Investigatiile de imagistica medicala de inalta performanta (RMN/CT) – intre tendinte si necesitate
Consultant de specialitate:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie
Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”
Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie
Asistent cercetatori:
Dr. Fejer Luiza Beatrice – Medic primar medicina fizica si de reabilitare – “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”
Co – autori:
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli –infectioase
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”
Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID 121374: „ DEZVOLTAREA CENTRULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE IN STIINTE MEDICALE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 4/ 04.06.2018
De la automedicatie, autodiagnosticare si alte modalitati prin care pacientii incearca din diferite motive sa gaseasca solutia miraculoasa la nenumaratele probleme de sanatate cu care se confrunta zi de zi , apare de cele mai multe ori si solicitarea expresa a unei investigatii de inalta performanta (CT, RMN), care este argumentata - de cele mai multe ori in limita experientelor personale sau de prezenta acestora in protocoalele de diagnostic, mai mult sau mai putin verificate.
Intr-un domeniu supraspecializat cu informatii care nu fac obiectul unor prelegeri publice sau a unor ore de clasa la nivel de cultura generala, informatia medicala este de cele mai multe ori prost inteleasa sau i se aloca puteri sau proprietati supranaturale. De asemenea, noutatile in domeniul medical ajung in spatiul public cu un impact destul de mare in randul pacientilor. Tinand cont de avansul tehnologic actual, aceste noutati se transforma in solutii miraculoase pentru o mare majoritate din afectiunile cu care pacientii se autodiagnosticheaza.
Comunicarea dintre medic si pacient este de multe ori afectata de informatiile aduse din spatiul virtual, din surse mai mult sau mai putin avizate, transformand relatia dintre medic si pacient, iar cateodata apar si nuantele unei subordonari nascute din nevoia acuta de recapatare a starii de sanatate.
Avansul tehnologic actual are o crestere ce depaseste capacitatea de asimilare a informatiei medicale noi in randul populatiei, ceea ce face dificila comunicarea si recapatarea sau cresterii increderii pacientului in medicul curant - de la medicul din sfera asistentei medicale primare pana la nivelul supraspecializarilor medicale.
Accesul pacientilor la investigatiile medicale de inalta performanta, in marea majoritate a cazurilor, se face la indicatia medicului curant cu obiective clar urmarite si fundamentate clinic, pentru suspiciuni care de cele mai multe ori sunt confirmate sau pentru monitorizari ale unor afectiuni cronice. Solicitarile din partea pacientilor ce intr-adevar sunt cu simptomatologii acute sau care au intarziat sa ajunga la un consult de specialitate prin autodiagnostic sau automedicatie, pun presiune la nivelul serviciilor medicale de imagistica medicala de inalta performanta in vederea obtinerii accesului la acest tip de serviciu medical, prin prizma obtinerii unui rezultat clarificator, urmat de o automedicatie.
Rezultatele obtinute prin intermediul acestor investigatii de inalta performanta, in cazul pacientilor cu afectiuni ale sistemului osteoarticular, care de cele mai multe ori sunt insotite de durere sunt necesare pentru diagnostic si monitorizarea evolutiei bolii. Automedicatia in aceste cazuri intarzie prezentarea pacientilor la medicul specialist, cu consecinte asupra evolutiei si recuperarii starii de sanatate, iar nu de multe ori interventia la timp a unui specialist ar fi putut elimina complicatiile sau evolutia negativa a boli.
Nu in toate cazurile investigatiile imagistice de inalta performanta sunt necesare dar, tinand cont de cresterea incidentei unor boli grave in randul populatiei, aceste investigatii prin insasi aportul pe care il au in stabilirea diagnosticului sunt de cele mai multe ori solicitate inaintea consultatiei de specialitate.
Programele de educatie medicala, informarile cu privire la programele de preventie realizate si implementate, insotite de o crestere a vizibilitatii si accesibilitatii in randul populatiei pot creste increderea si sa schimbe comportamentul pacientului cu privire la modalitatatea de gestionare a situatiilor ce ii afecteaza starea de sanatate prin accesarea de informatii verificate, medici specialisti sau institutii medicale de profil.
Fig 1. Echipament rezonanta magnetica nucleara (RMN)
Fig 2. Echipament tomografie computerizata (CT)
Bibliografie:
1.Mary Jane Schneider – Introduction to public health, 2020
2.Paul J. Feldstein, Glen Melnick – Health Policy Issues, 2023
3.Michael S. Wayland, Warren G. McDonald – Strategis analisys for healthcare, 2020
4.John Fry – A New Approach to Medicine, Principles and Priorities in Health Care, 2012
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate
- Tot ce trebuie sa stii despre Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN)
- RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar
- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN)
- Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a face un RMN cerebral
- Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?
- Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient
- Grosimea endometrului
- Imagistica prin Rezonanta Magnetica a toracelui