pot fi vindecate astazi
- Atrofia musculara
- Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa
- Cifoza
- Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
- Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase
- Ce este mielita transversa si cum putem optimiza sansele de recuperare