Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Utilizarea antidepresivelor in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Utilizarea antidepresivelor in timpul sarcinii

Este stiut faptul ca viitoarelor mame le este interzis pe cat posibil utilizarea oricaror medicamente.

Numai in cazuri exceptionale, atunci cand medicul specialist are acordul medicului ginecolog, o gravida poate primi medicatie. Cu toate acestea, in cazul femeilor care se confrunta cu depresie, exista seriose discutii cu privire la continuarea sau incetarea administrarii antidepresivelor in perioada sarcinii.

Antidepresivele sunt optiunea principala de tratament pentru cele mai multe tipuri de depresie. Totusi, medicamentele antidepresive administrate in timpul sarcinii ar putea reprezenta un risc pentru fat, insa in acelasi timp oprirea lor ar insemna un risc pentru mama si pentru siguranta ei.

De aceea, acesta este un subiect destul de controversat. Altfel spus, decizia de a folosi medicatia antidepresiva in sarcina se bazeaza pe compararea riscurilor posibile cu beneficiile obtinute.

In general, riscul de aparitie a anomaliilor congenitale sau altor probleme de sanatate la copiii ai caror mame urmeaza un tratament cu medicamente antidepresive in sarcina este relativ mic.

Totusi, s-a demonstrat ca doar un numar redus de medicamente pot fi sigure in sarcina, in timp ce altele au fost asociate cu aparitia unor afectiuni la copil.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce spun ultimele studii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Ce spun ultimele studii

Sus

Utimele vesti provenite in urma unor studii arata ca este posibil sa existe un risc redus de dizabilitate intelectuala la copiii ai caror mame utilizeaza antidepresive in timpul sarcinii.

In acest sens, co-autorul unui studiu recent, Abraham Reichenberg, profesor de psihiatrie la Scoala de Medicina Icahn din Muntele Sinai, New York, sustine ca efectele secundare nu ar fi atat de grave sau de pronuntate asupra fatului.

Oricum, inainte de a se stabili daca o gravida are sau nu voie sa primeasca antidepresive, trebuie sa se urmareasca exact si celelalte afectiuni ale acesteia.

Pe de alta parte, dr. Ruth Milanaik, care a revizuit noile descoperiri si care coordoneaza Programul Neonatal Neurodevelopmental la Centrul Medical pentru Copii din Cohen, New Hyde Park, sustine ca este foarte important ca femeile care sufera de depresie sa fie tratate si in timpul sarcinii.

Totodata, in urma unor studii efectuate in Suedia, cercetatorii subliniaza ca incapacitatea intelectuala a fost diagnosticata la 0,9% dintre copiii ai caror mame au luat antidepresive in timpul sarcinii si la 0,5% dintre copiii care nu au fost expusi la antidepresive in uter, altfel spus nu este o diferenta semnificativa.

Studiile au fost efectuate pe 179.000 de copii nascuti in Suedia in 2006 si 2007, inclusiv aproximativ 4.000 de copii ai caror mame au luat antidepresive in timpul sarcinii.

Ulterior, dupa ajustarea pentru alti factori, autorii studiului au concluzionat ca riscul de dizabilitate intelectuala la copiii ai caror mame iau antidepresive in timpul sarcinii nu este statistic semnificativ si se datoreaza probabil altor factori, cum ar fi varsta parentala si istoria psihiatrica a parintilor.

In acelasi timp, dr. Jeffrey Borenstein, presedintele Fundatiei de Cercetare a Comportamentelor din New York, dupa ce a urmarit mai multe studii, a sustinut ca depresia netratata are consecinte negative grave atat pentru mama, cat si pentru fatul acesteia, iar o cat mai buna intelegere a riscurilor si a beneficiilor ajuta medicii sa ghideze pacientele care sufera de depresie si sunt gravide.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate