Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cele mai comune boli autoimune

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2022

Ce este boala autoimuna

Sus
Cele mai comune boli autoimune

O boala autoimuna este acea afectiune in care propriul sistem imunitar ataca organismul. Sistemul imunitar are, de obicei, rolul de a apara organismul impotriva bacteriilor si virusurilor. Atunci cand detecteaza prezenta unui organism strain, sistemul imun trimite celule specializate pentru a ataca acel strain.

Intr-o boala autoimuna, sistemul imunitar nu mai poate face diferenta intre celulele straine si celulele proprii. Astfel, acesta ataca celule proprii, sanatoase, dintr-un organ sau mai multe organe, prin eliberarea unor proteine numite auto-anticorpi.

Unele boli autoimune au ca tinta un singur organ. Alte boli, precum Lupusul, pot afecta intreg organismul.

Cuprins articol

  1. Ce este boala autoimuna
  2. Cele mai comune boli autoimune
  3. Semne si simptome generale
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cele mai comune boli autoimune

Sus

Pana in ziua de azi, s-au descoperit mai mult de 80 de boli autoimune. Cele mai comune 14 dintre acestea sunt:

1. Diabet zaharat de tip 1
Pancreasul produce hormonul insulina, cu rol esential in reglarea glicemiei (nivelul de glucoza din sange). In diabetul zaharat de tip 1, sistemul imunitar ataca si distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acesti pacienti vor avea, de la varste tinere, valorile glicemiei ridicate, ceea ce duce la lezarea vaselor de sange si a unor organe precum inima, rinichii, ochii si nervii.

2. Artrita reumatoida
In artrita reumatoida, sistemul imunitar ataca articulatiile. Pacientii experimenteaza roseata, caldura, senzatie de rigiditate si durere la nivelul articulatiilor. Simptomele acestei boli debuteaza in tinerete, in jurul varstei de 30 de ani.

3. Psoriazis si artrita psoriazica
Celulele tegumentare cresc si se exfoliaza in continuu. Boala autoimuna psoriazis cauzeaza multiplicarea prea rapida a celulelor pielii. Astfel apar celule in plus, ce se acumuleaza si formeaza macule rosii, inflamate, de regula acoperite de cruste albe-sidefii. Pana la 30% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis dezvolta si artrita, manifestata prin inflamatie si durere articulara. Aceasta forma de boala este numita artrita psoriazica.

4. Scleroza multipla
In cadrul sclerozei multiple este lezat stratul de mielina de la nivelul nervilor. In sistemul nervos central, nervii sunt inveliti de acest strat, cu rol protector. Lezarea stratului de mielina duce la incetinirea transmiterii mesajelor nervoase de la creier spre maduva spinarii, respectiv intregul organism.  
Acesti pacienti vor avea senzatii de amorteala, slabiciune, tulburari de echilibru si dificultati de mers.

5. Lupus eritematos sistemic (LES)
Desi a fost descrisa initial ca fiind o afectiune dermatologica, forma sistemica a lupusului, care este si cea mai comuna, afecteaza multe organe, inclusiv articulatiile, rinichii, creierul si inima. Durerea articulara, fatigabilitatea si eruptiile cutanate sunt cele mai comune simptome.

6. Boala intestinala inflamatorie
Termenul de boala intestinala inflamatorie sau B.I.I descrie afectiunile ce cauzeaza inflamatia mucoasei intestinale. Fiecare tip de B.I.I afecteaza o alta parte a tractului gastro-intestinal:
• Boala Chron reprezinta inflamatia oricarei parti a tractului gastro-intestinal, de la cavitatea bucala pana la anus
• Colita ulcerativa afecteaza mucoasa intestinului gros, care cuprinde colonul si rectul

7. Boala Addison
Boala Addison este o patologie endocrina, afectand glandele suprarenale sau adrenale. Glandele suprarenale sintetizeaza hormoni precum cortizol, aldosteron si hormonii androgeni. Atunci cand nu sunt sintetizati in cantitate suficienta, se instaleaza boala Addison. Modul in care corpul depoziteaza si utilizeaza carbohidratii si zaharul este afectat, atunci cand nu exista destul cortizol. Deficienta de aldosteron duce la pierderi de sodiu si exces de potasiu in sange. Simptomele includ slabiciune, fatigabilitate, pierdere in greutate si hipoglicemie.

8. Boala Graves
Boala Graves ataca celulele glandei tiroide, cauzand o hipersecretie de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni controleaza consumul de energie al organismului, numit si metabolism.
Cantitatile prea mari de hormoni tiroidieni duc la simptome precum nervozitate, tahicardie, intoleranta la caldura si pierdere in greutate. Un simptom specific al bolii este exoftalmia, adica protuzarea ochilor din orbite, in exterior. Totusi, exoftalmia apare in doar 30% dintre cazurile de boala Graves.

9. Sindromul Sjogren
Aceasta afectiune ataca glandele lacrimale si salivare, acestea fiind glande ce lubrifiaza globul ocular si cavitatea bucala. Astfel, pacientii cu sindrom Sjogren vor avea ochii si gura uscate.

10. Tiroidita Hashimoto
In cadrul tiroiditei Hashimoto, sinteza hormonilor tiroidieni scade semnificativ, pana la stadiul de deficit hormonal. Simptomele includ cresterea in greutate, sensibilitate la frig, fatigabilitate, caderea parului si aparitia gusii tiroidiene.

11. Miastenia Gravis
Miastenia gravis este o boala autoimuna in care sunt afectate impulsurile nervoase prin care creierul controleaza musculatura. Atunci cand comunicarea dintre nervi si muschi este intrerupta, semnalele nervoase nu pot comanda muschilor sa se contracte. Cel mai comun simptom este slabiciunea musculara extrema, ce se inrautateste cu activitatea fizica si se amelioreaza in repaus.

12. Vasculita autoimuna
Vasculita autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar ataca vasele de sange. Apare inflamatia acestora, ce duce la ingustarea arterelor si venelor, limitand fluxul sanguin.

13. Anemia pernicioasa
Aceasta afectiune implica un deficit de factor intrinsec. Factorul intrinsec este o proteina speciala, produsa de mucoasa gastrica, care este necesara pentru absorbtia vitaminei B12 in organism. In lipsa factorului intrinsec, vitamina B12 nu se absoarbe suficient, si apare acest tip de anemie, numita si anemie prin deficit de B12. Capacitatea corpului de a sintetiza ADN este alterata semnificativ, la acesti pacienti. Anemia pernicioasa este mai comuna in randul adultilor de peste 45 de ani.

14. Boala celiaca
Persoanele cu boala celiaca nu pot consuma alimente ce contin gluten, intrucat boala celiaca reprezinta o intoleranta la gluten. Glutenul este proteina gasita in faina si produsele fainoase. La acesti pacienti, atunci cand glutenul ajunge in intestin, sistemul imunitar ataca o parte din tractul gastrointestinal si cauzeaza inflamatie.
Multe persoane, pe de alta parte, dezvolta o sensibilitate la gluten, care este diferita de boala celiaca si nu este o boala autoimuna. Totusi, simptomele sunt asemanatoare si includ tulburari de tranzit si dureri abdominale, dupa consumul de gluten.

Semne si simptome generale

Sus

Desi fiecare boala are propriul tablou clinic, atunci cand se afla in stadii incipiente, bolile autoimune sunt similare si debuteaza cu simptome precum:
• Fatigabilitate
• Dureri musculare
• Inflamatie, roseata
• Febra
• Dificultati de concentrare
• Senzatie de amorteala la nivelul mainilor si picioarelor
• Caderea parului
• Eruptii cutanate
In unele boli autoimune, simptomele au caracter tranzitor, ceea ce face diagnosticul mai dificil. Astfel de boli sunt artrita reumatoida si psoriazisul.

Concluzie

Sus

Bolile autoimune sunt afectiuni in care sistemul imunitar isi pierde abilitatea de a diferentia celulele straine de cele proprii. Astfel, acesta va ataca celule proprii organismului, din diferite organe, generand boli autoimune specifice sau sistemice. Simptomele sunt generale la inceput, dar apoi devin sugestive pentru diverse patologii autoimune.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21624-autoimmune-diseases

https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders#diagnosis


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate