Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stilmularea lactatiei

Actualizat la data de: 02 Mai 2012

Generalitati

Sus
Stilmularea lactatiei

Adesea mamele cred ca productia lor lactata este destul de redusa cand, de fapt, acest lucru nu este real. In cazul in care greutatea bebelusului dvs. creste in mod constant, desi acesta este hranit doar la san, atunci nu trebuie sa va faceti nici o grija legata de productia lactata.

Este important sa retineti ca senzatia de san golit, comportamentul copilului dvs., apelarea la asistenta medicala sau volumul de lapte pompat din san nu sunt moduri valide de a determina daca o femeie are lapte suficient pentru copilul sau.

Ce se poate intampla in cazul in care copilul nu creste corespunzator in greutate? In cazul in care micutul are un numar adecvat de scutece ude si murdare, inseamna ca productia de lapte este suficienta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Raspunsuri la posibile ingrijorari legate de scaderea productiei lactate
  3. Potentiale cauze ale productiei lactate scazute
  4. Cresterea productiei lactate
  5. Remedii naturiste
  6. Plante de evitat
  7. Alte remedii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Raspunsuri la posibile ingrijorari legate de scaderea productiei lactate

Sus

- Copilul dvs. suge frecvent la san - Laptele matern este digerat rapid (de obicei 1.5-2 ore), astfel incat copiii alaptati la san trebuie sa manance mai des decat bebelusii care sunt hraniti cu formula. Multi bebelusi simt nevoia puternica de a suge. De asemenea, copiii simt nevoia de contact continuu cu mama, in scopul de a se simti in siguranta. Toate aceste lucruri sunt normale si copilul nu va fi rasfatat daca i se vor satisface aceste nevoi.

- Copilul creste brusc frecventa sau durata suptului la san - Acest lucru este datorat unui salt de crestere. Cu cat copilul suge mai mult la san, cu atat creste oferta de lapte. Nu se va oferi supliment de lapte bebelusului deoarece cand se va intampla acest lucru, necesitatea completarii va informa organismul dvs. ca micutul nu are nevoie de lapte in plus si oferta de lapte de la san va scadea.

- Copilul suge mai des si este agitat seara - Multi bebelusi sunt agitati atat in tipul zilei cat si seara. Aceasta stare de nervozitate poate avea multe motive dar deseori dispare inainte de a se gasi un motiv.

- Durata suptului nu este atat de indelungata cum preconizati - Pe masura ce copiii cresc si sug mai bine, sanul este golit din ce in ce mai bine in timpul suptului dar si mai rapid.

- Sanii nu se golesc atunci cand laptele se scurge din san inainte de masa copilului. Deseori scurgerile se opresc dupa ce cantitatea de lapte a fost adaptata la nevoile bebelusului.

- Nu simtiti procesul de ejectie al laptelui (care este reflex) sau simtiti ca acesta nu mai este la fel de intens ca inainte - Unele femei nu simt niciodata reflexul de ejectie, dar acest lucru nu inseamna ca exista vreo problema cu productia de lapte.

- Cantitatea de lapte pompata este prea scazuta sau nu aveti lapte deloc. Cantitatea de lapte pe care o puteti pompa nu este relevanta. La nivelul sanului este stocat un volum mai mare de lapte, iar un copil sanatos suge mult mai eficient decat orice pompa. De asemenea, pomparea este un proces diferit de suptul copilului si aceasta depinde si de tipul de pompa utilizata. Unele femei ai caror sani au suficient lapte se afla in imposibilitatea de a furniza lapte atunci cand folosesc pompa pentru muls.

Potentiale cauze ale productiei lactate scazute

Sus

Exista mai multe cauze care pot provoca sau pot contribui la scaderea productiei lactate

- Utilizarea de supliment - Suptul este un proces bazat pe cerere si oferta. Productia de lapte are la baza un mecanism care este reglat in functie de cat de frecvent si viguros suge copilul. Dupa orice sticla in plus de apa, suc, ceai sau formula pe care bebelusul o va bea, acesta va suge mai putin, iar organismul mamei va primi semnal sa produca mult mai putin lapte.

- Confuzia de sfarc - Atunci cand bebelusul suge lapte dintr-un biberon, acest tip de supt este diferit de cel de la san, iar pentru cel mic va fi mai simplu sa suga. Ca urmare, daca i se ofera copilului lapte din biberon, pot sa apara probleme de supt corect la san sau poate duce la manifestarea preferintei bebelusului pentru biberon (fluxul de lapte eliberat dintr-un biberon este constant si rapid fata de cel de la san).

- Suzeta - Suzeta poate contribui si ea la confuzia de sfarc - Timpul petrecut de bebelus la san poate sa scada, ca si cantitatea de lapte produs.

- Aparatoarele pentru mameloane pot declansa confuzia de sfarc - Acestea pot reduce de asemenea, stimularea mamelonului sau pot sa interfereze cu ciclul cerere-oferta care sta la baza productiei lactate.

- Programarea meselor poate sa interfereze cu cererea si oferta de lapte si poate contribui la scaderea productiei lactate, cateva luni mai tarziu. De ceea, este important ca micutul sa fie alaptat de cate ori ii este foame (la cerere).

- Copilul somnoros - In primele saptamani, nou-nascutii sunt somnorosi si doresc sa suga destul de rar si in perioade destul de scurte de timp. Pana cand copilul se trezeste si solicita sa fie alaptat in mod constant, incercati sa-l treziti si sa-l hraniti la san, cel putin la doua ore in timpul zilei si cel putin la 4 ore noaptea pentru a stabiliza cantitatea de lapte.

- Scurtarea timpului pentru supt - Oprirea alaptatului inainte ca micutul sa termine din proprie initiativa masa la san, poate sa interfereze cu ciclul cerere-oferta. De asemenea, continutul de grasime al laptelui (cel care sta la baza cresterii in greutate) este mai mare spre sfarsitul alaptarii.

- Suptul dintr-un singur san in timpul unei reprize de alaptat - Acest lucru este in regula in cazul in care cantitatea de lapte este bine stabilita si copilul creste in mod constant in greutate. Daca doriti sa supliniti productia lactata, lasati copilul sa termine suptul dintr-un san, apoi mutati-l si la celalalt san.

- Probleme de sanatate sau anatomice ale copilului pot impiedica micutul sa suga in mod corespunzator, reducandu-se astfel productia de lapte.

Cresterea productiei lactate

Sus

Productia lactata este un proces bazat pe mecanismul cerere si oferta. Daca o mama doreste sa creasca productia lactata este important sa inteleaga cat mai bine acest proces si sa nu renunte la alaptat, chiar daca crede ca la un moment dat, nu ofera micutului sau o cantitatea suficienta de lapte (reperul cel mai important in acest sens este cresterea constanta a greutatii copilului).

Pentru a accelera cresterea cantitatii de lapte si pentru a suplini volumul de lapte per ansamblu, cheia este ca sanul sa fie golit de o cantitate cat mai mare de lapte, in mod frecvent pentru ca laptele sa se acumuleze la nivelul sanului, intre mese.

Iata cateva modalitati prin care productia lactata poate fi majorata:

- Asigurati-va ca bebelusul se hraneste suficient - Cu cat micutul suge mai mult, cu atat productia de lapte va creste mai mult. In cazul in care laptele nu este eliminat eficient, cantitatea acestuia se va diminua. Un copil somnoros, utilizarea de aparatoare pentru mameloane, diferite probleme anatomice sau de sanatate ale copilului, pot sa interfereze cu abilitatea micutului de a goli complet sanii mamei de lapte.

Suptul ineficient va avea ca si consecinta hranirea insuficienta a copilului. In cazul in care copilul nu este alaptat suficient iar sanii nu sunt goliti complet, este important ca mama sa foloseasca aparatul de muls dupa, sau intre supturi pentru a mentine productia de lapte la un nivel optim, pana cand problemele de alaptare vor fi rezolvate.

- Tineti copilul la san atata timp cat acesta suge in mod activ. Nu uitati sa eliminati laptele ramas, in mod frecvent. Daca micutul are probleme de greutate, puneti-l la san cel putin la 1.5-2 ore in timpul zilei si la 3 ore pe parcursul noptii.

- Luati-va o mica vacanta de alaptat. Tineti copilul in pat cu dvs. 2-3 zile si nu faceti nimic altceva decat sa-l alaptat cat mai mult si sa va odihniti (normal, hraniti-va si consumati multe lichide). Oferiti bebelusului pentru supt, ambii sani. Lasati copilul sa goleasca intai un san si apoi oferiti-l si pe al doilea.

Schimbati pozitia de supt a copilului daca adoarme sau isi pierde interesul si nu lasati bebelusul sa suga doar pentru confort (este important sa suga in mod activ).

- Evitati biberoanele si suzetele. Cu ajutorul acestora bebelusul isi va satisface nevoia de a suge la san. Daca este necesar un supliment medical temporar, acesta poate fi administrat cu lingurita sau seringa, pipeta sau cana.

- Oferiti copilului doar lapte matern. Evitati toate formele de alimente solide, apa si lapte formula inainte ca cel mic sa atinga varsta de sase luni.

- Odihna suficienta pentru mama. Odihniti-va si dorimit atunci cand micutul dvs. doarme. Relaxati-va, beti lichide atunci cand sunteti insetata (nu fortat - surplusul de lichide nu ajuta la cresterea productiei lactate) si urmati o dieta echilibrata si sanatoasa.

- Utilizati pompa pentru muls, dupa sau intre sesiunile de muls, mai ales in cazul in care copilul nu se hraneste eficient (cantitati reduse de lapte) ori frecvent. Scopul folosirii pompei pentru muls este de a elimina cat mai mult lapte din sani si pentru a creste frecventa golirii sanului.

Pentru ca in urma pomparii sa creasca productia de lapte, asigurati-va ca prin muls se indeparteaza o cantitate optima de lapte din san si continuati sa va mulgeti inca 2-5 minute chiar si dupa ce au curs ultimele picaturi de lapte. Totusi chiar si o repriza scurta de muls (la intervale frevente chiar daca nu este eliminata toata cantitatea de lapte) poate fi de ajutor.

- Luati in considerare produse galactogene. Consumul unor plante medicinale sau medicamente poate creste cantitatea de lapte (sunt galactogene).

Remedii naturiste

Sus

- Schinduful si schinelul ajuta la cresterea productei de lapte matern atunci cand sunt consumate in mod constant. Se considera ca ambele plante pot fi utilizate in siguranta de catre femeile care alapteaza si au tendinta de a actiona mai bine in combinatie una cu alta. In cazul capsulelor, se recomanda sa se administreze trei astfel de capsule de trei ori pe zi, dar pot exista variatii ale potentei acestor plante. Ambele par sa functioneze rapid. Daca nu observati nici o imbunatatire dupa prima saptamana de utilizare, ar fi indicat sa incercati si alte remedii.

- Feniculul este considerat un remediu natural sigur, pentru stimularea productiei lactate. Desi acesta nu a fost testat stiintific, consumul de feniculul este considerat inofensiv atat pentru mama cat si pentru copil. Acesta poate fi folosit sub forma de capsule, fiind mult mai eficient in combinatie cu alte plante cum ar fi semintele de schinduf, in ceaiuri.

- Anasonul este o alta planta care poate fi consmata sub forma de ceai (o jumatate de lingurita de seminte se vor adauga intr-o cana cu apa fierbinte si se vor lasa cateva minute pentru a infuza). Atat anasonul, chimenul cat si feniculul consumate de mama, pe langa stimularea secretiei lactate, au un rol important in calmarea colicilor bebelusului. In acest scop se vor bea 1-2 cani de ceai din amestecul acestor plante, zilnic.

- Alte plante care sunt recomandate pentru stimularea si cresterea productiei lactate: frunzele de zmeur rosu, musetelul, armurariul, lucerna si urzica. Aceste ingrediente pot fi gasite sub forma combinata in diverse ceaiuri indicate mamelor care alapteaza. Si drojdia este indicata in acelasi scop, sub forma de capsule sau adaugata in produsele alimentare.

Plante de evitat

Sus

Femeile care alapteaza ar trebui sa evite consumul anumitor plante intrucat acestea ar putea fi daunatoare pentru copil. Printre acestea se numara ginsengul, radacina de lemn dulce si tataneasa. In plus, multe dintre suplimentele cu schinduf contin si cimbru. Aceste amestecuri vor fi evitate. Daca exista dubii legate in mod special de o planta si de efectul sau asupra copilului se va cere sfatul medicului pediatru.

Alte remedii

Sus

In plus, fata de remediile naturiste, adaugarea unor alimente in dieta poate stimula si creste productia lactata in cazul unei mame care alapteaza. Printre aceste produse alimentare ar trebui sa se numere: fulgii de ovaz, usutoriul si ghimbirul.

Chiar daca remediile pe baza de plante si metodele alternative sunt de ajutor pentru cresterea lactatiei, totusi cel mai bun mod pentru sustinerea acestui proces este ca mama sa se asigure ca bebelusul suge corect la san si nu intampina nici o dificultate atunci cand se hraneste.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate