Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia)

Actualizat la data de: 02 Iulie 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce este abdominoplastia

Sus
Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia) Vezi galerie foto Abdominoplastia este o procedura chirurgicala utilizata in scopul obtinerii unui abdomen plat, in cazul in care celelalte metode au esuat. Procedura implica indepartarea grasimii si a tegumentului in exces, precum si intarirea fasciei de la nivel abdominal cu ajutorul suturilor.
Este important de stiut ca abdominoplastia este o interventie chirurgicala majora, deci pacientul trebuie sa fie foarte atent. In functie de intinderea interventiei, pacientul poate ramane cu o cicatrice importanta.

Avand in vedere faptul ca multe dintre persoanele care apeleaza la acest tip de interventie o fac pentru a-si ridica stima de sine, este util ca inainte de procedura sa se explice toate riscurile, complicatiile care pot aparea, precum si felul in care decurge recuperarea.

Cuprins articol

  1. Ce este abdominoplastia
  2. Motivele pentru care se apeleaza la abdominoplastie
  3. Procedura
  4. Efecte adverse frecvente
  5. Complicatii
  6. Recuperare
  7. Rezultate
  8. Citeste pe aceeasi tema

Motivele pentru care se apeleaza la abdominoplastie

Sus
Exista o serie de motive pentru care o persoana poate sa se confrunte cu grasime in exces, elasticitate scazuta a pielii sau probleme la nivelul tesutului conjunctiv. Printre acestea se numara:

- sarcina

- interventii chirurgicale la nivel abdominal

- imbatrinerea

- conformatia fiecarui pacient

Abdominoplastia poate indeparta pielea lasata, excesul de piele, grasimea si intari fascia musculara. De asemenea, pot fi indepartate vergeturile si excesul de piele situate inferior de ombilic. In cazul in care este vorba despre paciente care au suferit o operatie de cezariana, chirurgul poate ingloba cicatricea existenta in cea care ramane dupa abdominoplastie.

Acest tip de interventie chirurgicala poate fi realiaza in combinatie cu alte proceduri cosmetice, precum implanturile mamare.

Inainte de interventie, trebuie avut in vedere ca abdominoplastia nu se adreseaza tuturor pacientilor. De exemplu, trebuie sa se discute cu chirurgul in cazul in care:

- pacienta are in plan sa piarda in greutate un numar semnificativ de kilograme

- daca pacienta planuieste o sarcina in viitorul apropiat

- daca pacienta sufera de boli cronice, precum bolile cardiace sau diabetul

- daca pacienta are un IMC>30 (obezitate)

- daca pacienta ese fumatoare

- daca pacienta a mai suferit si alte interventii chirurgicale abdominale

Cum se pregateste o pacienta pentru abdominoplastie

De obicei, medicul specialiast va dori sa obtina un istoric medical al pacientului, care sa includa alte patologii de care sufera sau a suferit pacienta, tratamentele de fond, operatiile din antecedente. De asemenea, sunt important de mentionat alergiile pacientei, precum si, in cazul in care se opteaza la aceasta procedura pentru scadere ponderala, etapele prin care pacienta a trecut pana la momentul de fata.

Ulterior, pacienta va fi supusa unui examen fizic complet, cu accentul pus pe zona abdominala, vor fi discutate asteptarile vis-a-vis de procedura, va fi necesara stoparea fumatului, evitarea anumitor medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, anticoagulantele, mentinerea unei greutati stabile.

In urma operatiei, va fi nevoie ca pacienta sa primeasca anticoagulare pentru a evita aparitia trombozei.

Procedura

Sus
Exista doua proceduri aplicate in functie de complexitatea dorintelor pacientului:
- abdominoplastia partiala sau minima: implica efectuarea unei mici incizii care ii va permite chirurgului plastician indepartarea grasimii subombilicale in exces si intarirea musculaturii abdominale prin sutura fasciei;
- abdominoplastia completa: este o interventie chirurgicala mai ampla. Implica efectuarea unei incizii de-a lungul abdomenului intre cele doua margini anterioare ale coxalului, in jurul ombilicului, pentru a-i permite chirurgului manipularea si conturarea tegumentului, tesuturilor si muschilor. In plus, ombilicul va fi ridicat intr-o pozitie mai inalta si mai estetica.

Liposuctia este frecvent efectuata in acelasi timp cu abdominoplastia pentru a indeparta grasimea in exces.
Abdominoplastia se poate efectua cu spitalizarea sau nu a pacientului, in functie de tipul interventiei chirurgicale. Cand vorbim despre o abdominoplastie completa, pacientul ramane internat pentru a fi urmarit in evolutie.

Efecte adverse frecvente

Sus

Pot aparea durere sau tumefactie la cateva zile dupa interventia chirurgicala. Daca este nevoie, medicul chirurg va prescrie medicamente antalgice. Inflamatia poate persista cateva saptamani sau luni. De asemenea, poate aparea senzatie de amorteala, echimoze, senzatie de tensiune si stare de fatigabilitate generala.

In timp, cicatricile se pot estompa incet, insa ele nu vor disparea definitiv. Medicul chirurg va recomanda anumite creme sau unguente pentru tratarea cicatricilor.

Complicatii

Sus
Desi sunt rare, complicatiile includ infectie, sangerare subcutanata, colectii lichidiene sau formarea unor cheaguri de sange. In cazul in care colectiile lichidiene sau sanguine nu se resorb de la sine, vor necesita evacuare si drenaj. De aceea, este de preferat ca in urma operatii sa se lase tuburi de dren, pentru a reduce riscurile de acumulare de fluide in exces. Pacientii fumatori si cei cu afectiuni circulatorii, diabet, boli pulmonare, hepatice sau cardiace, au risc mai mare de a face complicatii.

Vindecarea necorespunzatoare este o complicatie foarte rara, dar poate aparea. Aceasta poate necesita o interventie chirurgicala suplimentara, implicand cicatrici suplimentare sau pierderea tegumentului.

Pot aparea perturbari ale sensibilitatii prin afectarea nervilor din zona abdominala, ca urmare a repozitionarii tesuturilor abdominale. De obicei, se remite in cateva luni de la interventie.

Rar, pot aparea reactii adverse la anestezie, avand in vedere ca, fiind o operatie majora, abdominoplastia se realizeaza sub anestezie generala.

Recuperare

Sus

Indiferent daca se efectueaza o interventie partiala sau completa, la sfarsit se vor efectua suturi si pansamente sterile. Este importanta respectarea sfaturilor medicului chirurg in ceea ce priveste schimbarea si ingrijirea pansamentelor in zilele ce urmeaza interventiei chirurgicale. De obicei se monteaza si tuburi de dren, care vor fi mentinute pana la doua saptamani.

Chirurgul estetician va explica pacientului cum trebuie ingrijite acestea. Firele de sutura se indeparteaza la doua pana la trei saptamani de la interventie.

Pacientul trebuie sa isi limiteze foarte mult activitatea cel putin sase saptamani. In primele sase saptamani se va purta o centura abdominala, aceasta va putea fi indepartata la dus. Pacientii vor sta in concediu medical cel putin o luna dupa interventie, pentru o recuperare adecvata. Pot trece cateva luni pana cand pacientii vor obtine recuperarea completa.

Rezultate

Sus

Efectele cosmetice ale abdominoplastiei sunt de lunga durata, mai ales daca pacientul urmeaza o dieta adecvata si efectueaza exercitii fizice regulate. In cazuri rare, poate fi necesara indepartarea tegumentului in exces de la nivelul coapselor, in cadrul altei interventii chirurgicale.


Medici specialisti Chirurgie plastica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate