Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate

Actualizat la data de: 29 Iulie 2024
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate

Dupa pierderea drastica in greutate, chirurgia plastica reduce excesul de piele si grasimea lasata in urma pierderii greutatii.

Scopul sau este de a restabili proportiile prin eliminarea pielii in exces din jurul fetei, gatului, bratelor, sanilor, abdomenului, feselor, coapselor.

Desi aceste proceduri lasa cicatrici, cei mai multi pacienti le gasesc a fi o forma acceptabila pentru a-si imbunatati aspectul fizic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand apelam la chirurgia plastica dupa o pierdere dramatica in greutate?
  3. Ce poate merge rau?
  4. Sunteti un candidat bun pentru chirurgia plastica dupa pierderea in greutate?
  5. Recomandari utile
  6. In cat timp vor aparea rezultatele si cat vor dura?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cand apelam la chirurgia plastica dupa o pierdere dramatica in greutate?

Sus

Cateva dintre posibilitati ar fi urmatoarele:

1. Daca ati avut o pierdere dramatica in greutate de la o chirurgie bariatrica, dieta sau dupa un exercitiu fizic;
2. Daca pielea se strange in mai multe zone ale corpului, inclusiv fata, gat, sani, brate, abdomen, spate si coapse;
3. In cazul in care greutatea s-a stabilizat dupa o interventie chirurgicala bariatrica, o dieta sau un exercitiu fizic. Acest lucru poate dura aproximativ 18 luni sau mai mult dupa pierderea in greutate.

4. Daca, in urma unei pierderi dramatice in greutate, pielea in exces si pliurile care se formeaza creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor, aparitiei infectiilor.

5. Daca pacienta isi imbunatateste imaginea despre sine prin acest tip de interventie.

Ce poate merge rau?

Sus

1. Rezultatele chirurgiei nu va pot satisface in intregime asteptarile;
2. Veti avea cicatrici permanente;
3. Rezultatele chirurgiei pot afecta stilul de viata, imbatranindu-va aspectul fizic.

Sunteti un candidat bun pentru chirurgia plastica dupa pierderea in greutate?

Sus

Daca aveti in vedere chirurgia plastica pentru a imbunatati conturul corpului, aceste caracteristici ar putea orienta spre a va supune sau nu interventiei chirurgicale:

a. Greutatea dumneavoastra a fost stabila timp de sase luni.

Pentru rezultate optime, modelarea corpului nu ar trebui sa fie facuta pentru aproximativ doi ani de la inceperea oricarui program de pierdere dramatica in greutate.

b. Aveti o stare de sanatate generala buna

Fara afectiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima.

Oamenii cu sanatate precara nu sunt buni candidati pentru procedurile de conturare a corpului. Inainte de orice interventie chirurgicala, medicul va analiza istoricul medical, urmand a decide daca pacientul poate fi supus sau nu operatiei.

c. Aveti o dieta sanatoasa.

Probleme cum ar fi deficientele de proteine pot interfera cu vindecarea.

d. Nu fumati.

Fumatul incetineste procesul de vindecare si creste riscul de complicatii grave in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Daca fumati, trebuie sa renuntati cu cel putin sase saptamani inainte de interventia chirurgicala.

e. Aveti o rezistenta mentala buna.

Procedurile de conturare chirurgicala necesita rabdare si rezistenta.

f. Aveti asteptari realiste.

Chirurgia va duce la imbunatatirea formei, dar este imposibil de a restabili pielea sau organismul la ceea ce ar fi fost fara acea modificare cauzata de cresterea in greutate. Chiar si dupa o interventie chirurgicala de conturare a corpului, pielea continua sa se deformeze in timp ca parte a procesului normal de imbatranire.

Etape interventie chirurgicala plastica

Primul pas este de a spune chirurgului plastician ceea ce doriti sa faceti.
Chirurgul va sugereaza apoi procedurile care va vor fi de ajutor pentru atingerea obiectivelor si va ofera o imagine realista a actiunii acestor proceduri pentru dumneavoastra.

