Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Efectele binefacatoare ale consumului de cacao

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Efectele binefacatoare ale consumului de cacao

Consumul de cacao prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii. In plus, pudra de cacao nu creeaza dependenta, asa cum se intampla in cazul consumului de cafea.

Aceasta este bogata in minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9). De asemenea, consumul de cacao previne bolile cardiovasculare si combate anumite complicatii care se intalnesc la persoanele in varsta.

Beneficiile pentru sanatate ale pudrei de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao.

Dintre aceste substante active, cu proprietati puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii.

Acesti antioxidanti reduc riscul imbolnavirii de afectiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul.

Mai mult, consumul de cacao ajuta la buna functionare a creierului, incetinind, in acelasi timp, si procesul de imbatranire al organismului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele beneficii ale consumului de cacao
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalele beneficii ale consumului de cacao

Sus

• Regleaza nivelul tensiunii arteriale si imbunatateste sanatatea vaselor sanguine. Mai mult, se pare ca are rolul de a mentine in parametri optimi sanatatea inimii.

Pudra de cacao contine antioxidanti care ajuta organismul sa impiedice actiunea radicalilor liberi, care duc la modificarea ADN-ului din celule. Acesti antioxidanti ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare.

• Curata vasele de sange. Flavonoidele din pudra de cacao protejeaza organismul impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare prin efectul de curatare al vaselor de sange.

• Incetineste procesul de imbatranire prematura si are rolul de a reduce incidenta bolilor cardiovasculare.

• Combate depresia si mentine buna dispozitie. Substantele active din boabele aromate stimuleaza eliberarea endorfinei si a serotoninei, substante numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a preveni tristetea este indicat sa consumi o ceasca de lapte cu cacao.

• Leac pentru pielea deteriorata. Fiind bogata in antioxidanti, pudra de cacao este un leac renumit si pentru improspatarea pielii deteriorate, iar efectul consumului acestei bauturi se remarca la scurt timp de la inceperea curei.

Persoanele care sufera de un tegument deteriorat pot prepara un unguent dintr-o lingurita de pudra de cacao si una de miere. Aceasta crema se aplica pe fata si se mentine timp de 15 minute, apoi se clateste cu lapte degresat.

• Consumul de cacao are un efect benefic asupra memoriei.

• Antioxidantii pe care ii contine se afla printre alimentele cu cel mai ridicat grad de absorbtie a radicalilor liberi, iar acestia au rolul de a reduce degradarea celulelor si ajuta la prevenirea unei palete largi de boli, inclusiv cancer si Alzheimer.

• Contribuie la imbunatatirea metabolizarii zaharului din sange. Exista unele studii care sustin ca pudra de cacao ar fi benefica inclusiv pentru prevenirea diabetului zaharat de tip II.

• In afara de continutul sau ridicat de antioxidanti, pudra de cacao mai cuprinde si antiinflamatori naturali, care contribuie la ameliorarea puseelor inflamatorii.

• Scade riscul aparitiei cancerului, datorita continutului ridicat de antioxidanti care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate