Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

In Romania se nasc anual 1.000 de copii cu malformatii cardiace

Publicat la data de: 23 Iunie 2008

La Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Tg Mures a fost lansata, miercuri, campania “sansa la viata, sansa la noi amintiri”, primul proiect de amploare pentru sprijinirea copiiilor ce sufera de malformatii cardiace, transmite corespondentul NewsIn.

Proiectul este demarat de o companie multinationala si va dura pana la 30 septembrie. Campania are drept scop amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Tg Mures si specializarea in strainatate a personalului medical, cu ajutorul fondurilor stranse pe parcursul derularii ei.

“In Romania se nasc annual aproximativ 1.000 de copii cu malformatii cardiace, 900 dintre ei necesitand interventie chirurgicala in primul an de viata. La IBCvT Tg Mures, Doar 270 de copii pot fi operati in medie intr-un an la Tg Mures deoarece exista un singur bloc operator si o singura echipa specializata, copiii fiind programati cu 2-3 luni inainte”, a spus dr. Horatiu Suciu, seful Sectiei de chirurgie cardiaca si a vaselor mari-copii.

Seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a IBCVT Tg Mures, dr. Radu Deac, a precizat ca sectia pentru copii este unica din tara si aici se fac 8 tipuri de operatii si interventii la copii. Dr. Horatiu Suciu a mai precizat ca este mare nevoie de specialisti in domeniu deoarece daca nu se intervine la timp, multi copii isi pot pierde viata. “Este nevoie de de numeroase resurse umane, mai mult decat materiale. in astfel de afectiuni este necesar ca neaparat sa se intervina in primul an de viata. Din pacate, mai ales in mediul rural, copiii sunt adusi prea tarziu. Pentru noi este o specialitate noua. insa la Tg Mures am reusit performanta sa operam nou nascuti de numai o zi si chiar si un record in ceea ce priveste greutatea; recent am operat un copil de 900 de grame”, a declarat dr.Horatiu Suciu.

Pentru ca demersurile sa inceapa cat mai repede, compania care a initiat campania a donat suma de 300.000 de dolari, suma necesara fiind de 550.000 de dolari. Atat initiatorii, cat si medicii spun ca vor initia si campanii de informare si educare a parintilor, atat in privinta necesitatii de a descoperi eventualele malformatii la timp, inca din timpul sarcinii, cat si pentru a se prezenta din timp la medic, inainte de implinirea varstei de un an.

“Cred ca programul “sansa la viata, sansa la amintiri” va avea un impact, atat pe plan profesional, cat si pe plan stiintifico-educational, prin reducerea mortalitatii provocata de bolile cardiovasculare la copii. Acum, la Tg Mures avem o singura sala de operatie exclusiv pentru interventiile chirurgicale la copii, care functioneaza la standarde europene. Prin dotarea cu echipament a celei de a doua sali de operatie si sprijinirea formarii de noi specialisti intr-un domeniu deficitar in Romania, vom putea sa crestem numarul copiiilor operati si al interventiilor efectuate la momentul optim”, a precizat Horatiu Suciu.

In Romania, din 300 de operatii cardiovasculare la copii, 270 se fac la Tg Mures.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate