Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in intoxicatia cu alcool

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2014
Primul ajutor in intoxicatia cu alcool

Intoxicatia cu alcool, survenita in urma consumului exagerat al acestei substante, se poate manifesta prin simptome de gravitate variabila, de tulburari de vorbire si lipsa coordonarii miscarilor corpului, pana la manifestarea unui comportament agresiv, varsaturi, letargie, pierderea starii de constienta si chiar coma.

Puteti identifica o intoxicatie alcoolica prin cateva semne distincte

- persoana doarme adanc si nu se trezeste odata ce este expusa stimulilor;
- pielea persoanei este afectata de paloare si se simte umeda si rece la atingere;
- persoana se opreste din respirat in intervale de cate 10 secunde (aproximativ) si prezinta mai putin de 12 respiratii pe minut;
- persoana vomita si isi pierde controlul asupra propriului corp.

Primul ajutor in cazul intoxicatiei cu alcool presupune respectarea urmatorilor pasi

- Daca persoana este constienta, vorbiti-i clar si calm, rugand-o sa va retrageti intr-o incapere linistita.
- Nu uitati o persoana intoxicata cu alcool nu poate gandi rational. Alcoolul afecteaza discernamantul, de aceea nu va reactiona pozitiv la mustrari sau ordine. Pastrati-va calmul si incercati sa afisati o atitudine ocrotitoare.
- Daca persoana adoarme, nu o lasati singura in incapere perioade lungi de timp.
- Daca persoana vomita, supravegheati-o atent pentru a nu se ineca. Incurajati-o sa isi aplece capul intre genunchi daca sta in sezut sau, daca este culcata, intoarceti-i capul intr-o parte.
- In cazul in care persoana sta intinsa in pat, asigurati-va ca sta asezata pe o parte, niciodata cu fata in sus (puteti sa infasurati o patura si sa o pozitionati in spatele persoanei, pentru a o impiedica sa se rostogoleasca). Asigurati-va care are caile respiratorii libere.
- In situatia in care persoana intoxicata cu alcool da semne ca nu poate respira, este inconstienta sau a aspirat voma, chemati imediat ajutor medical de urgenta.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate