Nefrita lupica, o afectiune renala asociata cu lupusul
Ce este nefrita lupica
SusNefrita lupica reprezinta o complicatie frecventa in randul persoanelor care au lupus eritematos sistemic, cunoscuta si ca lupus, o boala autoimuna complexa ce afecteaza multiple sisteme. Lupusul cauzeaza o hiperproductie de anticorpi de catre sistemul imun, anticorpi ce sunt indreptati si ataca propriile celule si organe, inclusiv rinichii. Astfel, prin functia imuna exagerata, organismul nu mai diferentiaza corpii straini de propriile organe.
Cuprins articol
Prevalenta
SusNefrita lupica face parte din evolutia lupusului si din tabloul clinic specific bolii, instalandu-se atunci cand tesutul renal este afectat de catre auto-anticorpi. Inflamatia renala poate duce la hematurie (sange in urina), proteinurie (proteine in urina), hipertensiune arteriala, functie renala alterata si pana la insuficienta renala, in stadii avansate.
Nefrita lupica, fiind o consecinta a lupusului, apare doar in randul adultilor si copiilor diagnosticati cu lupus sau care au boala, dar inca nu au primit diagnosticul. Cercetatorii estimeaza ca 50% dintre pacientii cu lupus vor dezvolta nefrita lupica, prevalenta fiind chiar mai mare in randul copiilor, de pana la 80%.
Sansele unui pacient de a face nefrita lupica cresc daca:
Este femeie (9 din 10 pacienti cu lupus sunt femei) cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani
Este dintr-o anumita rasa sau etnie precum hispanica, latino-americani, nativ-americani
Intra in contact cu infectii, virusuri, toxice si poluanti din mediul inconjurator
Are istoric familial de nefrita lupica
Are istoric familial si/sau personal de alte boli autoimune
Semne si simptome
SusSimptomele nefritei lupice tind sa apara la aproximativ 5 ani de la debutul lupusului. Totusi, nefrita lupica poate fi prima manifestare a bolii si uneori singura manifestare.
Semnele si simptomele comune sunt:
Edem (tumefiere din cauza acumularii de lichid) la nivelul membrelor inferioare, superioare si in jurul ochilor
Febra fara cauza evidenta
Hematurie (sange in urina)
Hipertensiune arteriala
Frecventa crescuta a urinarii, in special in timpul noptii
Durere si tumefiere articulara
Dureri musculare
Urina cu aspect tulbure (din cauza prezentei proteinelor in urina)
Eruptie rosiatica tegumentara la nivelul fetei
Crestere in greutate din cauza edemelor
Cauze
SusPana la jumatate dintre adultii cu lupus eritematos sistemic dezvolta nefrita lupica. Lupusul, prin productia exagerata de anticorpi, va distruge progresiv tesutul renal, pana la aparitia simptomelor, dereglarii functiei renale si insuficientei renale. Patologia renala asociata lupusului va grabi procesul de instalare a nefritei lupice.
Metode de diagnostic
SusPentru a primi diagnosticul de nefrita lupica, pacientii trebuie sa fie consultati de catre un medic nefrolog. Consultul nefrologic este obligatoriu pentru acesti pacienti si trebuie facut regulat de la momentul diagnosticului de lupus.
Medicul nefrolog va monitoriza functia renala prin teste precum:
Analize de sange: markerii inflamatori, numarul de celule sanguine, cantitatea de proteine si substantele ce indica functia renala precum creatinina si ureea sunt dozate si orienteaza diagnosticul
Examenul de urina: acesta cuprinde dozarea produselor normal prezente in urina, cat si a compusilor ce nu ar trebui sa fie prezenti (proteine, hematii, glucoza) si indica calitatea functiei renale
Biopsia renala: biopsia, acest procedeu de prelevare a unui fragment mic de tesut renal pentru a fi analizat la laborator, este testul diagnostic definitoriu pentru nefrita lupica. Biopsia ajuta si la evaluarea severitatii nefritei. Procedura implica insa anumite riscuri si astfel este contraindicata la unele categorii de pacienti (ex: pacienti cu tulburari de coagulare)
Tratament
SusDin pacate, nefrita lupica nu are un tratament curativ intrucat cauza este constanta si nevindecabila.
Tratamentul prescris de catre medicul nefrolog are urmatoarele obiective:
De a reduce intensitatea si frecventa simptomelor, pacientii putand intra intr-o stare de remisiune, complet asimptomatica
De a preveni inrautatirea afectiunii
De mentinere a functiei renale in stadiul prezent
De a evita necesitatea de dializa sau transplant renal
Tratamentul se imparte in 3 categorii: tratament conservator, tratament medicamentos si tratament interventional.
Tratamentul conservator este recomandat tuturor pacientilor cu functie renala alterata si cuprinde:
Modificari ale dietei.
Limitarea aportului de sare si proteine din diete poate imbunatati prognosticul
Evitarea consumului de alcool si a fumatului
Evitarea substantelor medicamentoase nefrotoxice. Unele medicamente au efect toxic asupra rinichilor si astfel sunt contraindicate pentru acesti pacienti: unele antibiotice, unele antiaritmice.
Tratament medicamentos
In cazurile mai severe de nefrita lupica, pacientilor li se prescriu medicamente ce incetinesc sau opresc sistemul imunitar din lupta impotriva celulelor sanatoase.
Clasele de medicamente prescrise in diferite combinatii includ:
Medicamente antihipertensive.Inhibitorii de enzima de conversie, o clasa de medicamente frecvent utilizata pentru a controla hipertensiunea arteriala, sunt eficienti si la acesti pacienti
Medicamente imunosupresoare si corticosteroizi. Acestea incetinesc functia sistemului imunitar si astfel procesul autoimun de distrugere
Diureticele: medicamente utilizate pentru a ameliora edemele. Acestea reduc si tensiunea arteriala
Tratament interventional
Atunci cand se ajunge la stadiul de insuficienta renala, fie cronica fie acuta, pacientii vor avea nevoie si de interventii medicale si/sau chirurgicale.
Dializa. Dializa este procesul de eliminare a fluidelor si a resturilor toxice din organism, in mod artificial, atunci cand rinichiul nu isi mai poate indeplini functia de filtrare. Dializa cronica este un adevarat efort pentru pacient, intrucat este nevoie de spitalizari de zi repetate, frecvente, ce intrerup ritmul normal al vietii.
Transplantul renal.Atunci cand rinichii nu mai functioneaza si sunteti dependent de dializa, deveniti candidat pentru transplantul renal
Preventie
SusDaca sunteti diagnosticat cu lupus sistemic, nu exista moduri clare de a preveni nefrita lupica. Prin evitarea factorilor externi nefrotoxici, puteti reduce sansele de afectare renala. Tratamentul precoce al lupusului si monitorizarea constanta de catre un medic hematolog a bolii de baza, va reduce sansele de nefrita lupica severa si de insuficienta renala.
Prognostic
SusPacientii care beneficiaza de transplant renal in urma nefritei lupice au un prognostic favorabil. Rata de supravietuire este buna si in cazul pacientilor care urmeaza tratament medicamentos si/sau dializa, insa calitatea vietii este scazuta din cauza necesitatii de a urma tratamentul toata viata.
Cand ar trebui sa merg la medic
SusApelati la ajutor medical de urgenta daca experimentati oricare dintre urmatoarele simptome, intrucat acestea indica instalarea insuficientei renale:
Dureri abdominale
Dificultati de urinare
Fatigabilitate sau oboseala extrema
Sange in urina sau aspect tulbure, opac al urinii
Prurit tegumentar (mancarimi)
Greata si varsaturi
Dispnee
Tumefieri
Concluzie
SusNefrita lupica reprezinta inflamatia renala cauzata de prezenta unei boli autoimune sistemice, lupus eritematos sistemic. Odata instalata nefrita lupica, rinichii isi pierd progresiv din functie. Tratamentul cauzei, a lupusului, este singurul mod de a preveni alterarea semnificativa a functiei renale. Tratamentul nefritei se prescrie de catre medicul nefrolog si asigura un prognostic mai mult sau mai putin favorabil, in functie de gradul de disfunctie renala. Asigurati-va ca apelati la ajutor medical de urgenta daca apar semne alarmante, ce sugereaza insuficienta renala.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21809-lupus-nephritis
https://www.webmd.com/lupus/lupus-nephritis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna
- Cum afecteaza lupusul starea de sanatate
- Semnele timpurii ale lupusului
- Vasculita necrozanta: afectiune care poate afecta orice vas de sange
- Acidoza tubulara renala
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Afectiuni medicale ce au ca efecte secundare slabiciunea musculara
- Osteoporoza: Cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile
- Sindromul nefrotic pe intelesul tuturor