Testul Papanicolau - cand, cum si de ce se face
Generalitati
SusTestul Babes-Papanicolau, pe care orice femeie ar trebui sa-l faca periodic, este cea mai simpla si eficienta metoda de a depista din timp cancerul sau modificarile precanceroase ale colului.
Folosirea citologiei cervico-vaginale Babes-Papanicolau ramane metoda de screening cea mai eficienta in depistarea cancerului de col uterin, ne spune dr. Mihaela Ursea, Medic Specialist Obstetrica Ginecologie de la Centrul Medical Unirea.
De asemnea, un test Papanicolau poate sa evidentieze modificari ale colului, asociate cu diverse infectii, inflamatii, atrofie.
Cuprins articol
Cand se face testul Papanicolau
Sus„Testul citologic cervico-vaginal Babes Papanicolau se recomanda a fi efectuat anual, dar nu mai devreme de un an de la inceperea activitatii sexuale” spune dr. Mihaela Ursea. In unele cazuri, medicul iti poate recomanda sa faci testul mai rar sau mai des, in functie de rezultatele primite si prezenta sau absenta factorilor de risc ai cancerului de col uterin.
„In cazul in care apar anomalii ale celulelor epiteliale medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la 6 luni, dupa tratament, asociat eventual altor investigatii - colposcopie, genotiparea HPV”, avertizeaza specialistul.
Cum se face un test Papanicolau
SusIn cele doua zile premergatoare vizitei la ginecolog trebuie sa eviti contactul sexual, irigatiile vaginale, spermicidele, ovulele etc., altfel testul nu va fi concludent.
Recoltarea probelor pentru laborator dureaza cateva minute si este o operatiune nedureroasa. Medicul foloseste un instrument numit specul, care tine vaginul deschis, iar cu o spatula sau o perie fina, recolteaza celule de pe colul uterin.
Dupa test, poti sa-ti continui ziua ca de obicei, fara nicio interdictie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Teste screening recomandate femeilor
- Testul Babes-Papanicolau si importanta lui
- Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie
- 10 teste medicale care iti pot salva viata
- Ce este de facut cand se infecteaza o rana cauterizata
- Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?
- Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani?
- Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii gin ...
- Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?