Cervicoplastia - procedura de corectare a aspectului neplacut al zonei gatului
Liftingul gatului
SusIn timp ce multe persoane sunt multumite de aspectul zonei gatului, la fel de multe persoane, tinere sau in varsta, se simt complexate de aspectul gatului lor, in special de zona din fata, zona gusei.
Aspectul inestetic al gatului poate fi consecinta multor afectiuni, dintre care supraponderea si/sau obezitatea sunt cele mai comune. Alta cauza poate fi predispozitia genetica si distributia specifica a tesutului adipos in regiunea cervicala.
Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde din elasticitate si fermitate, ducand la un aspect si mai flasc al tesutului moale. Nu in ultimul rand, exista o categorie de pacienti ce prezinta retrognatie, o afectiune in care mandibula este retractata si da impresia ca pacientul nu are barbie si mandibula.
Cuprins articol
Ce este cervicoplastia
SusCervicoplastia, sau operatia de lifting a gatului, ofera o solutie de imbunatatire a aspectului zonei cervicale, multor pacienti. Cervicoplastia este o operatie estetica, care are ca scop remodelarea zonei gatului, barbiei si mandibulei. Aceasta operatie nu are efect asupra trasaturilor fetei si nu va rejuvena aceasta zona.
Avand in vedere popularitatea crescanda a operatiilor estetice, este important ca pacientii ce aleg sa isi faca aceste interventii, sa cunoasca toate detaliile si riscurile.
Operatiile estetice nu sunt menite pentru a trata multe afectiuni, ci pentru a trata probleme de ordin estetic. Odata efectuate anumite modificari, acestea nu mai pot fi inversate cu usurinta.
De asemenea, orice interventie de acest gen, inclusiv cervicoplastia, trebuie realizata de catre un medic chirurg plastician, licentiat si specializat in acest tip de interventii.
Candidatii pentru cervicoplastie
SusCervicoplastia se realizeaza, in principiu, oricarui pacient o doreste si care are varsta de peste 18 ani. Cel mai frecvent, varsta pacientilor este cuprinsa intre 30 si 70 de ani.
Cervicoplastia este menita sa corecteze defecte cosmetice, precum:
• Tesut adipos in exces
• Piele in exces, laxa, lipsita de fermitate
• Retrognatie
Daca va simtiti complexat in legatura cu aspectul zonei cervicale, in special zona anterioara, puteti apela la un consult estetic si la o astfel de interventie. Astfel veti deveni candidat pentru cervicoplastie, iar dupa ce medicul chirurg plastician se asigura ca nu aveti contraindicatii pentru cervicoplastie, va poate realiza operatia.
Cum decurge operatia de cervicoplastie?
SusCervicoplastia poate fi realizata in cabinetul privat al unui medic plastician, intr-o clinica de chirurgie plastica sau intr-un spital, in functie de preferinte si disponibilitate. Se realizeaza, de obicei, sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca pacientul va fi adormit pe tot parcursul interventiei
Intreaga operatie dureaza intre 2 si 3 ore, de regula. Cazurile mai complexe vor necesita mai multe tipuri de abordari si interventii in aceeasi zona, durata fiind astfel prelungita. Cervicoplastia cuprinde, de fapt, mai multe mici interventii, ce constituie pasii operatiei. Primul pas este indepartarea pielii in exces. Al doilea pas il constituie platismaplastia, termen ce descrie remodelarea muschilor cervicali. Medicul chirurg poate apoi realiza si liposuctia, procedura in care sunt indepartate si absorbite depozitele de grasime de la nivelul gatului.
Straturile de tesut sunt apoi reatasate si suturate, prin suturi fine, intradermice, care vor fi foarte putin vizibile si astfel foarte estetice.
In ceea ce priveste tehnica chirurgicala, se realizeaza doua incizii la nivelul urechilor, fie sub ele, fie usor in spatele lor. De la nivelul celor 2 incizii se separa toate straturile gatului, se remodeleaza si se reataseaza.
Alte optiuni de imbunatatire a aspectului gatului
SusCervicoplastia este efectuata sub anestezie generala si este, cu siguranta, o interventie invaziva. Mai mult decat atat, este compusa din mai multe etape. In unele cazuri, o singura procedura, minim invaziva, poate rezolva problema estetica a unui pacient, nefiind nevoie de cervicoplastie.
Astfel, alternativele includ:
• Liposuctia cervicala: Indepartarea tesutului adipos poate imbunatati considerabil aspectul gatului, fara a fi nevoie de remodelarea muschilor si a pielii. Aceasta interventie este recomandata doar persoanelor cu o cantitate minima de grasime si piele in exces, la acel nivel.
• Lifting facial: In aceasta interventie, este vizata in principal imbunatatirea aspectului fetei, cu indepartarea grasimii si pielii in exces de la nivelul fetei. In cadrul interventiei se realizeaza si lifting la nivelul gatului, pentru a crea armonie si continuitate estetica. Aceasta interventie este mai benefica pentru pacientii care isi doresc modificari si efect de intinerire si la nivelul fetei, nu doar al gatului.
• Implantul de menton: Acesta se recomanda pacientilor cu un menton (barbie) slabit, care ofera aspect flasc si inestetic gatului. Majoritatea acestor pacienti sufera de retrognatie, un defect al mandibulei.
Toate aceste optiuni trebuie discutate cu medicul plastician care va va opera, iar acesta va alege varianta cea mai potrivita pentru cazul dumneavoastra.
Cat de dureroasa este cervicoplastia?
SusDupa operatia de cervicoplastie, va exista, cu siguranta, un disconfort local. Medicamentele antialgice prescrise de catre medic vor ameliora acest disconfort. Majoritatea pacientilor nu au raportat dureri semnificative sau intense. Un anumit grad de edem si de vanatai, poate fi prezent, dar acestea sunt doar temporare. Recomandarea de odihna totala este de o saptamana dupa interventie, acasa, nu in spital. Dupa 3 saptamani pot fi reluate toate activitatile obisnuite.
Rezultate
SusIn timpul perioadei de recuperare de dupa interventie, doctorii va vor instrui sa purtati un bandaj compresiv timp de cateva zile. Acesta va ajuta la reluarea si imbunatatirea circulatiei, va minimiza edemul si va proteja zona abia operata. In acest mod, pacientul se va vindeca mai repede si perioada de recuperare va fi cat mai scurta.
Chiar daca edemul poate fi prezent timp de cateva saptamani, pacientii ar trebui sa vada modificari si imbunatatiri semnificative dupa o saptamana de la operatie. Rezultatele difera de la caz la caz, dar de obicei pacientii isi vor simti si vedea gatul mai definit, linia mandibulara mai evidenta, pielea mai ferma.
Rezultatul cervicoplastiei poate dura pana la 10 ani dupa interventie, in functie de stilul de viata si predispozitia genetica a fiecarui pacient. In special in cazurile in care excesul de tesut adipos si piele a fost din cauza obezitatii, pierderea in greutate si mentinerea unei vieti active, dupa operatie, este esentiala.
Riscuri si limite
SusCa si in orice interventie chirurgicala estetica, exista anumite riscuri. Cel mai frecvent risc raportat a fost reactia alergica severa, ce apare la medicamentele anestezice, precum si riscul de infectie. La persoanele susceptibile, exista riscul de cicatrizare si aspect inestetic al punctelor de sutura. Din fericire, acestea se pot repara printr-o interventie ulterioara.
Riscurile pot fi semnificativ diminuate prin alegerea unui medic chirurg specialist, care a mai efectuat astfel de operatii inainte, avand rezultate bune. De asemenea, respectarea indicatiilor pre si post-operatorii favorizeaza semnificativ rezultatele bune. In cazul in care sunteti fumator, tineti minte ca trebuie sa opriti fumatul cu 2 saptamani inainte de interventie, intrucat fumatul afecteaza vindecarea pielii.
Concluzie
SusCervicoplastia este o operatie plastica de corectare a aspectului neplacut al zonei gatului. Orice persoana nemultumita de regiunea cervicala poate apela la aceasta interventie, in care va fi indepartat excesul de tesut adipos si de piele din acea zona. Este esential sa mergeti la un consult inainte, la un medic specialist chirurg plastician, care va va recomanda interventia potrivita.
Bibliografie:
https://www.kno-clinic.com/cosmetical-facial-surgery/necklifting/
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/neck-lift
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
- Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Operatia pentru barbia dubla (gusa)
- Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele
- Proceduri cosmetice fara bisturiu
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 10 greseli in ingrijirea pielii
- Obiceiuri care afecteaza sanatatea pielii
- Cel mai bun ritual de ingrijire pentru fiecare tip de piele