Solutiile naturale pentru sustinerea sistemului imunitar
Generalitati
Sus
Odata cu aparitia sezonului rece apar si problemele de sanatate ce tin de imunitatea organismului. Cu totii resimtim oboseala caracteristica zilelor friguroase de iarna si suntem afectati in egala masura de creterea incidentei virozelor in timpul sezonului rece.
Zilnic suntem expusi la peste 40.000 de toxine care solicita organismul: insecticide, smog, noxe, aer poluat, produsele cosmetice, produsele casnice, solutii de curatare, detergenti, vopsele, fumatul, mediul chimic de lucru, metalele grele, toate acestea constituie surse de radicali liberi- subtante toxice, instabile, dar foarte active ce distrug celulele sanatoase ale organismului, ducand la aparitia unor afectiuni serioase, scaderea imunitatii, imbatranire celulara.
Cuprins articol
Organismul nostru este conceput inteligent
SusNe nastem si dobandim pe parcursul vietii o serie de mecanisme de aparare impotriva microorganismelor patogene, rolul acestor mecanisme de aparare fiind de a ne proteja impotriva imbolnavirilor. Totalitatea acestor mecanisme de aparare reprezinta sistemul nostru imunitar.
O imunitate scazuta solicita functiile organismului, il supune unui efort suplimentar, scade in acelasi timp energia si capacitatea organismului de a functiona la cote maxime, ingreunand procesul de detoxifiere si regenerare a tesuturilor.
Ce putem face pentru a ne intari imunitatea?
Sus- Alimentatia echilibrata contribuie la mentinerea sanatatii in aceasta perioada. Puteti consuma frecvent portocale, afine, coacaze, kiwi, ghimbir, toate acestea contin vitamina C si reduc riscul aparitiei infectiilor sau virozelor specifice sezonului rece.
Foarte important este sa va asigurati ca dormiti suficient noaptea. Insomniile repetate ne scad sistemul imunitar si ne fac predispusi la boli precum raceli, gripe sau infectii. Aadar, cel putin sapte ore de somn pe noapte sunt asociate cu rezistenta crescuta la boli infectioase.
- Imbracati-va gros. Pentru a evita riscul aparitiei racelilor, cistitelor si a problemelor articulare este bine intotdeauna sa aveti haine groase specifice temperaturilor scazute: caciula, fular, manusi, cizme imblanite si sa va feriti de expunerea prelungita la frig.
Pe langa o dieta echilibrata, un stil de viata activ si mentinerea unei atitudini pozitive in viata, suplimentele alimentare te pot ajuta sa echilibrezi carentele nutritionale si sa iti imbunatatesca semnificativ raspunsul imunitar.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
-
Gripa la copii - simptome, preventie si tratament
-
Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa
-
Cand este raceala si cand este gripa?
-
Gripa sau raceala - simptome
-
Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti?
-
11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa
-
Cum deosebesti raceala de gripa?
-
Cum sa previi raceala sau gripa?
-
Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala