Beneficiile alaptarii
Generalitati
SusAlaptarea este o modalitate naturala prin care sugarilor li se furnizeaza substantele nutritive de care au nevoie pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa.
Practic, toate mamele pot alapta, important este ca ele sa sa detina informatiile corecte, sa fie instruite de cadrele medicale sa alapteze si sa dispuna de sprijinul familiei.
Colostrul, laptele de culoare galbena, cu consistenta crescuta, lipicios, produs la sfarsitul sarcinii, este alimentul perfect pentru nou-nascuti. De aceea, alaptatul ar trebui incurajat, inca din primele ore dupa nastere.
Cuprins articol
Argumente pentru a alapta
Sus1. Alaptatul este un mod prin care unui bebelus i se furnizeaza nutrientii de care acesta are nevoie - compozitia laptelui matern se schimba pe masura ce copilul creste pentru a se adapta la nevoile acestuia.
2. Prin alaptat, nu se satisface doar foamea nou-nascutului ci si nevoile emotionale ale acestuia.
3. Alaptatul reduce riscul copilului de a dezvolta anumite boli - la bebelusii alaptati exista mai putine riscuri de a manifestea boala Crohn, diabet zaharat, astm bronsic sau sa sufere de alergii.
4. Alaptatul stimuleaza dezvoltarea cognitiva - copiii hraniti artificial au un IQ mai mic si se considera a fi rezutatul unei alimentatii inadecvate.
5. Laptele matern face mai usoara acceptarea de catre copil a alimentatiei diversificate - aromele modificate ale laptelui matern, care isi schimba gustul in functie de ce consuma mama, fac mai usoara tranzitia bebelusului la alimentele solide.
6. Protectie impotriva obezitatii - bebelusii alaptati au un regim alimentar echilibrat inca din primele luni de viata, fapt ce ii ajuta sa dezvolte modele alimentare mai sanatoase.
7. Laptele matern este mai usor de digerat decat orice formula - numarul de eructatii este mai scazut la bebelusii alaptati natural.
8. Laptele matern contine endorfine - hormoni care suprima durerea in mod natural si contribuie la starea de confort cand micutul este bolnav.
9. Alaptarea ajuta uterul sa revina la dimensiunea de dinainte de sarcina prin eliberarea de oxitocina.
10. Alaptatul ajuta la pierderea surplusului de kilograme - prin alaptat si productia de lapte, se pierd aproximativ 500 calorii in fiecare zi.
11. Mamele care alapteaza au un risc mai mic de a avea cancer - mai ales cancer endometrial sau ovarian.
12. Laptele matern are un gust mai bun - gustul acestuia este dulce si are consistenta lichida, spre deosebire de laptele praf care poate fi fara arome si cu o consitenta pastoasa.
13. Laptele matern nu pateaza - spre deosebire de laptele praf, laptele matern nu pateaza hainele sau alte materiale.
14. Laptele matern are efect tranchilizant natural atat pentru mama cat si pentru copil - apropierea si rasfatul asociat cu alaptarea pot calma copilul agitat si eliberarea de prolactina ajuta mama sa se relaxeze.
15. Alaptatul este mai comod, mai simplu si mai ieftin - laptele matern este mereu proaspat, curat, la temperatura corecta si este gratuit.
16. Bebelusii alaptati au un miros placut - acestia miros mai bine.
17. Noptile sunt mai putin stresante pentru mama si copil - nevoile bebelusului sunt satisfacute mai rapid deoarece mama nu trebuie sa pregateasa biberonul, timp in care copilul plange si starea sa de nervozitate creste.
18. Un copil alaptat natural nu poate fi supraalimentat - copilul alaptat la san se va opri din supt atunci cand este satul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii
- Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
- Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii
- Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei
- Alaptarea: argumente pro si contra
- Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
- Angorjarea sanilor
- Alaptarea
- 13 alimente benefice sanatatii femeilor