Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare

Actualizat la data de: 26 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Matreata

Sus
Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare

Matreata este caracterizata prin prezenta scuamelor albicioase, uleioase sau uscate la nivelul scalpului sau pe par. Denumirea medicala a matretii este dermatita seboreica.

Principala cauza a aparitiei matretii se considera a fi irigarea insuficienta cu sange a pielii de la nivelul scalpului, care conduce la un deficit de albumine, pielea devine uscata si astfel apare matreata.

Cauzele secundare: unele produse cosmetice, stresul, afectiuni dermatologice, dieta dezechilibrata si igiena necorespunzatoare.

Cuprins articol

  1. Matreata
  2. Tipuri de matreata
  3. Par grizonat
  4. Varfuri despicate
  5. Par lipsit de stralucire
  6. Par uscat
  7. Caderea parului= ALOPECIA
  8. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de matreata

Sus

1. Matreata uscata

Cauze

- proasta circulatie sanguina;
- dereglari glandulare;
- emotii puternice.

Metode de tratament

- Tratamentul cu henna;
- Folosirea unui sampon pe baza de plante;
- Folosirea unei lotiuni antiseptice;
- Tratament cu ulei caldut - se incalzeste uleiul de masline sau de ricin, se aplica pe par si scalp, se acopera si se lasa sa actioneze timp de 2 ore, dupa care se spala cu un sampon normal.

Daca matreata si mancarimea sunt severe si persistente sau daca simptomele se agraveaza , ar trebui consultat un medic dermatalog. Ei pot identifica problema de baza care va raspunde la un anumit tratament. Pentru matreata usoara, fara o cauza specifica, diverse produse fara prescriptie medicala pot ajuta la gestionarea descuamarii si a mancarimii.

2. Matreata ceroasa

Matreata de tip ceros este amestecata cu sebum, lucru care irita pielea scalpului. In cazul in care scuamele se desprind de scalp cauzand sangerari, este necesara consultarea de urgenta a unui medicul dermatolog.

Metode de tratament
- Cea mai folosita metoda de tratament este curatarea scalpului prin masaj cu ulei de masline sau ricin, de doua ori pe saptamana. - Masarea scalpului cu esente de ulei din: rozmarin, eucalipt, lamaie si cedru previne iritatiile, pruritul si exfolierea scalpului.
- Semintele de schinduf (Trigotiella foenum) sunt de mare ajutor in lupta cu matreata. Semintele sunt lasate la macerat peste noapte, iar dimineata sunt pisate, amestecate cu frunze de nemm (un arbore specific Indiei) si se aplica pe scalp.
- Intr-o jumatate de pahar de ulei de masline se pune o mica cantitate de camfor caldut. Se aplica mixtura pe scalp prin miscari circulare, dupa care se acopera cu un prosop. Dupa maxim o ora parul trebuie spalat.
- Evita alimentele care contin grasimi si carnea rosie.
- Masarea scalpului cu ulei de cocos combate matreata si stimuleaza cresterea firului de par.
- Se aplica pe par o mixtura din ulei de cocos fiert cu cateva cepe mici. Mixtura este indepartata cu un alt amestec format din pudra de ceai verde si apa in care a fost fiert orezul.
- Aplicati un amestec format din ulei de migdale si suc de agrise.
- Aplicati un amestec caldul format din ulei de masline, suc de lamei si ulei de cocos, dupa care acoperiti cu un prosop timp de 15 minute si apoi spalati cu un sampon normal.
- Striviti frunzele a 5 flori de zamosita (Hibiscus), iar sucul obtinut adaugati-l in apa cu care va clatiti.

Par grizonat

Sus

Culoarea parului este dependenta de cantitatea de granule pigmentare din cortexul parului – invelis al parului, cuprins intre maduva centrala si cuticula exterioara.
Odata cu inaintarea in varsta are loc o scadere graduala a pigmentului parului, insa sunt cazuri in care incaruntirea parului apare mult mai devreme.

Cauzele care duc la albirea prematura a parului sunt: stresul emotional puternic si afectiuni interne grave – afectiuni ale tiroidei si anumite tipuri de anemie.

Metode de tratament

- Cel mai eficient si mai usor mod de a lupta cu firele albe este sa iti vopsesti parul. Cu toate ca exista cateva moduri in care iti poti vopsi parul, cel oxidativ este cel mai des folosit si cel mai putin sanatos. Vopsirea parului se poate face si cu henna, aceasta metoda fiind mai sanatoasa si constituind un balsam natural pentru par.

- Amesteca un ou cu sucul de la o jumatate de lamaie si o lingura de cafea instant. Aplica amestecul pe par iar dupa 45 de minute spala-te cu apa calduta.

- Fierbe un pahar de coacaze uscate cu 4 pahare de apa si putin zahar, pana cand ramane un pahar de lichid. Apoi, amesteca un ou, sucul de la o lamaie si solutia din coacaze si aplica pe par; dupa 2 ore se recomanda indepartarea mastii.

Varfuri despicate

Sus

Varfurile despicate apar mai ales din cauza uscarii parului cu feonul.
Alte cauze sunt unele produse cosmetice, folosirea unei perii incompatibile cu structura parului si, bineinteles, ingrijirea necorespunzatoare a acestuia.

Tratament

- Deoarece firul de par creste in jur de 1.25 cm pe luna, specialistii recomanda taierea varfurilor o data la 5 saptamani.
- Inlocuirea periei sau pieptenului metalic cu produse captusite si cu dintii rari sta la baza unui periaj sanatos.
- Evita sa iti usuci parul cu feonul la temperatura inalta.
- Foloseste o masca speciala pentru varfuri despicate.

Par lipsit de stralucire

Sus

Chimicalele dure din mediul inconjurator si din unele produse cosmetice deterioreaza parul, lasandu-l lipsit de stralucire. Aceasta situatie poate apare si in timpul unei afectiuni aparent minore, cum este gripa, cand toxinele din organism sunt eliminate prin glandele sebacee, determinand ingrasarea parului si aparitia matretii.

Metode de tratament

O igiena corporala corespunzatoare este cheia mentinerii unui par sanatos si stralucitor. De asemenea, este recomandata o dieta echilibrata pentru asigurarea necesarului zilnic de proteine, fier si vitamina C esentiale pentru sanatatea si frumusetea parului.

- Pentru cresterea sanatoasa a parului este indicat sa faci tratament cu ulei de ricin.

- Prepara un amestec dintr-o mana de coacaze si un pahar cu lapte. Coacazele sunt lasate la macerat timp de 2 ore, apoi sunt strivite. Pasta obtinuta se aplica pe par.

- Aplica pe scalp si par un amestec format dintr-un albus de ou, 2 linguri cu ulei de ricin, 1 lingurita de glicerina. Dupa ce ai stat cu capul acoperit timp de 2-3 ore, sau cat timp ai disponibil, parul se spala cu un sampon normal.

- Maseaza-ti parul cu ulei de cocos caldut cu o ora inainte de spalarea parului. Dupa aplicarea uleiului capul este acoperit cu un prosop.

- Amesteca putin otet in apa calduta si clateste-ti parul cu aceasta solutie.

Par uscat

Sus

Parul devine foarte uscat si deteriorat daca este uscat cu feonul, vopsit foarte des, este facut permanent, este decolorat, produsele cosmetice nu sunt folosite corespunzator, dar si din cauza poluarii.

Metode de tratament

- Folositi sampoane si balsamuri speciale pentru parul uscat. Nu aplicati balsamul la radacina, deoarece acesta va lasa parul lipsit de volum si de stralucire.

- Este indicat ca de doua ori pe saptamana sa folositi o masca speciala pentru hidratarea firelor de par. Alternativ, va puteti masa scalpul si parul cu ulei de masline.

- Nu folositi bigudiuri sau elastici de par dure!

Caderea parului= ALOPECIA

Sus

Este normal ca zilnic sa pierzi intre 50-100 fire de par. Caderea unui numar mai mare de fire poate aparea in urma mai multor factori si trebuie sa devina motiv de ingrijorare pentru fiecare persoana.

Caderea parului poate afecta doar scalpul sau intregul corp si poate fi temporara sau permanenta. Poate fi rezultatul ereditatii, modificarilor hormonale, afectiunilor medicale saui a unei parti normale a imbatranirii. Oricine isi poate pierde parul de pe cap , dar este mai frecvent la barbati.

Calvitia se refera de obicei la caderea excesiva a parului de pe scalp. Caderea ereditara a parului odata cu varsta este cea mai intalnit cauza a cheliei. Unii oameni prefera sa-si lase caderea parului sa-si urmeze cursul netratata si neascunsa. Altii il pot acoperi cu coafuri , machiaj, palarii sau esarfe, iar altii aleg unul dintre tratamentele disponibile pentru a preveni in continuarea caderea parului sau pentru a restabili cresterea.

Cauze

- Folosirea in fiecare zi a aceluiasi procedeu de prindere a parului (prinderea in coc, prinderea intr-o coada la spate, impletirea etc.) determina caderea parului.
- Stresul emotional poate conduce la aparitia afectiunii numita alopecia areata – afectiune caracterizata prin caderea parului pe anumite zone ale corpului dar poate fi asociata si cu tulburari ale sistemului imunitar.
- Un organism stresat se stie, de asemenea, ca poate cauza pierderea excesiva a parului. Astfel, caderea parului poate aparea in timpul sarcinii sau in momentul in care femeia inceteaza sa mai ia anticonceptionale.

Metode de tratament

Daca parul cade in cantitati mari mai ales dupa samponare este mai bine sa mergeti la un medic dermatolog. Pentru caderea ponderata a parului sunt indicate produsele de tonifiere si de revigorare a scalpului, care stimuleaza si cresterea parului. Este recomandata si masarea scalpului deoarece este un mod de relaxare si reduce nivelul stresului; astfel, este redusa caderea parului si este stimulata cresterea acestuia.

De regula caderea parului este temporara, dar cand foliculii sunt distrusi de diferite leziuni ale scalpului, expunerea la raze X sau infectii virale, caderea parului poate fi permanenta.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate