Fibromialgia
Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie
Generalitati
SusFibromialgia este o afectiune medicala cronica, ce se caracterizeaza prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate si tulburari de somn, slabiciune si o varietate de alte simptome. Aceste probleme pot fi suparatoare si pot intrerupe activitatea zilnica a persoanei. Din fericire, acest sindrom nu afecteaza permanent muschii, articulatiile sau organele interne.
Fibromialgia este un sindrom de durere cronica, nu este o boala sau o afectiune medicala fiziologica.
Cuprins articol
Cauze
SusNu se cunosc cauzele exacte ale fibromilagiei. Exista teorii despre posibile cauze, dar nu exista dovezi suficiente pentru a sustine nici una din aceste ipoteze. Deoarece fibromialgia este un sindrom cu o simptomatologie variata este dificila cunoasterea unei cauze specifice. Acest sindrom a fost descoperit ca fiind o afectiune medicala inca din 1980.
Ipoteze :
- fibromialgia este asociata cu celule nervoase foarte sensibile din maduva spinala si creier. Sensibilitatea exagerata poate fi rezultatul modificarilor chimice din creier sau maduva spinala care controleaza durerea. Ca rezultat al acestor modificari, persoana simte durerea mai repede si prezinta durere difuza musculara
- fibromialgia este legata de dezechilibrul chimic al creierului care duce la scaderea tolerantei la durere si la un somn nelinistit cu oboseala in timpul zilei. De aici mai e un pas pana la scaderea activitatii fizice, prin urmare muschii devin si mai sensibili, mai durerosi si mai usor iritabili
- fibromialgia este cauzata de dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii (hormonul somatotrop). Eliberarea acestor hormoni este controlata de glanda pituitara si de hipotalamus. Dezechilibrele hormonale duc la oboseala, modificari de dispozitie, tulburari de memorie si toleranta scazuta pentru durere si alte simptome.
Factori de risc
SusUnii factori pot creste riscul dezvoltarii fibromialgiei. Sexul feminin este predispus la acest sindrom. O boala reumatica (ca artrita reumatica), o boala infectioasa (boala Lyme) sau o problema psihiatrica (depresie severa) pot creste sansa de a dezvolta fibromialgie. Exista dovezi pentru cresterea riscului de a face fibromialgie in cazul prezentei antecedentelor familiale.
Pacientul care are fibromialgie are sanse mai mari sa prezinte simptomatologie recurenta sau durere persistenta daca:
- are episoade frecvente de stress emotional sau fizic
- are mai mult de 11 puncte sensibile la evaluarea initiala
- a prezentat simptomatologie pentru multi ani
- prezinta insomnie sau alte tulburari de somn
- este depresiv sau are tulburari de anxietate.
Simptome
SusVarietatea si severitatea simptomelor din fibromialgie difera de la o persoana la alta. Durerea cronica este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.
Alte simptome care apar frecvent pe langa durere sunt:
- oboseala, care interferaza cu munca si activitatile zilnice
- tulburarile de somn (dificultati la inducerea somnului sau starea de somn, trezirea cu stare de oboseala)
Simptome mai rare la persoanele cu fibromialgie:
- redoare matinala cu durata de mai putin de o ora
- migrene
- constipatie sau diaree asociata sindromului de intestin iritabil
- tulburari de memorie si de concentrare
- senzatia de anestezie sau furnicaturi in maini si in alte segmente ale corpului
- pielea poate fi foarte sensibila, la o apasare ferma reactioneaza cu furnicaturi, anestezie sau intepaturi
- sindromul Raynaud
- anxietate si depresie
- simptome pseudogripale
- prurit (mancarimi), slabiciune si disfunctii intestinale
- durerea din articulatii si muschi poate fi suparatoare in special in timpul noptii, cand trezeste persoana din somn sau dimineata cand sunt dureroase si intepenite
- dificultati de concentrare datorate oboselii.
Simptomatologia poate dura de la cateva zile pana la cateva luni.
Persoanele cu fibromialgie au perioade asimptomatice si perioade simptomatice. Puseele cu oboseala si dureri musculare sau articulare sunt frecvente, in special dupa stress fizic sau psihic. Multi oameni cu fibromilagie acuza dureri accentuate la temperaturi scazute sau umiditate crescuta, cand nu dorm destul, cand sunt obositi, stressati sau extenuati.
Deoarce simptomatologia fibromialgiei mimeaza alte sindroame, prezenta altor probleme medicale cu simptome similare trebuie eliminate prin diagnostic diferential, pentru obtinerea diagnosticului final de fibromialgie. In multe cazuri se pot gasi si alte afectiuni asociate fibromialgiei.
Mecanism fiziopatologic
SusPentru majoritatea oamenilor, simptomatologia fibromialgiei consta in puseuri de toleranta scazuta la durere si scaderea activitatii fizice.
Cresterea durerii obliga persoana sa fie mai putin activa.
Muschii care nu sunt pusi in miscare regulat sunt predispusi la iritatie in timpul activitatii. Este posibil ca oamenii cu fibromialgie sa fie mai sensibili la durere sau sa aiba muschii mai usor iritabili. Muschii sensibili sunt durerosi. Durerea musculara apare asociata cu tulburarile de somn si oboseala in timpul zilei. Impreuna duc la scaderea activitatii.
Desi fibromialgia este un sindrom cronic fara nici un tratament aceasta afectiune se autolimiteaza si nu afecteaza muschii, articulatiile sau organele interne. Simptomele pot fi controlate cu tratament la domiciliu, in special prin exercitii fizice. Tratamentul medicamentos este indicat pentru tulburarile de somn, durerea intensa sau depresie. Din pacate, multa lume nu raspunde la multe tratamente aplicate. Multi oameni cu fibromialgie se adapteaza la simptomatologia proprie si continua sa munceasca si sa participe la activitatile zilnice, mai mult sau mai putin. Multi vor trebui sa-si ajusteze munca si stilul de viata in functie de severitatea simptomelor.
Factorii de risc
SusUnii factori pot creste riscul dezvoltarii fibromialgiei. Sexul feminin este predispus la acest sindrom. O boala reumatica (ca artrita reumatica), o boala infectioasa (boala Lyme) sau o problema psihiatrica (depresie severa) pot creste sansa de a dezvolta fibromialgie. Exista dovezi pentru cresterea riscului de a face fibromialgie in cazul prezentei antecedentelor familiale.
Pacientul care are fibromialgie are sanse mai mari sa prezinte simptomatologie recurenta sau durere persistenta daca:
- are episoade frecvente de stress emotional sau fizic
- are mai mult de 11 puncte sensibile la evaluarea initiala
- a prezentat simptomatologie pentru multi ani
- prezinta insomnie sau alte tulburari de somn
- este depresiv sau are tulburari de anxietate.
Consult de specialitate
SusSe recomanda consultul unui medic in cazul in care pacientul prezinta urmatoarele simptome pentru mai mult de 6 saptamani fara o cauza evidenta.
Acestea pot fi semne de fibromialgie in special daca au aparut gradat:
- dureri musculare difuze si sensibilitate musculara, simetric, deasupra si sub nivelul taliei
- tulburari de somn (se rasuceste si se trezeste des in timpul somnului) si senzatia de oboseala la trezire
- musculatura si articulatii intepenite care nu se amelioreaza o data cu miscarea.
Pacientii cu fibromialgie trebuie supravegheati pentru prevenirea depresiei. Aceasta poate fi tratata cu succes daca medicul este constient de posibila aparitie.
Medici specialisti recomandati
SusNu oricarui medic ii este usor sa puna diagnosticul si sa trateze o fibromialgie, deoarece inca nu este o problema medicala bine definita.
Se recomanda un medic sensibilizat la simptomatologia asociata fibromialgiei, durerea constanta, oboseala si altele.
Cei mai experimentati medici in tratamentul fibromialgiei sunt:
- medicul reumatolog
- medicii specialistii in managementul durerii.
Alti medici care pot fi capabili sa ajute pacientul cu fibromialgie sunt:
- medicii de familie
- medicii internisti
- fizioterapeutii
Programele de management pentru durere pot ajuta. Acestea includ de obicei o echipa de medici, consilieri, asistente si farmacisti care pot ajuta pacientul sa descopere o strategie pentru abordarea durerii. Programul personal poate include medicatie, terapie complementara, diete, exercitii si consiliere.
Expectativa vigilenta
SusEste normala senzatia de durere musculara dupa o suprasolicitare a lor. Aceasta durere trece dupa cateva zile. Daca pacientul s-a accidentat si durerile musculare sau articulare nu se amelioreaza in cateva zile, se recomanda consultul de specialitate.
Investigatii
SusFibromialgia este un sindrom dificil de diagnosticat si nu exista teste specifice care sa confirme diagnosticul. Este diagnosticata adesea cand se elimina din discutie alte boli cu simptomatologie similara, prin examinarile de laborator. Medicul curant va face, de asemenea, anamneza si un examen obiectiv.
Criteriile cele mai utilizate pentru diagnosticarea fibromialgiei sunt:
- durere difuza prezenta pentru cel putin 3 luni
- durere si sensibilitate la presiunea in 11 sau mai multe din cele 18 puncte sensibile. Unele persoane pot avea mai putin de 11 puncte sensibile dar raman in observatie cu fibromialgie
- prezenta altor simptome tipice fibromialgiei ca intepenirea, oboseala sau tulburarile de somn. Acestea se pot agrava odata cu cresterea stressului, anxietatii, efortului sau o data cu modificarile meteorologice.
Criteriile sunt cele mai eficiente in clinici de studiu, unde sunt necesare masuratori specifice ale simptomelor, de exemplu, pentru evaluarea efectelor tratamentului in studiu. In cazul pacientilor si a medicilor intr-un cadru restrans, un cabinet, diagnosticul este foarte rar conturat clar. Multe persoane pentru care diagnosticul de fibromilagie este potrivit si tratamentul ar putea fi de ajutor, nu prezinta aceste criterii. Prin natura sa, fibromialgia este un sindrom greu de definit cu simptome multe, variind de la persoana la persoana.
Tratament
SusTratament - generalitati
In prezent, nu exista nici un tratament pentru fibromialgie. Tratamentul este concentrat pe abordarea durerii, oboselii, depresiei si altor simptome specifice fibromialgiei, in speranta de a intrerupe cercul vicios al tolerantei scazute la durere si a scaderii activitatii fizice.
Tratamentul poate include:
- medicamente de somn ca antidepresivele triciclice, antidepresivele inhibitoare selective de serotonina sau ciclobenzaprinul, un relaxant al musculaturii striate
- medicamente pentru scaderea durerii musculare si articulare ca antidepresivele triciclice, ciclobenzaprinul sau, mai rar, antalgice cu prescriptie libera
- fizioterapia pentru scaderea durerii musculare si pentru cresterea energiei.
Tratamentul la domiciliu este, de asemenea, o etapa importanta in abordarea fibromialgiei. Eforturile pacientului de a face exercitii fizice regulat, de a imbunatati somnul si a reduce stressul sunt la fel de importante pentru tratarea fibromialgiei ca orice tratament medicamentos prescris de medic.
Tratament initial
Daca pacientul a fost diagnosticat recent cu fibromilagie, scopul tratamentului initial poate include:
- initierea unui program de exercitii fizice regulate
- identificarea tulburarilor de somn, daca exista si descoperirea unor metode pentru o odihna completa
- scaderea durerii si senzatiei de intepenire cu medicatie, caldura si aplicatii reci
- reducerea treptata a stressului
- identificarea factorilor care accentueaza simptomatologia.
Cu coordonarea medicului curant, pacientul va putea continua tratamentul acasa.
Tratament de intretinere
La fel ca si pentru tratamentul initial, tratamentul la domiciliu este esential pentru tratarea fibromialgiei. Exercitiul fizic, somnul, reducerea stressului, pot fi foarte utile in controlul simptomatologiei. Simptomele fibromialgiei sunt prezente in pusee, prin urmare este importanta continuarea pe termen lung a tratamentului la domiciliu.
Medicamentele cu prescriptie pot fi folositoare pentru ameliorarea unor simptome, ca durerea sau tulburarile de somn. Se recomanda reevaluarea tratamentului de catre medicul curant, in cazul in care acestea nu ajuta. Exista si alte alternative. Este important sa se cunoasca faptul ca nevoia de medicamnete se poate modifica in timp.
Alta componenta importanta a tratamentului de continuare este evitarea sau limitarea factorilor favorizanti sau stressanti care accentueaza simptomatologia. Vremea rece sau umeda, somnul insuficient, oboseala, stressul fizic sau emotional si epuizarea se pare ca sunt factori stressanti pentru oamenii cu fibromialgie. Cateodata, nu pot fi evitati toti acesti factori, dar se pot gasi metode pentru a reduce stressul, pentru a imbunatati somnul si evitarea epuizarii.
Atentie la semnele de depresie sau anxietate, frecvente la oamenii cu fibromialgie! Acestea apot fi tratate cu succes daca sunt recunoscute si discutate cu medicul curant.
Multi oameni cu fibromialgie mai au alte boli articulare sau musculare (de exemplu artrita reumatoida sau lupusul) care, de asemenea, trebuie tratate. Orice simptome nou aparute sau accentuate trebuie comunicate medicului curant.
Tratament in cazul agravarii bolii
Fibromialgia nu este o boala progresiva si nu duce la disfunctii fizice permanente. Oricum, simptomatologia poate fi debilitanta si pacientul poate experimenta perioade in care se simte mai rau decat de obicei. Daca apar simptome noi sau cele prezente se accentueaza, se recomanda discutarea lor cu medicul curant. Acesta poate reevalua tratamentul. Medicatia trebuie ajustata sau se pot incerca medicamente noi.
Poate pacientul face prea multe exercitii fizice sau prea putine.
In acelasi timp este posibil ca modificarea simptomatologiei sa fie corelata si cu alte afectiuni in afara de fibromialgie. Medicul curant poate evalua aceasta posibilitate dar numai in cazul in care pacientul comunica cu acesta.
De retinut!
Se considera ca exercitiul ajuta cel mai mult pacientul cu fibromialgie. Tipul de tratament necesar sau dorit de pacient se poate baza pe:
- severitatea simptomelor
- posibilitatea de a tulbura viata persoanei
- adaptabilitatea si modificarile pe care le-ar putea face
Deoarece simptomele fibromialgiei apar si dispar, este dificil de analizat daca un anumit tratament functioneaza sau nu.
Oamenii pot raspunde diferit la fiecare tip de tratament si de aceea necesita timp si trebuie abordate tratamente diferite pentru gasirea celui potrivit.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Desi fibromialgia este un sindrom cronic, se pot face multe pentru reducerea si controlul simptomelor. Tratamentul la domiciliu este cea mai importanta parte din tratamentul fibromialgiei si se bazeaza pe:
- exercitii regulate. Dintre toate tratamentele fibromialgiei, exercitiile par a aduce cele mai multe beneficii in reducerea durerii si a altor simptome si determina imbunatatirea starii generale
- imbunatatirea somnului
- alinarea durerii. Terapia cu temperaturi ridicate si scazute, masajul, exercitiile usoare si administrarea de antalgice cu prescriptie la liber pe termen scurt pot ajuta.
- reducerea stressului
- informarea despre fibromialgie.
Cele mai bune rezultate le are pacientul care participa activ la propriul tratament. Trebuie ajustat stilul de viata astfel incat sa includa tratamentul, in special exercitiile fizice regulate. Poate lua ceva timp pana cand se gaseste un program adaptat la caz. Persoana trebuie sa aiba rabdare si sa cunoasca faptul ca tratamentul continuu la domiciliu, de obicei, ajuta la alinarea sau controlul simptomelor fibromialgiei.
Optiuni de medicamente
Medicamentele nu vindeca fibromialgia. Totusi unele medicamente pot ajuta la imbunatatirea simptomatologiei, in special durerile musculare si tulburarile de somn. Nu toti pacientii cu fibromialgie vor avea nevoie, isi doresc sau beneficiaza de tratament farmacologic, dar oamenii cu dureri severe, tulburari de somn sau depresie, le pot gasi folositoare.
Antidepresivele sunt utilizate adesea pentru simptomele fibromialgiei. Acest lucru nu inseamna ca pacientul isi imagineaza boala. Antidepresivele pot ajuta prin imbunatatirea somnului si a dispozitiei sau prin blocarea semnalelor pentru durere. Multi oameni cu fibromialgie par sa beneficieze de tratamentul cu aceste medicamente.
Medicamentele pot fi combinate adesea (de exemplu Fluoxetina cu Amitriptilina) pentru a obtine cel mai eficient tratament al durerii si tulburarilor de somn. Unele tipuri de antidepresive pot fi folosite pentru imbunatatirea somnului, pentru ameliorarea durerii si in unele cazuri pentru depresie.
Antidepresivele triciclice ca Amitriptilina, Imipramina, Nortriptilina pot ameliora somnul si pot oferi o scadere a durerii.
Inhibitori selectivi de serotonina (SSRI) ca Fluoxetina, Paroxetina, Sertralina sau Venlafaxina reduc depresia si imbunatatesc somnul.
Un relaxant muscular numit Ciclobenzaprina poate fi folosit, de asemenea, pentru durerile musculare si somn. Acest medicament este asemanator unor antidepresive triciclice.
Antialgicele ca Acetaminofenul sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu sunt de obicei eficiente in combaterea simptomelor fibromialgiei. Acestea pot fi folosite in reducerea simptomelor din pusee. Trebuie consultat un medic daca pacientul necesita in continuare acest tip de medicamente, deoarece pot afecta stomacul, rinichii sau, mai rar, ficatul. Medicul va solicita monitorizarea pacientului daca acesta isi administreaza AINS zilnic.
De retinut!
In general, tratamentul medicamentos nu este foarte folositor pentru fibromialgie. Acestea pot intrerupe periodicitatea simptomelor, pot reduce durerea si pot ameliora tulburarile de somn intr-un puseu, dar fac parte, de obicei, dintr-un plan de tratament mai mare care se axeaza pe exercitii si alte tipuri de tratament.
Antialgicele narcotice si somniferele care duc la dependenta sunt folosite rar in tratamentul fibromialgiei. Sunt adesea ineficiente si in timp dau dependenta.
Se recomanda supravegherea atenta a adultilor si a copiilor care au tratamente cu antidepresive, pentru observarea precoce a semnelor de suicid. Aceste indicatii sunt importante in special la inceputul unui tratament sau cand se modifica dozele.
Se recomanda, de asemenea, supravegherea pacientilor in cazul accentuarii anxietatii, atacuri de panica, agitatie, neliniste, insomnie, impulsivitate, ostilitate si manie. Este foarte importanta supravegherea acestor comportamente la copii, care sunt mai putin capabili sa-si controleze impulsivitatea decat adultii si de aceea prezinta un risc mai mare de intentii suicidale. Nu se recomanda incetarea utilizarii antidepresivelor, ci monitorizarea celor care utilizeaza acest tip de tratament si in cazul aparitiei unor semne sa contacteze medicul curant.
Tratament chirurgical
Nu exista tratament chirurgical pentru fibromialgie.
Alte tratamente
O varietate de medicamente au fost utilizate pentru tratamentul unor afectiuni ce dau durere cronica. Majoritatea acestor alternative de terapie complementara nu sunt tratamente specifice pentru fibromialgie, dar pot ajuta in momentul puseului si pot imbunatati calitatea vietii. Terapii complementare sigure, ca acupunctura sau masajul, de exemplu, pot ajuta la scaderea stressului, scad contractura musculara si amelioreaza starea generala pacientului.
Alte tratamente care pot fi folosite in cazul fibromialgiei includ:
- fizioterapia
- masajul terapeutic
- injectarea punctelor sensibile cu anestezic
- atitudinea de cunoastere a bolii si forme de consiliere
Studiile arata ca unele tehnici de relaxare pot fi eficiente in alinarea durerii data de fibromialgie prin:
- biofeedback
- acupunctura sau electroacupunctura
- meditatia sau rugaciunea
- stimularea electrica transcutanata a nervilor
Alte tipuri de terapii complementare care au fost incercate de oamenii cu fibromialgie sunt:
- suplimente dietetice
- vitamine
- fitoterapie
- reflexoterapia, care consta in aplicarea presiunii asupra unor puncte ale corpului cu efecte asupra altor parti ale corpului
- terapia chiropractica
De retinut!
Pacientul poate descoperi una sau mai multe terapii alternative sau complementare care ajuta simptomatologia. Se stie ca informatia despre eficienta acestor metode de tratament in fibromialgie este limitata.
Inainte de a incerca o terapie alternativa, pacientul trebuie sa se informeze. Se recomanda sfatul medicului in legatura cu siguranta si posibilele efecte adverse ale tratamentului. Se cunoaste faptul ca fibromialgia nu afecteaza fiziologic corpul. Un tratament care poate fi daunator nu merita riscul, in special, cand nu se cunosc beneficiile. Se vor evita tratamentele care pot dauna, ca dietele neobisnuite sau suplimentele exagerate de vitamine. Un supliment pe zi de vitamine si minerale este suficient. Se va evita administrarea a mai mult de 100% din doza recomandata de vitamine sau minerale, cu exceptia cazului in care medicul prescrie suplimentare speciala.
Deoarece simptomele fibromialgiei apar in pusee, este dificila evaluarea corecta a unui tratament aplicat. Simptomatologia fibromialgiei adesea se imbunatateste fara nici o contributie, iar tratamentul poate duce la un efect placebo care da o senzatie de imbunatatire a simptomelor. Trebuie cunoscut faptul ca ameliorarea starii dupa tratament poate sa nu se datoreze tratamentului. De asemenea, tratamentul care functioneaza pentru unele persoane poate fi ineficient pentru altele. Poate necesita timp si se pot incerca mai multe tratamente pana la gasirea celui potrivit.
Chiar daca terapiile complementare nu sunt eficiente in tratamentul fibromialgiei, multe dintre ele sunt sigure si reprezinta obiceiuri eficiente ce pot imbunatati starea generala de sanatate.
Cu o boala atat de greu de tratat ca fibromialgia, poate fi tentant sa se abordeze un tratament care promite multe. Se vor evita produsele care afirma prezenta unui ingredient secret sau ca vindeca fibromialgia. De asemenea, se vor evita curele care incurajeaza comportamente nesanatoase ca de exemplu odihna excesiva sau evitarea activitatii.
De asemenea, trebuie cunoscut costul tratamentului inainte de a fi de acord cu aplicarea lui. Un tratament scump, nerecunoscut, care s-ar putea sa ajute sau sa nu ajute, este posibil sa nu merite efortul financiar. Se recomanda atentie deosebita la furnizorii de produse care solicita o investitie financiara mare la inceputul programului sau o serie de tratamente costisitoare.
Profilaxie
SusIn prezent, fibromialgia nu se poate preveni sau trata. Tratamentul prompt al simptomelor poate ajuta la prevenirea unui puseu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Sef de lucrari. dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Conferentiar dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Conf. dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
- Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice
- Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al cop ...
- Vulvodinia
- 10 cauze frecvente ale abstinentei
- Cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei
- Anotimpul rece si durerile
- Durerea musculoscheletala
- 5 cele mai comune boli ale toamnei
- Durerea musculara sau mialgia