Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Liftingul facial (ritidectomie)

Actualizat la data de: 24 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Liftingul facial (ritidectomie)

Ritidectomia, cunoscuta popular drept lifting facial, este o procedura ce are scopul de a face persoanele sa capate o infatisare mai tanara si luminoasa.

Inainte, pacientii care apelau la asemenea proceduri aveau in jur de 60 de ani, in prezent liftingul facial nefiind limitat de o anumita varsta. Totul depinde de felul in care se simt persoanele care apeleaza la aceasta procedura, ea aplicandu-se atat barbatilor, cat si femeilor.

Liftingul facial implica indepartarea pielii lasate, precum si intarirea muschilor faciali si indepartarea tesutului grasos in exces, de la nivelul regiunii inferioare a fetei. Un lifting facial poate imbunatati linia obrajilor, precum si zona submandibulara si regiunea gatului.

Poate imbunatati orice linie profunda situata de la nas la colturile gurii. Unele persoane prefera asocierea unui lifting al sprancenelor pentru imbunatatirea aspectului etajului superior al fetei.

Un lifting al gatului poate corecta muschii lasati, care formeaza frecvent pliuri pe masura imbatranirii pielii. Aceasta procedura de la nivelul gatului poate fi efectuata in timpul procedurii de lifting facial sau separat.

Procedura: In cazul liftingului facial clasic, inciziile sunt efectuate in partea anterioara, posterioara si deasupra urechii, precum si de-a lungul liniei scalpului. Aceasta le permite chirurgilor plastictieni sa acceseze tesutul conjunctiv si muschii subiacenti tegumentului incizat pentru a efectua manevrele adecvate.

Liftingul facial poate dura in medie 3-4 ore, in functie de experienta medicului curant si de anatomia pacientului. Chirurgul va sutura locul inciziei, la nivelul zonelor incizate pentru a ascunde eventualele cicatrici, iar fata se va bandaja. Se recomanda spitalizarea pacientilor, in medie 2-3 zile, cu administrare de antiinflamatoare, antialgice si antitrombotice.

Efecte adverse frecvente: aparitia de echimoze, hematoame, seroame, tumefiere, senzatie de tensiune si uscaciunea pielii care dureaza de la doua pana la trei saptamani. In anumite cazuri acestea pot persista cateva luni.

Complicatii: foarte rar pot aparea infectii, sangerare sau lezarea unor ramuri ale nervului facial. Alte complicatii includ cicatrizarea excesiva, defectuoasa, pierderea tegumentului sau aspectul anormal al lobului urechii.

Recuperare: pacientul incepe sa se recupereze dupa cateva zile de la interventia chirurgicala. Cu toate acestea, se recomanda odihna la domiciliu, majoritatea pacientilor reluandu-si activitatea dupa aproximativ doua saptamani. Se recomanda evitarea expunerii la soare timp de cateva luni.
Rezultate: efectele liftingului facial dureaza de la cinci pana la 10 ani, bineinteles fiind necesar a se urma cu strictete indicatiile medicului curant


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate