Legea plantelor medicinale si aromatice
Legea plantelor medicinale si aromatice, legea nr 491/2003, publicata in M.Of. partea I nr 844/26.11.2003
SusARTICOLUL 1
(1) Prezenta lege stabileste cadrul general privind productia, procesarea si organizarea pietei plantelor medicinale si aromatice, relatiile dintre producatori, procesatori si comercianti.
(2) In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) productia reprezinta obtinerea prin cultivare sau recoltare din flora spontana a plantelor medicinale si aromatice;
b) prelucrarea reprezinta conditionarea plantelor medicinale si aromatice in: ceaiuri, condimente naturale, precum si in materii prime pentru procesare;
c) procesarea reprezinta transformarea materiilor prime obtinute prin prelucrare in produse care se comercializeaza: medicamente, cosmetice, suplimente nutritive si dietetice, aditivi alimentari de aromatizare;
d) producatorul este persoana fizica sau juridica ce cultiva plante medicinale si aromatice;
e) culegatorul este persoana fizica sau juridica ce recolteaza din flora spontana plante medicinale si aromatice;
f) procesatorul este persoana fizica sau juridica ce prelucreaza plantele medicinale si aromatice pentru a obtine produse finite, in vederea comercializarii;
g) plantele medicinale si aromatice sunt plantele din catalogul si nomenclatorul national al plantelor medicinale si aromatice din cultura si flora spontana sau din catalogul oficial comunitar ori al unui stat membru al Uniunii Europene.
(3) Catalogul si nomenclatorul national al plantelor medicinale si aromatice din cultura si flora spontana se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
ARTICOLUL 2
In sensul prezentei legi, autoritatea administratiei publice centrale in domeniul plantelor medicinale si aromatice este Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, denumit in continuare autoritate competenta.
ARTICOLUL 3
(1) Pentru plantele medicinale si aromatice care se comercializeaza in stare proaspata si procesate se stabilesc norme tehnice de producere si comercializare. Normele tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale si aromatice se elaboreaza de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si de Ministerul Sanatatii si se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al ministrului sanatatii.
(2) Pentru stabilirea normelor tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale si aromatice se au in vedere prevederile Ghidului de buna practica pentru cultivarea plantelor medicinale si aromatice si ale Ghidului de buna practica pentru recoltarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana.
(3) Ghidul de buna practica pentru cultivarea plantelor medicinale si aromatice si Ghidul de buna practica pentru recoltarea plantelor medicinale si aromatice din flora spontana se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
(4) Plantele medicinale si aromatice destinate comercializarii in stare proaspata si procesate pot fi introduse pe piata daca sunt conforme cu normele tehnice de producere si comercializare.
(5) Produsele obtinute prin procesarea plantelor medicinale si aromatice si având indicatii terapeutice se incadreaza in categoria medicamentelor si se autorizeaza pentru introducerea pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului.
(6) Supravegherea pe piata a produselor prevazute la alin. (5) se realizeaza de catre inspectorii din Directia generala farmaceutica, inspectia de farmacie si aparatura medicala din cadrul Ministerului Sanatatii si de catre inspectorii din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului.
(7) Supravegherea pe piata pentru celelalte produse prevazute la alin. (4) se face de catre inspectorii Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si ai Ministerului Sanatatii, precum si de catre persoanele autorizate din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
ARTICOLUL 4
Conformitatea cu normele tehnice de producere si comercializare a plantelor medicinale si aromatice, atât in stare proaspata, cât si procesate, se stabileste, potrivit legii, de organismele de certificare acreditate in acest scop.
ARTICOLUL 5
Pentru a fi comercializate plantele medicinale si aromatice sunt supuse procedurii de certificare.
ARTICOLUL 6
(1) Se infiinteaza Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice, format din 7-9 persoane, cercetatori si cadre didactice, experti in domeniu, care examineaza problemele legate de functionarea pietei plantelor medicinale si aromatice si emite deciziile tehnice.
(2) Componenta, organizarea, functionarea si locul de desfasurare a activitatii Comitetului tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al ministrului economiei si comertului.
ARTICOLUL 7
(1) In scopul dezvoltarii sectorului si al punerii in valoare a resurselor din domeniul plantelor medicinale si aromatice, Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice elaboreaza programe referitoare la producerea, procesarea si promovarea plantelor medicinale si aromatice pentru perioade de la un an pâna la 3 ani.
(2) Producatorii agricoli, cultivatori de plante medicinale si aromatice, beneficiaza de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2002.
ARTICOLUL 8
Autoritatea competenta intocmeste anual lista cu denumirea programelor prevazute la ARTICOLUL 7 alin. (1) si tine evidenta programelor de interes national.
ARTICOLUL 9
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Comertului, impreuna cu Comitetul tehnic interministerial al plantelor medicinale si aromatice si Consiliul pe produs, intocmesc Strategia nationala a sectorului de plante medicinale si aromatice, care se aproba prin hotarâre a Guvernului.
ARTICOLUL 10
(1) Intre producatorii agricoli si/sau culegatorii de plante medicinale si aromatice, pe de o parte, si comercianti si/sau procesatori, pe de alta parte, se incheie contracte.
(2) Contractele prevazute la alin. (1) se inregistreaza, in scop statistic, la autoritatea competenta.
ARTICOLUL 11
(1) Producatorii agricoli de plante medicinale si aromatice au obligatia de a declara anual suprafata efectiv cultivata, pe specii, si livrarile realizate.
(2) Declaratiile se inregistreaza la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti.
(3) Situatia centralizatoare a acestor inregistrari se transmite Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
ARTICOLUL 12
Plantele medicinale si aromatice, in stare proaspata si procesate, care provin din Uniunea Europeana, legal produse, pot fi comercializate pe teritoriul României daca indeplinesc conditiile stabilite de reglementarile legale nationale in domeniu.
ARTICOLUL 13
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu consultarea Consiliului pe produs, emite ordinele prevazute la ARTICOLUL 1 alin. (3) si ARTICOLUL 3 alin. (3) si, impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Comertului, elaboreaza ordinele comune prevazute la ARTICOLUL 3 alin. (1) si ARTICOLUL 6 alin. (2).
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 8 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor ARTICOLUL 74 alin. (2) din Constitutia României.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare
- Beneficiile ceaiurilor din plante
- Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare
- Efectele plantelor in functie de forma de administrare
- Cele mai sanatoase plante de apartament
- 11 plante si condimente care amelioreaza simptomele artritei reumatoide
- 8 medicamente si plante care va pot afecta viata sexuala
- 9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii
- Ciupercile medicinale