Boala radiatiilor
Ce este boala radiatiilor
SusBoala radiatiilor este rezultatul unor leziuni produse in organism, in urma expunerii la o doza mare de radiatii, intr-un timp scurt. Asta inseamna ca expunerea este acuta, brusca, sub forma unui accident. Cantitatea de radiatii absorbita in organism constituie doza absorbita si va determina severitatea simptomelor si a leziunilor produse asupra organelor.
Cuprins articol
Tipuri de radiatii
SusExista doua tipuri de radiatii: ionizante si neionizante. Radiatiile daunatoare organismelor, ce cauzeaza si aceasta afectiune, sunt radiatiile ionizante.
- Radiatiile neionizante sunt cele ce vin sub forma luminii, undelor radio, microundelor si undelor de radar. Acestea sunt zilnic prezente in viata fiecarei persoane si nu cauzeaza leziuni tisulare acute, severe.
- Radiatiile ionizante cauzeaza efecte imediate asupra tesutului uman si animal. Razele X, razele gamma, particulele de bombardament (neutroni, electroni, protoni si altele) constituie aceste radiatii. Desi sunt folosite si in industria medicala, ca metode de diagnostic si tratament, radiatiile ionizante sunt cele utilizate in fabricarea armelor, in scopuri industriale si de bombardament.
Boala radiatiilor se numeste si sindromul radiatiilor sau intoxicatia cu radiatii. Este important sa stim ca nu poate aparea in urma expunerii la radiatiile din testele de imagistica medicala, precum radiografii sau CT, aceste radiatii fiind atent controlate si dozate, pentru a minimiza riscul pentru pacient.
Desi boala radiatiilor este o problema severa, deseori fatala, aceasta apare rar. Majoritatea cazurilor de imbolnaviri din cauza radiatiilor au aparut in urma accidentelor industriale nucleare, precum explozia din anul 1986 de la Chernobyl, Ucraina.
Semne si simptome
SusSeveritatea, momentul aparitiei si caracterul simptomelor depind de doza de radiatii absorbita. Desigur, in cadrul unui accident nuclear, nu se poate sti exact, de la inceput, care a fost doza. Aceasta doza depinde de puterea radiatiilor emise, durata expunerii si distanta fata de sursa de radiatii.
Unele sisteme si organe sunt mai sensibile la radiatii decat altele. Astfel, cele mai sensibile sunt sistemul gastrointestinal si maduva osoasa.
Simptomele initiale ale unei astfel de boli sunt greata si varsaturile, fiind simptome ale aparatului gastrointestinal. Acestea pot aparea imediat dupa expunere (la cateva minute) sau la un timp dupa, timp ce este foarte variabil. Cu cat apar mai repede cele doua simptome, cu atat cantitatea de radiatii a fost mai mare.
Dupa aceasta perioada initiala, o persoana cu boala radiatiilor va avea deseori o perioada asimptomatica, in care pare sanatos. Dupa aceasta perioada reincep simptomele, de data aceasta mai severe si relativ inexplicabile.
Simptomele posibile includ:
- Greata si varsaturi
- Diaree
- Durere de cap
- Febra
- Ameteala, confuzie, dezorientare
- Slabiciune, oboseala, fatigabilitate
- Caderea parului
- Hematemeza (voma cu sange)
- Melena (scaun cu sange)
- Infectii
- Hipotensiune arteriala
- Deformari ale tesuturilor moi
- Deformari osoase si de conformatie, in special la nivelul fetei
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
SusIn mod evident, cat mai curand. Cu siguranta, in eventualitatea unui accident nuclear, acesta va fi considerat un dezastru atat industrial cat si medical. Medicii vor fi disponibili si gata sa intervina si sa monitorizeze orice pacient, in limita resurselor. In caz de un astfel de eveniment, ramaneti informat in legatura cu punctele medicale la care puteti merge, si alegeti un punct cat mai aproape de locatia dumneavoastra.
Chiar daca nu aveti simptome, daca stiti ca e posibil sa fi fost expus la radiatii ionizante, mergeti de urgenta la un medic.
Cauze
SusRadiatia este energia eliberata din atomi, sub forma unei mici particule sau a unei unde. Radiatiile, desi nu sunt vizibile sau palpabile, sunt capabile sa intre in organismele vii, sa fie absorbite si sa lezeze tesuturi. Cauza aparitiei bolii radiatiilor este o sursa mare, importanta de radiatii, care elibereaza brusc o cantitate mare de radiatii ionizante. Acest lucru se intampla sub forma accidentelor nucleare industriale.
Sursele posibile de radiatii ionizante in doza mare, sunt:
- Un accident intr-o unitate industriala nucleara
- Un atac asupra unitatii industriale nucleare
- Detonarea unui dispozitiv radioactiv
- Detonarea uneia sau mai multor arme nucleare standard
Intrucat sistemul gastrointestinal si celulele hematoformatoare din maduva osoasa sunt cele mai sensibile la radiatii, la acest nivel vor fi absorbite primele radiatii, producand distructii tisulare si simptome.
Complicatii
SusOdata ce apare boala radiatiilor, lucrurile vor evolua catre un prognostic negativ, intrucat nu exista un tratament specific, vindecator. Cele mai frecvente complicatii observate la persoanele ce au fost expuse la radiatii ionizante, includ tulburari cognitive si psiho-emotionale, pe termen scurt si lung.
Majoritatea acestor pacienti raman cu anxietate permenanta, in legatura cu:
- Aparitia unui nou accident sau atac nuclear
- Prieteni si rude care nu au supravietuit/au fost mai sever afectati
- Aparitia unei alte boli incurabile, fatale
- Aparitia cancerului din cauza radiatiilor
Metode de preventie
SusIn posibilitatea unei urgente radiologice-nucleare, ramaneti informat, din surse oficiale si acreditate, in legatura cu masurile ce trebuie luate in acel moment, de catre cetateni. Masurile recomandate depind de fiecare situatie si vor fi alese de catre autoritatile locale. Cele doua optiuni vor fi fie de evacuare a spatiului actual (daca este aproape de sursa de radiatii) fie de neparasirea locuintei (daca este departe de sursa de radiatii).
Adapostire in locuinta
Daca sunteti sfatuiti sa ramaneti unde sunteti, fie ca sunteti acasa, la munca sau in alt loc, urmati urmatoarele recomandari:
- Inchideti si incuiati toate usile si ferestrele
- Inchideti ventilatoarele, aerul conditionat si orice alta sursa posibila de aer din exterior
- Inchideti focul din semineu sau din alte locuri
- Aduceti animalele de companie inauntru
- Mutati-va catre o camera cat mai interioara sau chiar la subsol
- Ramaneti informat si atent la alte recomandari si alarme de urgenta
Evacuare
Daca sunteti sfatuit sa evacuati locul in care sunteti, din diverse motive, urmariti instructiunile date de autoritatile locale. Incercati sa ramaneti cat mai calm cu putinta, sa va mobilizati repede si ordonat, impreuna cu ceilalti cetateni. In plus, nu luati cu dumneavoastra decat strictul necesar.
Trusa de prim ajutor trebuie sa contina materiale precum:
- Lanterna
- Radio portabil
- Baterii
- Kit medical de prim ajutor
- Medicamente absolut necesare
- Cateva conserve de mancare si sticle de apa
- Bani gheata
- Cateva haine potrivite pentru vremea de afara
Ce sa NU faceti?
- NU ramaneti in locul contaminat, daca este impusa evacuarea
- NU aplicati lotiuni pe zonele de piele arsa
- NU ramaneti in hainele contaminate
- NU ezitati sa cereti ajutor medical de urgenta
Concluzie
SusBoala radiatiilor survine in urma expunerii acute la o cantitate mare de radiatii ionizante. Desi accidentele radiologice si nucleare nu pot fi evitate si controlate de catre cetateni, intoxicatia cu radiatii poate fi evitata si prevenita, prin respectarea recomandarilor locale si prin masuri de decontaminare imediata.
Bibliografie:
https://medlineplus.gov/ency/article/000026.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/radiation-sickness/symptoms-causes/syc-20377058
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Imagistica Medicala
- Dr. Dan Cristian Hortopan - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Veronica Maria Marcu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Viorel Rosu -
- Dr. Beatrice Median -
- Dr. Elena Claudia Teodorescu -
Articole recomandate
- Viata bolnavului de acromegalie
- Gastropareza
- 8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta
- Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale
- Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii
- Psoriazis - o noua optiune terapeutica
- Stricturile esofagiene benigne
- Cancerul ductului biliar extrahepatic
- Pancreatita acuta
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu
- Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului