Multivitaminele administrate in perioada prenatala pot preveni aparitia preeclampsiei
Stire medicala
Administrarea regulata a unei multivitamine in perioada prenatala poate reduce riscul de aparitie a preeclampsiei, in special la femeile subponderale, au relatat cercetatorii din Pennsylvania. „Daca rezultatele obtinute de noi vor fi confirmate si de altii, atunci acestea releva un factor de risc al preeclampsiei care poate fi modificat prin metode care nu sunt costisitoare, care sunt sigure si tintite”, au declarat cercetatorii in Jurnalul American de Epidemiologie.
Dr. Lisa M. Bodnar, de la University of Pittsburgh Graduate School of Public Health impreuna cu colegii ei au studiat efectul independent al folosirii multivitaminelor in perioada prenatala asupra riscului de preeclampsie la un numar de 1835 de gravide care au participat la studiul intitulat „Riscurile sarcinii si prevenirea preeclampsiei” intre 1997 si 2001. La includerea in studiu, gravidele aveau mai putin de 16 saptamani de gestatie si au fost chestionate privind consumul de multivitamine sau vitamine prenatale in ultimele 6 luni. Prevalenta neajustata a preeclampsiei a fost de 3,8% la cele care au consumat multivitamine si 4,4% la gravidele care nu au folosit aceste vitamine.
Administrarea regulata a unei multivitamine a fost asociata cu o reducere de 45 % a riscului de preeclampsie, au declarat autorii studiului. Acest lucru s-a constatat independent de varsta, origine rasiala sau etnica, starea civila, paritate, veniturile si activitatea fizica inaintea sarcinii. Cu toate acestea, efectul protector al multivitaminelor este limitat numai la femeile slabe, care au ramas gravide avand un IMC (indice de masa corporeal) mai mic de 25. Conform echipei de cercetatori, femeile mai slabe care consuma multivitamine au o reducere de 71 % a riscului de preeclampsie fata de cele care nu consuma aceste vitamine.
In mod contrar, nu s-a gasit nici o asociere intre folosirea multivitaminelor si preeclampsie in cazul femeilor supraponderale.In perspectiva sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele care cauzeaza aceasta diferenta legata de greutatea corporala si pentru a stabili care dintre nutrienti sunt cei mai relevanti in ceea ce priveste prevenirea preeclampsiei.
Articole recomandate
- Probleme ginecologice care ar trebui sa te trimita urgent la medic
- Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ...
- Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometr ...
- Controlul ginecologic – cand si de ce trebuie facut
- Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specia ...
- Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce?
- 5 simptome banale care pot ascunde afectiuni ginecologice grave
- Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este ...
- Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre canc ...