Vaccinurile si sarcina
Generalitati
SusAcest articol ne vorbeste despre riscurile pe care le-ar avea femeia insarcinata in cazul in care se efectueaza vaccinuri in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.
Ce sunt vaccinurile?
Vaccinurile sunt medicamente care ne protejeaza de diferite afectiuni. Este sunt constituite din bacterii sau virusuri inactive sau omorate. In aceste forme ele actioneaza ca agentul etiologic fara insa a produce afectiunea. Vaccinurile stimuleaza organismul sa produca anticorpi. Odata anticorpii secretati, ei asigura protectie impotriva bolii respective, in caz de o noua expunere la agentul etiologic.
Cuprins articol
Vaccin viu atenuat versus vaccin inactivat
SusUn vaccin viu atenuat este constituit dintr-un virus sau o bacterie care au fost atenuate. Acest lucru determina secretia de anticorpi de catre organism impotriva agentului etiologic respectiv, fara insa a produce infectie. Vaccinurile vii asigura in general o protectie de mai lunga durata comparativ cu cele omorate, dupa numai o singura administrare. Deoarece exista o posibilitate foarte mica ca vaccinurile vii sa produca boala, acestea sunt contraindicate in cazul femeilor insarcinate.
Un vaccin inactivat este constituit dintr-un virus sau o bacterie care au fost omorate. Un astfel de vaccin nu poate determina afectiunea pentru care se administreaza. Vaccinurile inactive pot necesita administrarea de doze repetate pentru a asigura protectie.
Vaccinarea in sarcina
SusVaccinarea unei femei insarcinate cu un vaccin inactivat nu prezinta riscuri asupra fatului. Vaccinurile vii nu se administreaza in timpul sarcinii datorita riscului de aparitie a afectiunii la fat. Cu toate acestea, in cazul in care exista un risc foarte mare de expunere la boala sau daca infectia prezinta risc crescut pentru mama sau fat, vaccinarea cu virus viu (atenuat) este in general recomandata.
In cazul in care se administreaza accidental un vaccin viu in timpul sarcinii, este necesara intreruperea sarcinii?
Nu. Acest lucru nu este un motiv sufficient pentru a se recomanda intreruperea sarcinii, deoarece sansele ca fatul sa fie infectat sunt foarte mici. Consilierea din partea unui medic specialist ar fi recomandata.
Este indicata alaptarea la san in cazul in care mama a fost vaccinata?
Da. Folosirea majoritatii vaccinurilor la femeile care alapteaza nu prezinta riscuri.
Vaccinuri recomandate in timpul sarcinii
SusEste recomandata efectuarea vaccinului antigripal, in cazul femeilor care raman insarcinate pe perioada rece. In cazul in care femeia insarcinata contacteaza boala in timpul sarcinii, exista riscuri mari de complicatii ale acesteia. Vaccinul antigripal se poate efectua in orice moment al sarcinii, dar este recomandat a se efectua la inceputul sezonului rece pentru o protectie eficienta.
Flumist este alcatuit din virusuri vii si nu exista studii care sa il recomande in timpul sarcinii.
Bolile de tipul rabiei sau tetanosului sunt fatale. In mod sigur ca vaccinarea unei femei insarcinate expusa la boala are beneficii mai mari comparativ cu riscurile asociate vaccinarii. Nevoia vaccinarii cu alte tipuri de vaccinuri variaza, iar aceasta chestiune trebuie discutata cu medical specialist.
Vaccinarea copilului cand mama e insarcinata
SusEste sigura vaccinarea copilului in timp ce mama sa este insarcinata? Da. Vaccinurile inactive nu pot provoca boala. Chiar daca copilul sau alt contact apropiat prezinta o reactie la vaccinare, nu exista riscul pentru mama de a contacta boala pentru care s-a administrat acest vaccin. Cu toate acestea, vaccinurile vii ar putea produce boala pe care ar trebui sa o previna. Locuind in acelasi imobil cu un copil care a fost vaccinat cu vaccin viu atenuat, nu exista risc pentru femeia insarcinata sau pentru fat de a contacta boala.
Procreerea si vaccinarea la barbati
SusBarbatii ar trebui sa evite procreerea in cazul in care au fost vaccinati? Nu. Nu exista nici un studiu care sa sugereze ca vaccinurile vii atenuate sau cele inactivate ar afecta spermatozoizii sau ar transmite infectia embrionului in dezvoltare, ulterior vaccinarii tatalui.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale
- Ingrijirea prenatala
- Remediile florale Bach
- Boli care pot fi contactate din apa contaminata
- Traind si iubind cu HIV/SIDA
- Organe inutile
- Vaccinarea antigripala
- Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
- Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?