Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa
Generalitati
SusTestele medicale care pot fi efectuate acasa castiga tot mai multa popularitate in randul persoanelor dornice sa isi monitorizeze singure starea de sanatate.
In timp ce aparatele de masurat glicemia pentru diabetici sau testele de sarcina pot fi relevante pentru utilizatori, kiturile care urmaresc depistarea altor conditii medicale de sanatate mai complexe (asa cum este cancerul de colon, de pilda), pot crea confuzie, panica si ingrijorare fara un fundament real.
Cuprins articol
Relevanta testelor medicale pentru uz individual
SusCu toate ca avantajul evaluarii propriei stari de sanatate in intimitatea caminului valideaza utilitatea testelor medicale efectuate acasa, rolul interventiei unui specialist ramane cel mai important in cele mai multe cazuri. Analizele facute acasa nu doar ca pot fi interpretate in mod eronat de pacienti, ci au si anumite limitari tehnice care pot conduce la obtinerea de rezultate false sau incomplete.
In exemplele de mai jos puteti observa care sunt informatiile pe care le puteti obtine prin efectuarea testelor medicale de uz individual si cand ar fi recomandat sa apelati la un consult medical de specialitate.
Aparatul de masurat colesterolul
SusAceste aparate recent introduse pe piata se recomanda ca fiind solutii eficiente si convenabile de masurare a nivelului de colesterol la domiciliu, fara sa fie necesara o vizita la cabinetul medical. In loc sa asteptati cateva zile rezultatele analizelor de sange, le puteti afla in doar cateva minute cu ajutorul aparatului de masurat colesterolul.
Testul se realizeaza similar cu cel pentru masurarea glicemiei (va intepati degetul cu un instrument special, intindeti 2-3 picaturi de sange pe o banda speciala tratata cu substante chimice care schimba culoarea sangelui, apoi cititi interpretarea rezultatului oferita de kit).
Faimosul medic american Dr. Oz recomanda totusi vizitarea unui specialist pentru o interpretare corecta a rezultatului, deoarece aceste teste stabilesc de regula valoarea colesterolului total, desi importat este sa se evidentieze distinct valoarea colesterolului LDL (cel rau) si cea a celui bun (HDL). Si chiar daca achizitionati un test care ofera un rezultat amanuntit, tot nu veti putea o viziune ampla asupra riscului personal de dezvoltare a bolilor de inima (medicul interpreteaza valorile in raport cu varsta, istoricul familial, problemele de sanatate adicente si alti factori relevanti), pentru a da un verdict corect.
Testul de depistare a afectiunilor colonului
SusTot pe piata farmaceutica au aparut kituri de testare a problemelor de sanatate la nivelul aparatului excretor, mai exact de depistare a riscului de cancer de colon. Acestea promit sa detecteze sangele invizibil ochiului uman din materiile fecale.
Limitarile acestui tip de test domestic sunt lesne de inteles nu toate formele de cancer produc sangerari, iar sangele prezent in reziduurile digestive mai pot fi cauzate si de hemoroizi, excrescente benigne sau chiar de administrarea aspirinei. Desigur ca orice sangerare detectata necesita atentie medicala de urgenta, mai ales daca exista cazuri de cancer de colon in familie.
Pachetul medical de depistare a meningitei
SusUn alt test introdus recent pe piata farmaceutica este pachetul medical de depistare a meningitei, ce presupune aplicarea unei bucati curbate de plastic pe suprafata unei eruptii cutanate, astfel incat sa se observe daca iritatia dispare sub presiune. In cazul in care simptomul este cauzat de meningita sau septicemie, eruptia nu isi schimba aspectul.
Irelevanta acestui tip de test medical consta in faptul ca eruptia cauzata de meningita sau de o infectie a sangelui apare deja in stadiul tardiv al bolii sau chiar deloc. Medicii spun ca aparitia acestui simptom este un motiv intemeiat de a merge de urgenta la spital, nicidecum de autoadministrare a testelor de stabilire individuala a unui diagnostic.
Testele alergologice
SusTestele alergologice pot fi efectuate partial acasa. Pacientul isi preleveaza singur o mostra de sange cu ajutorul kitului special, o trimite prin email unui laborator, ca apoi sa isi acceseze online rezultatele.
In timp ce informatiile obtinute pot fi valide, ele nu sunt la fel de relevante precum cele obtinute de alergologi prin expunerea tesutului cutanat la o gama intreaga de substante, astfel incat sa se observe reactiile. Testele de depistare a alergiilor efectuate pe suprafata pielii sunt considerate mai exacte decat analizele de sange. De altfel, un studiu a demonstrat ca testele de sange nu detecteaza corect anticorpii si supraestimeaza sau subestimeaza raspunsul sistemului imunitar la anumite alimente.
Testele de ovulatie
SusIn era cazurilor tot mai numeroase de infertilitate, testele de ovulatie care pot fi efectuate acasa castiga pe zi ce trece o popularitate crescanda. Acestea masoara nivelul hormonului care stimuleaza foliculii (FSH), detectat in urina, in cea de-a treia zi a ciclului menstrual. Acest hormon este secretat de glanda pituitara, care transmite ovarelor ca este momentul ca ovului sa creasca si sa se maturizeze. In cazul infertilitatii (sau al menopauzei), acest semnal nu mai este interceptat de glanda pituitara, care incepe sa secrete si mai mult FSH pe parcursul intregului proces.
Chiar si asa, aceste teste de ovulatie nu sunt intotdeauna relevante. Un studiu efectuat in anul 2012 a descoperit ca femeile cu un nivel ridicat de FSH s-au dovedit a avea la fel de multe sanse sa conceapa un copil, precum femeile cu nivel normal al hormonului. Prin urmare, medicul ginecolog ramane cel mai sigur ajutor in vederea evaluarii fertilitatii.
Testele de depistare a infectiilor de tract urinar
SusInfectiile de tract urinar se numara printre cele mai frecvente afectiuni in randul femeilor, motiv pentru care s-au inventat testele care pot fi folosite si acasa pentru depistarea bacteriilor de la acest nivel. Testul detecteaza nitritii si celulele albe din urina, ale caror niveluri ridicate indica prezenta unei infectii.
Cea mai mare problema cu testele de depistare a infectiilor de tract urinar este legata de corectitudinea diagnosticului semnele de infectie pot trada afectiuni mai grave, precum tulburari renale sau boli cu transmitere sexuala. Aici intervine si necesitatea consultarii unui specialist, care poate sa excluda aceste variante, dar si care poate sa recomande tratamentul corect.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
- Spasmul muscular nocturn – cum iti afecteaza somnul?
- Totul despre testele de sarcina
- Teste pentru probleme de erectie
- Testul de efort cardiopulmonar: ce este si cand se realizeaza?
- Pregatirea copiilor pentru examenele medicale
- Teste pentru autoevaluarea vederii
- Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani
- Testul pentru Helicobacter pylori
- Testul de urina: culoare, pH, prezenta nitritilor si a proteinelor