Uneori, mai multe proceduri pot fi efectuate in acelasi timp, in timp ce, alteori, poate fi recomandata o abordare esalonata. Deoarece fiecare procedura poate avea un impact asupra pasilor ce trebuie realizati, atentia asupra acestor situatii trebuie sporita.

Paniculectomia: Panusul este vinovatul pentru aspectul lax al pielii de la nivelul abdomenului inferior, de obicei, dupa pierderea drastica a greutatii sau dupa o sarcina.

Acest proces elimina panusul agatat la nivelul abdomenului inferior, sub ombilic. Acest tip este efectuat pe pacientii supraponderabili, care au pierdut semnificativ in greutate, in urma adoptarii unui stil de viata sanatos sau post-chirurgie bariatrica, dupa sarcina, sau in cazul persoanelor care, genetic, poseda un exces de piele la nivel abdominal.

Diferenta dintre paniculectomie si abdominoplastie este ca prima indeparteaza panusul, pielea si tesutul in exces de la nivel abdominal inferior, in timp ce abdomnioplastie implica si intarirea musculaturii abdominale prin sutura.

Chirurgul face o incizie orizontala in zona pubiana, excesul de piele si grasime putand fi indepartat cu grija.

Pielea ramasa este trasa.

Uneori, se introduc tuburi de dren care necesita ingrijire la domiciliu pentru o anumita perioada de timp. Daca aveti hernii abdominale sau zone rupte ale peretelui abdominal, chirurgul le poate repara simultan.

Scaderea in greutate in partea de jos.

Aceasta procedura remodeleaza abdomenul, talia, soldurile, coapsele si fesele printr-o incizie facuta in jurul circumferintei corpului.

Aceasta procedura este conceputa pentru cei care au pierdere a grasimii de la nivelul feselor, partea din spate a coapselor, soldurilor, partea din fata a coapselor, abdomenului si a stratului relativ subtire de grasime de sub piele.

Inciziile sunt facute in partea din spate spre fata a coapselor. Chirurgul indeparteaza surplusul de piele, precum si tesutul adipos pentru a permite suspendarea tesuturilor ramase intinse.

Operatia incepe in partea din spate. Aceasta operatie poate fi combinata cu o strangere a pielii abdominale, daca este necesar.

Reducerea sanilor, marirea sanilor sau ginecomastia

Sunt alte proceduri asociate cu chirurgia plastica in urma pierderii drastice in greutate. Urmatoarele proceduri sunt incorporate frecvent in chirurgia plastica, la care doar persoanele care nu au fost niciodata obeze sunt supuse:

Abdominoplastia.

Elimina excesul de piele si grasime, elimina vergeturile si, de asemenea, excesul de piele de la nivelul abdomenului inferior, din partea inferioara ombilicului.

Chirurgul va elimina cea mai mare parte de grasime si piele intre buric si zona pubiana, intr-o forma ovala sau eliptic orizontala. Fascia de deasupra muschilor abdominali este suturata.

Pielea din jurul buricului este repozitionata. Buricul este adus printr-o mica incizie in pozitia sa normala.

Cicatricea va fi de-a lungul cutelor naturale din cadrul liniei bikinilor. Lungimea si vizibilitatea cicatricei variaza, atat in functie de particularitatile genetice ale fiecarui individ, cat si in functie de felul in care acesta si-a ingrijit inciziile (nu trebuie expuse la soare, trebuie aplicata crema cu factor de protectie solara mare, folosite creme cu efect pro-cicatrizant).

Liposuctia.

Poate imbunatati conturul coapselor, soldurilor, pieptului, gatului, membrelor superioare si al genunchilor. Acest tip de operatie este frecvent utilizat in asociere cu alte proceduri de chirurgie plastica pentru pierderea in greutate.

Chirurgul face incizii foarte mici in zona in care grasimea va fi eliminata.

O tija (canula) este introdusa prin incizie pentru a crea tuneluri prin grasime. Grasimea este aspirata fortat in canula printr-un furtun mare vidat. Dupa ce grasimea a fost indepartata, chirurgul va aplica pansamente, cicatricile fiind minime.

Recomandari utile

Sus

Dupa ce ati pierdut dramatic din greutate, scopul chirurgiei plastice este de a strange pielea in exces.

Veti avea nevoie de ajutor de la un chirurg plastician pentru a va arata care optiuni sunt potrivite.

Cel mai bun lucru este ca medicul sa va creeze un plan, sa decida ce trebuie in primul rand facut pentru a va oferi o viziune de ansamblu asupra interventiilor chirurgicale la care urmeaza sa fiti supus.

Toate eforturile vor fi facute pentru ca cicatricile sa fie de dimensiuni mici. Chirurgii plasticieni sunt adeptii inciziilor ascunse in cutele corpului ori de cate ori este posibil.

Desi liniile de incizie sunt permanente, in cele mai multe cazuri, acestea vor disparea si se vor imbunatati in mod semnificativ cu timpul.

In ceea ce priveste paniculectomia, incizia se extinde de la un sold la altul si se pot ascunde in zona de bikini. In cazul scaderii in greutate in partea de jos, incizia se extinde in jurul circumferintei corpului, intr-un model de linie a bikinilor, incizie conceputa exact pentru a fi ascunsa in lenjeria intima.

Incizia in cazul abdominoplastiei se intinde de la un sold la celalalt chiar deasupra zonei pubiene. Acest lucru va lasa o cicatrice de-a lungul cutelor naturale din cadrul liniei de bikini. Lungimea si vizibiliatea cicatricei variaza de la caz la caz.

Atunci cand se realizeaza o liposuctie, incizia este de dimensiuni foarte mici.

Pentru a va alege medicul chirurg potrivit, trebuie sa tineti cont ca acesta sa aiba certificarile necesare si experienta in domeniul chirurgiei plastice.

In timpul consultatiei initiale, veti avea posibilitatea sa discutati despre ceea ce doriti sa faceti. Chirurgul o sa va evalueze drept candidat pentru chirurgia plastica dupa pierderea dramatica in greutate si o sa va comunice procedurile ce urmeaza a fi facute.

Uitati-va in oglinda si subliniati exact ce doriti imbunatatit. Faceti fotografii pentru dosarul dumneavoastra medical. Evaluati starea de sanatate, inclusiv conditiile de sanatate preexistente sau diversii factori de risc. Evaluati elasticitatea pielii si discutati optiunile chirurgicale si optiunile de tratament.

Chirurgul va poate oferi instructiuni detaliate, va raspunde la orice intrebare la care aveti nelamuriri, va vrea un istoric medical detaliat si va efectua un examen fizic pentru a determina starea pentru o viitoare interventie chirurgicala.

Trebuie sa aveti o greutate stabila inainte de operatie. Procedurile sunt efectuate cel mai frecvent sub forma de anestezie generala, desi anestezia locala cu sedare poate fi utilizata in unele cazuri.

In cazul in care va sunt recomandate valori de referinta ale greutatii sau modificari ale stilului de viata, faceti cele mai bune alegeri pentru a va conforma in obtinerea celor mai bune rezultate si pentru a minimiza riscul de aparitie a complicatiilor. Evitati sa luati aspirina, antiagregante, anticoagulante, antiinflamatorii nonsteroidiene.

Nu trebuie sa fumati cu cateva saptamani inainte de operatie.

Pregatiti-va acasa pentru recuperare.

De exemplu, in cazul in care mobilitatea este redusa, ar putea fi util sa mutati diverse obiecte usoare. Efortul fizic trebuie efectuat treptat, fara a se forta organismul.

In cat timp vor aparea rezultatele si cat vor dura?

Sus

Rezultatele ar trebui sa fie imediate si permanente, desi chirurgia plastica nu poate opri imbatranirea ca proces normal al trecerii timpului.

Pentru siguranta dumneavoasta, precum si cel mai frumos rezultat, este foarte important sa mentineti o relatie cu medicul si dupa interventia chirurgicala, pentru diverse evaluari. Nu ezitati sa contactati medicul atunci cand aveti intrebari sau diverse nelamuriri.


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate