Metode eficiente care elimina cicatricile cauzate de acnee
Cicatricile lasate de acnee, estompate de remediile la domiciliu
SusAcneea este o afectiune frustranta ce poate lasa cicatrici pe fata si pe alte zone ale corpului. Unele cicatrici lasate de acnee produc senzatii neplacute, inclusiv rusine si jena. Cu toate acestea, trebuie cunoscut faptul ca cicatricile lasate de acnee nu sunt permanente in toate cazurile, iar unele remedii la domiciliu pot ajuta la reducerea lor.
De asemenea, anumite tratamente medicale pot ajuta o persoana sa scape de cicatrici.
Exista numeroase remedii ce pot fi efectuate la domiciliu si au ca scop gestionarea acneei si reducerea cicatricilor provocate de aceasta.
Cuprins articol
Acidul salicilic
SusAcidul salicilic este folosit deseori ca ingredient in produsele de ingrijire a pielii ce lupta impotriva acneei. Acidul salicilic curata impuritatile, celulele devitalizate si orice alte resturi de pe suprafata pielii ce ar putea produce acnee.
De asemenea, proprietatile sale pot ajuta la reducerea inflamatiei si a eritemului, reducand la minim aparitia cicatricilor.
Acidul salicilic este benefic pentru toate tipurile de cicatrici si ar trebui inclus in rutina zilnica de ingrijire a pielii de catre majoritatea persoanelor cu acnee.
Totusi, persoanele cu piele sensibila trebuie sa testeze initial acest produs pe o suprafata mica a pielii inainte de a fi folosit pe toata suprafata fetei.
Efectele adverse includ iritatie si deshidratare la locul aplicarii.
Retinoizii
SusRetinoizii pot ajuta la estomparea cicatricilor provocate de acnee. Acestia blocheaza inflamatia, reduc leziunile si accelereaza regenerarea celulara.
De asemenea, retinoizii pot diminua zonele de hiperpigmentare ramase in urma acneei, indiferent de culoarea pielii.
Este important de retinut faptul ca retinoizii pot face ca pielea sa devina mai sensibila la soare.
Orice persoana care urmeaza un tratament pentru acnee si cicatrici cu retinoizi ar trebui sa utilizeze protectie solara ori de cate ori este expusa la razele ultraviolete.
Alfa hidroxi acizii - AHA
SusAlfa hidroxi acizii pot ajuta la eliminarea celulelor moarte de pe suprafata pielii, dar ajuta si la prevenirea infundarii porilor.
Cercetatorii recomanda alfa hidroxi acizii pentru tratarea acneei si pentru reducerea riscurilor de aparitie a cicatricilor produse de acnee.
AHA sunt acizi slabi ce distrug stratul exterior al pielii si il expun pe cel nou de dedesubt. Astfel, tratamentele de acest tip pot ajuta si in cazul diferentelor de culoare produse de cicatrici.
Acidul lactic
SusAcidul lactic ajuta la curatarea tenului si la eliminarea celulelor moarte ale pielii.
De asemenea, aspectul cicatricilor este estompat, iar textura generala a pielii este imbunatatita.
Exista numeroase produse recomandate in cazul acneei ce contin acid lactic, unele dintre ele fiind chiar naturale si foarte eficiente.
Trebuie cunoscut faptul ca acidul lactic poate produce hiperpigmentare, iar acest posibil efect advers trebuie luat in calcul.
Astfel, se recomanda testarea acidului lactic pe o suprafata mica a pielii inainte de aplicare pe regiuni mai mari.
Remediile naturale
SusMulti oamenii folosesc diferite remedii naturale pentru a elimina cicatricile produse de acnee.
Cu toate acestea, aceste remedii alternative nu se bazeaza intotdeauna pe cercetari stiintifice. In plus, medicii recomanda utilizarea lor cu prudenta, putand provoca diferite iritatii sau alte efecte adverse.
Cele mai folosite remedii naturale folosite la domiciliu pentru tratarea cicatricilor produse de acnee sunt:
- uleiul de cocos;
- untul de shea;
- gelul de aloe vera;
- praful de copt;
- sucul de lamaie;
- mierea de albine.
Tratamentele medicale
SusMai multe tratamente medicale sunt disponibile pentru ajutorul pe care il ofera in vindecarea cicatricilor produse de acnee.
Medicul dermatolog poate recomanda diferite proceduri, in functie de tipul de piele al persoanei afectate, dar si de amploarea cicatricilor.
Peeling-ul chimic
Dermatologul poate sugera care este cel mai bun tip de peeling pentru fiecare tip de piele in parte. De asemenea, trebuie sa se tina cont de severitatea acneei si de cat de grave sunt cicatricile.
Studiile de specialitate au constatat ca peeling-ul chimic a fost eficient in 6 din 10 cazuri, existand imbunatatiri ale suprafetei pielii de cel putin 70%. Totusi, rezultatele difera in functie de tipul peeling-ului.
Rezultatele maxime au fost obtinute in cazul utilizarii acidului tricloracetic, iar rezultate nule au fost regasite in cazul acidului glicolic.
Din cauza faptului ca rezultatele pot varia de la persoana la persoana poate fi necesara incercarea mai multor tipuri de peeling chimic pana la descoperirea celui mai eficient.
Injectarea de corticosteroizi
Aceasta metoda de tratament poate ajuta la estomparea tesutului cicatricial produs de acnee, mai ales a cicatricilor hipertrofice.
Tratamentul consta intr-o serie de injectii cu corticosteroizi, fiecare injectie fiind administrata o data la cateva saptamani, in functie de rezultatele obtinute prin monitorizare regulata.
Fillerii dermali (substante de umplere)
In unele cazuri, dermatologii pot recomanda diferite substante de umplere pentru a reduce aspectul neplacut al cicatricilor lasate de acnee. In cele mai multe cazuri, materialul de umplere este alcatuit din produse pe baza de colagen, necesitand testare pentru eventuale reactii alergice.
In plus, prelevarea de tesut adipos din alta zona a corpului si injectarea sa in zonele afectate reprezinta o alta optiune. De asemenea, exista si alte materiale de umplere folosite, precum PMMA (polimetacrilat), HA (acidul hialuronic) si PLLA (acidul l-polilactic).
Indiferent de substanta utilizata, fillerii dermali functioneaza cel mai bine in cazul cicatricilor atrofice, dar in cele mai multe cazuri efectele sunt temporare. Efectele tratamentelor dureaza, de obicei, intre 6 si 18 luni.
Tratament microneedling (cu microace)
Procedura implica introducerea unor ace de dimensiuni foarte mici in pielea care inconjoara cicatricea. Astfel, organismul este stimulat sa produca mai mult colagen, reducand aspectul cicatricilor prin netezirea pielii.
Potrivit studiilor, tratamentele de tip microneedling au oferit rezultate pozitive in aproximativ 31-62% din cazuri. Cu toate acestea, exista si efecte secundare ce pot sa apara, dar se diminueaza cu trecerea timpului. Acestea includ eritem, durere si inflamatie.
Tratamentul laser
Tratamentul cu laser revigoreaza pielea fara a utiliza diferite substante chimice. Acest tratament indeparteaza stratul superior al pielii si il expune pe cel de dedesubt. Astfel, aspectul cicatricilor este redus in mod semnificativ.
Tratamentul laser nu este potrivit pentru orice persoana, depinzand foarte mult de tipul tenului. In cazul persoanelor cu piele sensibila, pot exista reactii adverse nedorite.
Tipuri de cicatrici
SusOptiunile de tratament depind de tipul cicatricilor. Acestea se impart in 3 categorii:
- cicatrici atrofice – au aspect de mici denivelari la nivelul pielii si apar atunci cand pielea nu produce suficiente fibroblaste in procesul de vindecare. Fibroblastele joaca un rol crucial in vindecarea ranilor si in sinteza colagenului;
- cicatrici hipertrofice – apar atunci cand pielea produce un numar exagerat de fibroblaste in locul in care a existat acneea. Aceste cicatrici sunt iesite in relief si afecteaza zona in care a fost situata acneea;
- cicatrici keloide – se aseamana cu cicatricile hipertrofice, dar sunt mai pronuntate. In plus, au o culoare mai inchisa decat pielea din jur, uneori putand fi chiar rosii sau maro. De asemenea, se pot insoti de mancarime sau durere.
Concluzii
SusFormarea de cicatrici in urma acneei reprezinta un eveniment neplacut in viata unei persoane, putand reduce considerabil stima de sine a acesteia.
Totusi, trebuie stiut ca acestea nu sunt intotdeauna permanente, iar multi oameni folosesc diferite metode de tratament si reusesc sa obtina un ten de invidiat.
Astfel, orice persoana cu cicatrici in urma acneei ar trebui sa consulta un medic dermatolog. Acesta poate evalua situatia si poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la tratament.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- Top 10 cauze ale iritatiilor pielii
- Sindromul ovarului polichistic
- Invata sa previi cicatricile lasate de acnee
- Acneea neonatala
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Tratamente eficiente pentru acnee
- Acneea rozacee
- Acneea vulgara