Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala
ORDIN nr. 1803 din 29 octombrie 2008
Susprivind stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, precum si bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, in sistemul de asigurari sociale de sanatate
Vazand Referatul de aprobare comun al Directiei farmaceutice, Directiei politici, strategii si managementul calitatii in sanatate si al Agentiei Nationale de Programe si al Agentiei Nationale a Medicamentului nr. E.N. 11.355/2008, avand in vedere prevederile:
- ARTICOLUL 851 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
- ARTICOLUL 140 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin:
ARTICOLUL 1
(1) Se aproba Metodologia de calcul al preturilor de desfacere angro si en detail pentru produsele medicamentoase de uz uman corespunzatoare DCI-urilor din sublistele A, B, C1 si C3 de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuta in anexa nr. 1.
(2) Se aproba Metodologia de calcul al preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate nominalizate prin Hotararea Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 2.
ARTICOLUL 2
(1) Se aproba Lista denumirilor comerciale si a preturilor produselor medicamentoase de uz uman corespunzatoare denumirilor comune internationale (DCI) din sublistele A, B, C1 si C3 ale anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuta in anexa nr. 3.
(2) Preturile produselor medicamentoase de uz uman mentionate la alin. (1) se asimileaza ca fiind preturi de CaNaMed pentru calculul preturilor de referinta in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
(3) Pe perioada de valabilitate a prezentului ordin, lista prevazuta la alin. (1) poate fi actualizata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care un medicament cu aprobare de punere pe piata obtine de la Ministerul Sanatatii Publice un pret mai mic decat pretul de vanzare cu amanuntul al produsului care da pretul de referinta in cadrul aceluiasi DCI.
ARTICOLUL 3
Se aproba Lista denumirilor comerciale si a preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate, corespunzatoare denumirilor comune internationale (DCI) cuprinse in sublista C2 a anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008, cu exceptia medicamentelor derivate din sange si plasma umana, prevazuta in anexa nr. 4.
ARTICOLUL 4
Se aproba Lista denumirilor comerciale si a preturilor de decontare pentru medicamentele derivate din sange si plasma umana, corespunzatoare denumirilor comune internationale (DCI) din sublista C2 a anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008, prevazuta in anexa nr. 5.
ARTICOLUL 5
Daca un produs medicamentos de uz uman corespunzator unui anume DCI se regaseste atat in sublista C2, cat si in una dintre celelalte subliste (A, B, C1 si C3), pretul cu amanuntul maximal utilizat va fi cel corespunzator prescriptiei medicale.
ARTICOLUL 6
Cursul de schimb valutar utilizat in metodologia de calcul al preturilor de desfacere angro si en detail pentru produsele medicamentoase de uz uman, precum si in metodologia de calcul al preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate este prevazut in anexa nr. 6.
ARTICOLUL 7
Modalitatea de caicul prevazuta in prezentul ordin nu se aplica produselor medicamentoase de uz uman produse in Romania.
ARTICOLUL 8
Anexele nr. 1, 2, 3*), 4*), 5*) si 6 fac parte integranta din prezentul ordin.
ARTICOLUL 9
Prezentul ordin intra in vigoare la data de 31 octombrie 2008 si se aplica pana la data de 31 decembrie 2008.
ARTICOLUL 10
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii publice, Gheorghe Eugen Nicolaescu
*) Anexele nr. 3, 4 si 5 se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 737 bis in afara abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul de vanzari si informare al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.
Cuprins articol
ANEXE
SusANEXA Nr. 1
METODOLOGIA DE CALCUL al preturilor de desfacere angro si en detail pentru produsele medicamentoase de uz uman corespunzatoare DCI-urilor din sublistele A, B, Ci si C3 de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate
A. Modalitatea de calcul ai pretului cu ridicata maximal
Pretul cu ridicata maximal (PRmax) se calculeaza pe baza urmatoarei formule:
PRmax = pretul extern CIP x cursul de schimb valutar + adaosul de distributie x (pretul extern CiP x cursul de schimb valutar)
Daca pretul extern CIP inregistrat in Romania este mai mare decat valoarea rezultata ca urmare a calcularii mediei celor mai mici 3 preturi externe CIP din cele 12 tari de referinta - 5%, pretul cu ridicata maximal este cel rezultat ca urmare a aplicarii formulei de mai sus.
Daca pretui extern CIP inregistrat in Romania este mai mic sau egal cu valoarea rezultata ca urmare a calcularii mediei celor mai mici 3 preturi externe CIP din cele 12 tari de referinta - 5%, pretul cu ridicata maximal este cel rezultat ca urmare a aplicarii urmatoarei formule:
PRmax = Pretul extern CIP inregistrat in Romania x cursul de schimb valutar + adaosul de distributie x (pretul extern CIP x cursul de schimb valutar)
Adaosul de distributie va fi unic, in procent de 14%,
Adaosul de desfacere en detail se calculeaza conform grilei de mai jos:
A
Nivel valoric al pretului cu ridicata Cota de adaos
0-2,00 24%
2,01-5,00 20%
5,01-7,50 15%
Peste 7,50 12%
B. Modalitatea de calcul al pretului cu amanuntul maximal
Pretul cu amanuntul maximal (PAmax) se calculeaza pe baza urmatoarei formule:
PAmax = pretul cu ridicata maximal + adaos comercial x pretul cu ridicata maximal + TVA x (pretul cu ridicata maximal + adaos comercial x pretul cu ridicata maximal)
Pretul extern CIP utilizat reprezinta valoarea rezultata ca urmare a calcularii mediei celor mai mici 3 preturi externe CIP din cele 12 tari de referinta cu o diminuare in procent de 5%.
Tarile de referinta sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Ungaria.
Cursul de schimb valutar utilizat este de 3,6388 lei/euro si a fost stabilit in baza negocierii dintre Ministerul Sanatatii Publice, producatorii internationali de medicamente si distribuitorii si importatorii de medicamente. Cursurile de schimb valutar utilizate sunt cele comunicate de Autoritatea Nationala a Vamilor, valabile pentru perioada in care cursul de schimb leu-euro a fost de 3,6388 (conform anexei nr. 6).
ANEXA Nr. 2
METODOLOGIA DE CALCUL al preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate nominalizate prin Hotararea Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2008, cu modificarile si completarile ulterioare
(A) Modalitatea de calcul al pretului cu ridicata maximal
1. Pentru medicamentele care se acorda bolnavilor cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate, cu exceptia medicamentelor derivate din sange sau plasma umana, pretul cu ridicata maximal (PRmax) se calculeaza pe baza urmatoarei formule:
PRmax = pretul extern CIP x cursul de schimb valutar + adaosul de distributie x (pretul extern CIP x cursul de schimb valutar)
Daca pretul extern CIP inregistrat in Romania este mai mare decat valoarea rezultata ca urmare a calcularii mediei celor mai mici 3 preturi externe CIP din cele 12 tari de referinta -5%, pretul cu ridicata maximal este cel rezultat ca urmare a aplicarii formulei de mai sus.
Daca pretul extern CIP inregistrat in Romania este mai mic sau egal cu valoarea rezultata ca urmare a calcularii mediei celor mai mici 3 preturi externe CIP din cele 12 tari de referinta -5%, pretul cu ridicata maximal este cel rezultat ca urmare a aplicarii urmatoarei formule:
PRmax = Pretul extern CIP inregistrat in Romania x cursul de schimb valutar + adaosul de distributie x (pretul extern CIP x cursul de schimb valutar)
2. Pentru medicamentele derivate din sange sau plasma umana care se acorda bolnavilor inclusi in programele nationale de sanatate, pretul cu ridicata maximal se calculeaza conform formulei:
PRmax = pretul negociat x cursul de schimb valutar + adaosul de distributie x (pretul negociat x cursul de schimb valutar)
Adaosul de distributie va fi unic, in procent de 12%.
Adaosul de desfacere en detail va fi unic, in procent de 1,5%.
(B) Modalitatea de calcul al pretului cu amanuntul maximal
Pretul cu amanuntul maximal (PAmax) se calculeaza pe baza urmatoarei formule:
PAmax = pretul cu ridicata maximal + adaos comercial x pretul cu ridicata maximal + TVAx (pretul cu ridicata maximal + adaos comercial x pretul cu ridicata maximal)
ANEXA Nr. 6
CURSUL DE SCHIMB VALUTAR utilizat in metodologia de calcul al preturilor de desfacere angros si en detail pentru produsele medicamentoase de uz uman, precum si in metodologia de calcul al preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor uprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate
Valuta Lei
JPY100 2,4237
CHF 2,2868
DKK 0,4878
EUR 3,6388
GBP 4,5702
PLN 1,09
USD 2,5606
Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 737 din data de 30 octombrie 2008
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime)
- Stabilirea fertilitatii
- Stabilirea varstei fetale
- Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect
- Informatii esentiale despre biopsia hepatica
- Ayurveda si tipurile constitutionale
- Reechilibrarea libidoului scazut
- Cand este nevoie de ochelari de citit?
- Informatii utile despre biopsia polipilor nazali